De blafband en wat je erover moet weten

anti blafband voor je hond

We schaffen vaak een hond aan als levend alarm. Een goede waakhond blaft wanneer er een onbekende aan de deur staat. Maar wat nou als je hond ongewenst blaft als je bijvoorbeeld van huis bent? Er zijn vele redenen waarom een baasje besluit om een blafband aan te schaffen. Er zijn vele verschillende soorten en maten. Om het vriendelijk te houden voor je hond, zijn er een aantal zaken waar wij als baas rekening mee moeten houden. In dit artikel leggen we dit verder uit!

Waarom blaffen honden?

Vaak blaffen honden om iets aan te geven. Het is dan aan jou als eigenaar om op te letten wat er aan de hand is. Honden blaffen vaak om 3 verschillende redenen.

 • Aandacht vragen: er wordt dan vaak achter elkaar geblaft waarna je hond om zich heen kijkt of er een reactie komt.
 • Enthousiasme: als je hond blij of enthousiast is kan hij hiervan gaan blaffen. Dit komt bijvoorbeeld voor als het baasje thuiskomt of als hij naar buiten mag.
 • Alarmerende blaf: honden gebruiken dit om hun angst te uiten. Vaak gaat het om een hoge en scherpe toon.

Is een anti blafband schadelijk voor je hond?

Hier kunnen we kort over zijn. Het gebruik van een blafband is niet schadelijk voor je hond, mits je deze op de juiste manier gebruikt. Wat deze juiste manier is leggen we je verder in dit artikel uit.

We willen je vast meegeven dat een blafband niet bedoeld is om de hele dag te dragen. Gebruik een band dus niet om je hond het blaffen volledig af te leren. Hij kan hiervan zoveel stress ervaren dat het wel degelijk schadelijk is voor je hond.

Omdat honden nou eenmaal blaffen is het belangrijk om je hond alleen een blafband te laten dragen wanneer het blaffen direct ongewenst is. Gebruik de band dus niet de hele dag.

De blafband

Welke soorten anti blafbanden zijn er?

Voordat je een blafband bestelt, is het handig om te weten welke blafbanden er zijn. Niet iedere blafband is namelijk geschikt voor iedere hond. Een herdershond zal een sterkere band nodig hebben dan een mopshond.

Sterker nog, bij het aanschaffen van een te sterke blafband kan je hond onnodig leed ervaren. Terwijl het aanschaffen van een te zwakke blafband juist geen effect heeft op je hond. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken naar de verschillende soorten, voordat je een band bestelt.

Er zijn 4 verschillende soorten anti blafbanden. Deze zijn vrij te verkrijgen op de markt. We zetten hieronder de verschillende soorten voor je op een rij. Daarna zal er bij iedere blafband een korte uitleg worden gegeven. Hierdoor kan je een overwogen keuze maken voor de juiste blafband voor jouw hond.

 1. De statische blafband: deze werkt door middel van korte pulsen van elektriciteit
 2. De trillende blafband: deze werkt via vibratie
 3. De sproeiende blafband: verspreid een nare geur om blaffen tegen te gaan
 4. De ultrasone blafband: maakt gebruik van een hoge piep

De statische anti-blafband

Bij deze blafband wordt er gebruik gemaakt van een klein microfoontje of een contactpunt in de nek van je hond. Wanneer je hond begint met blaffen, merkt het microfoontje of contactpunt dit op door middel van de trilling van de stembanden van je hond. Je hond krijgt vervolgens vanuit de blafband een elektrisch geladen schok.

Deze blafband wordt vanwege zijn elektrische impulsen ook wel schokband of stroomband genoemd. Doordat je hond schrikt van de impuls zal hij minder gaan blaffen. Hij wil tenslotte de schok voorkomen.

Voordeel

Je hond leert het vaak snel af

Nadeel

Veel mensen ervaren dit als dieronvriendelijk. Ook kan je de statische anti blafband beter niet gebruiken bij kleine of makkelijke honden. Zij kunnen dit als pijnlijk ervaren.

De trillende anti-blafband

Bij dit type blafband wordt gebruik gemaakt van trillingen, ook wel vibraties genoemd. Wanneer je hond begint met blaffen, slaat de band aan en begint hij te trillen. Je hond merkt dit op waardoor hij stopt met blaffen.

Doordat de band gebruik maakt van vibraties wordt hij als erg diervriendelijk ervaren. Daarnaast hebben de banden vaak verschillende trilniveaus waardoor je hond niet snel zal wennen aan de trilling.

Voordeel

Een veilige en diervriendelijke manier om je hond blaffen af te leren  

Nadeel

Er kunnen bepaalde hondenrassen zijn die het effect van de trillingen simpelweg niet voelen

De sproeiende anti-blafband

Deze band maakt gebruik van een speciale citronella geur. Het moment dat je hond begint met blaffen zal de band een geur van citronella verspreiden. Geen zorgen! De geur stijgt niet omhoog waardoor jij er geen last van hebt. Ook blijft de geur niet op de mand van je hond hangen.

Doordat honden de geur van citronella niet lekker vinden ruiken zal hij dit willen voorkomen. Al snel zal je hond doorhebben dat hij niet moet blaffen om deze geur te voorkomen.

Voordeel

Een diervriendelijke manier om je hond blaffen af te leren

Nadeel

Sommige honden wennen snel aan de geur. Het effect van de blafband is dan ook snel weg.

De ultrasone anti-blafband

Een ultrasone anti-blafband maakt gebruik van een ultrasone pieptoon.

Net als bij de vorige banden slaat deze band aan indien de band een trilling van de stembanden voelt. Bij het blaffen van je hond zal hij een hoge pieptoon horen. Deze is vaak niet voor het menselijk oor hoorbaar.

Doordat je hond deze piep als vervelend en irritant ervaart zal hij de piep willen voorkomen. Door niet te blaffen merkt je hond dat hij deze piep voorkomt en leert hij het blaffen af.

Voordeel

Een diervriendelijke manier om je hond blaffen af te leren

Nadeel

Er zijn hondenrassen die tegen de pieptoon kunnen. Ook honden die doof of slechthorend zijn kunnen de pieptoon soms niet meer horen.

Anti blafband chihuahua

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een anti blafband?

Nu je weet welke soorten blafbanden er beschikbaar zijn is het ook handig om te weten waar je op moet letten wanneer je een band aanschaft. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren op een rijtje gezet. Let op de volgende factoren:

 • Karakter
 • Kwaliteit
 • Gebruik
 • Formaat

Karakter

Het karakter van je hond zegt een hoop over welke blafband je het beste kan aanschaffen. Heb je bijvoorbeeld een moeilijk opvoedbare hond? Dan heb je een sterkere band nodig. Bij een moeilijk opvoedbare hond kan je ook een bench goed gebruiken.

Natuurlijk kan je ook juist een hele makkelijke en meegaande hond hebben. Je kan er dan voor kiezen om een minder sterke blafband te nemen. Wij raden je echter aan om bij dit soort type honden helemaal geen blafband te nemen. Met een puppy cursus kan je namelijk al een heel eind komen.

Kwaliteit

Let bij het aanschaffen van een anti blafband ook op de kwaliteit. Kijk dus niet alleen naar de prijs van de band. Goedkoop is vaak duurkoop. Onder de kwaliteit valt dat hij tenminste waterdicht moet zijn. Mocht je hond dan in een dolle bui het water in rennen dan is de band niet direct stuk. Dit zou natuurlijk zonde zijn.

Wat betreft de trillende blafband is het raadzaam om een band te nemen met verschillende vibratie niveaus. Het is vervelend wanneer je hond te snel gewend raakt aan de vibratie. Hierdoor is direct het effect van je blafband weg. Een trilband met meerdere standen voorkomt het wennen aan de band. Dit behoudt het effect van je blafband het beste.

hond met anti blafband

Gebruik

Het gebruik van de blafband is ook van belang. Blaft je hond regelmatig? Of eigenlijk alleen wanneer hij buiten is? Deze vragen moet je stellen bij het aanschaffen van een blafband. Wanneer je hond regelmatig blaf zal je de band vaker gebruiken dan wanneer je hond alleen blaf wanneer hij buiten is.

Het gebruik is dus een bepalende factor bij het aanschaffen van een blafband. Bij intensief gebruik is het dan ook aan te raden om een blafband te nemen van goede kwaliteit die dit gebruik aan kan.

Formaat

Toch wel een van de belangrijkste factoren bij het aanschaffen van een anti blafband is het formaat van je hond. Heb je een grote hond? Dan zal hij makkelijker het effect van de band kunnen negeren dan een kleinere hond. Het is dan ook raadzaam om een sterkere band te nemen.

Heb je juist een kleine hond zoals een chihuahua of een mopshondje? Dan volstaat een minder sterke band al snel. Dit soort honden kunnen anti blafbanden moeilijk weerstaan.

Let wel op: het gebruik van een blafband is niet altijd nodig. Probeer je hond eerst door middel van een puppy cursus het blaffen af te leren.

Alternatieven voor een blafband?

Een anti blafband hoeft niet direct je eerste keuze te zijn. Er zijn ook andere mogelijkheden om het blaffen af te leren. Houd er echter wel rekening mee dat honden nou eenmaal blaffen. Het blaffen helemaal afleren is dus niet mogelijk.

Wil je toch het blaffen afleren maar geen blafband gebruiken? Probeer dan een positief beloningssysteem.

Honden blaffen niet zonder reden. Deze reden dien jij op te sporen. Wanneer je achter de reden van het blaffen bent, kan je beoordelen of je de reden gegrond vindt. Blaft je hond wegens een goede reden? Beloon hem dan met iets zoals een koekje of een aai. Blaft je hond vanwege ongewenst gedrag? Beloon hem dan niet.

Al snel zal je hond doorhebben dat hij alleen mag blaffen wanneer hij een goede reden heeft. Door het belonen leer jij je hond wanneer er sprake is van een goede reden.