Puppy plast in bench

puppy plast in bench thuis

Eindelijk heb jij je pup in huis! Je bent goed voorbereid en hebt alles in huist gehaald. Kortom, je bent er helemaal klaar voor. De pup doet het fantastisch, helaas is er één probleem. Je puppy plast in de bench… Is er nu direct reden voor paniek? Nee zeker niet. In dit artikel leggen we uit waarom je puppy in de bench plast en wat je ertegen kan doen!

Puppy plast in bench, waarom?

Wanneer je een pup in huis krijgt zal een groot deel van je dag (en misschien wel nacht) bestaan uit het zindelijk maken van deze pluizenbol. Dit doe je door geregeld met je pup te wandelen en te belonen wanneer zij buiten plassen. Maar zindelijkheid hoeft niet de enige reden te zijn dat je puppy in de bench plast. We zetten nog meer redenen voor je op een rijtje.

puppy plast in bench thuis

Het begint bij de fokker

Honden zijn van nature schone dieren. Ze zullen dan ook niet snel hun eigen nest bevuilen. Wanneer je puppy in bench plast kan dat komen doordat zij dit gedrag verkeerd hebben aangeleerd.

Puppy’s liggen vaak bij de moederhond in het nest. De fokker zorgt er meestal voor dat dit een afgesloten omgeving is om veiligheid en comfort aan de hond te bieden. Wanneer deze afgesloten omgeving te klein is, krijgen de puppy’s niet voldoende kans en ruimte om hun behoefte te doen buiten het nest.

Indien zij geen uitweg zien, zullen zij hun eigen nest beginnen te vervuilen. Als de fokker dan ook nog eens het opruimen hiervan verzaakt, dan zal de puppy helemaal niet beter weten.  

Tip: kijk bij het kopen van een pup goed naar het nest waar hij op dit moment ligt. Is deze ruim genoeg? Is deze schoon? En heb je er een goed gevoel bij?

Puppy vindt de bench eng

Wanneer je puppy plast in bench ligt het niet altijd aan de fokker. Het kan namelijk ook zijn dat jouw pup nooit een bench heeft gezien. En dan is het spannend om ineens opgesloten te worden in zo’n klein hokje. Misschien heeft hij al wel eerder een bench gezien, maar hier geen goede ervaring mee gehad. Wanneer je pup de bench eng vindt, zal hij zijn nest bevuilen uit angst.

Puppy met verlatingsangst

Sommige pups hebben last van verlatingsangst. Ze durven dan simpelweg niet alleen te zijn. Deze angst kan resulteren in het continu plassen in de bench. Het is daarom verstandig om hem de eerste weken niet alleen te laten.

Wanneer je puppy plast in bench vanwege verlatingsangst raden wij je aan om het alleen zijn langzaam op te bouwen. Laat je pup bijvoorbeeld eerst een half uurtje alleen en wanneer dit goed gaat kan je gaan opbouwen naar een uur en zo verder.

puppy plast in bench

De bench is te groot

Zoals al eerder is benoemd zal een hond niet snel zijn eigen slaapplek vervuilen. Maar als de bench zo groot is dat je pup nog ruimte zat heeft naast zijn slaapplek, dan zal hij de ruimte opsplitsen.

Je pup kiest er dan voor om aan de ene kant zijn slaapplek te hebben en aan de andere kant zal hij zijn behoefte gaan doen. Neem daarom nooit een bench die te groot is voor je pup. Welke maat bench je dan nodig hebt lees je hier.

Je pup moet gewoon plassen

Hij ligt misschien te erg voor de hand, maar het kan ook zijn dat je pup gewoon moet plassen. Puppy’s begrijpen nog niet dat zij hun behoefte buiten moeten doen waardoor je puppy plast in bench.

Daarnaast kan je pup het nog niet zo lang ophouden. Indien hij te lang staat te wachten op zijn wandeling zal hij het laten lopen waar hij dan ook is.

Aandacht vragen

Is het bovenstaande rijtje niet aan de orde? Dan kan het ook nog zijn dat je puppy plast in bench voor aandacht. Jij gaat namelijk de bench schoonmaken, haalt je pup eruit en krijgt hierdoor aandacht.

Honden zijn echte gezelschapsdieren, dus een beetje aandacht is nooit verkeerd. Geef je hond overdag wat meer aandacht zodat hij niet op zoek gaat naar deze negatieve aandacht.

Overige oorzaken dat puppy plast in bench

Komen bovenstaande redenen jou niet bekend voor en plast jouw puppy nog steeds in de bench? Dan kan het ook nog andere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld is aan de volgende oorzaken:

  • Voldoende beweging: heeft je pup wel voldoende mogelijkheid gehad om zijn behoefte buiten te doen? Een puppy heeft niet zoals een volwassen hond genoeg aan 3 lange wandelingen. Zo’n lange wandeling is zelfs erg slecht voor je pup. Je pup heeft met zijn kleine blaas meer baat bij korte wandelingen om de 2 uur.
  • Teveel water: hoe meer water er is, hoe meer een pup drinkt en hoe meer hij zal plassen. Haal nu niet meteen al het water bij hem weg, hij heeft natuurlijk wel nog drinken nodig. Maar probeer een goede inschatting te maken als je van huis weggaat, heeft je pup niet te veel water?
  • Medische oorzaak: het kan zijn dat er een medisch probleem is waardoor je puppy plast in de bench. Denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking. Heb je het idee dat er iets niet helemaal in de haak is, ga dan altijd naar de dierenarts met je pup!

Tips wanneer puppy plast in bench

Nu we weten waarom je puppy plast in bench is het ook handig om te weten hoe je dit kan oplossen. Hierom hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet:

Tip 1: Maak de bench altijd schoon
Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw kleine rakker toch een ongelukje heeft in de bench. Maak dit dan gelijk schoon! Wanneer je dit niet doet, is de kans namelijk nog groter dat hij het weer doet.

Door de geur van urine zal je pup geneigd zijn om nog eens op deze plek te plassen. Het is immers zijn persoonlijke toilet geworden.

Tip: maak gebruik van puppypads. Deze absorberen de geur en het vocht waardoor je het minder ruikt. Op die manier wordt ook de bench minder vies.

Tip 2: Veel wandelen
In het begin zal je vooral bezig zijn met het zindelijk maken van je pup. Een puppy heeft vaak nog een slechte controle over zijn blaas, waardoor het kan gebeuren dat hij in de bench plast. Het is daarom belangrijk om vaak met je pup een korte wandeling te maken. Zo kan hij leren dat buiten de plek is voor zijn behoeften.

Tip 3: Geef je pup rust
Een pup heeft voldoende rust nodig. De wereld is voor hem nog helemaal nieuw en hij moet alles nog ontdekken. Dit kost veel prikkels en energie.

Het is belangrijk voor je pup om zijn batterij op een veilige plek weer op te kunnen laden. Kan hij dit niet? Dan kan je pup in de bench plassen vanwege stress of overprikkeld zijn. Geef hem een goede hondenmand die zijn warmte goed vasthoudt en dan ben je al halverwege.

Tip 4: Stop de verveling
Net als wij kunnen puppy’s zich ook gaan vervelen. Dit kan resulteren in het vragen naar aandacht of stress. Om dit te beperken is het raadzaam om je hond een speeltje of een knuffeltje te geven in zijn bench.

Een Kong is een uitstekend middel om verveling tegen te gaan. Vul hem met iets lekkers en je pup zal uren zoet zijn.

puppy plast in bench naast zijn mand

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom je puppy plast in bench. Zo kan hij aandacht tekort hebben, verlatingsangst hebben, maar kan het ook liggen aan de grootte van de bench. Het is dan ook belangrijk om eerst uit te zoeken wat bij jouw pup het geval is.

Zodra je hier het antwoord op weet kan je beginnen met het aanpakken van het probleem. Consistentie is daarbij key. Wij wensen je veel succes en plezier met je pup!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.