Mijn hond eet niet, help!

Hond eet niet meer thuis

Etenstijd! Het moment waarop je hond wellicht erg enthousiast is en niet kan wachten met eten. Maar wat schetst je verbazing? Je hond eet niet meer. Dit kan verschillende redenen hebben. De reden waarom je hond niet meer eet en hoe je dit oplost lees je in dit artikel.

Mijn hond eet niet

Je hond eet niet? Geen paniek, dit hoeft niet altijd te betekenen dat er iets aan de hand is. Alle honden kunnen last hebben van een verminderde eetlust. Gelukkig kan het lichaam van je hond wel tegen een stootje. Toch is het goed om te onderzoeken waarom je hond niet eet.

Normaal eetpatroon van je hond

Hoeveel iedere hond eet hangt af van hun leeftijd en behoeften. Een oudere hond zal minder vaak per dag voedsel nodig hebben dan bijvoorbeeld een puppy. Heb je een oudere hond die nog heel actief is? Dan kan het zijn dat hij meer voedsel nodig heeft dan zijn soortgenoten.

Een puppy eet gemiddeld 4 keer per dag. Naarmate dat je pup ouder wordt zal hij minder vaak behoefte hebben aan voedsel. Wanneer je pup 3 tot 8 maanden oud is zal 3 keer per dag ook voldoende zijn. Eenmaal volwassen dient hij nog maar 1 tot 2 keer per dag gevoed te worden.

De hoeveelheid brokken is afhankelijk van verschillende factoren. Beweegt je hond veel? Of is hij liever lui dan moe? Is je hond al wat ouder of nog erg jong? De antwoorden op deze vragen wegen allemaal mee in de vraag naar de hoeveelheid voedsel. Wil je meer weten over de juiste hoeveelheid brokken? Lees dan hier verder.

Hond eet niet

Waarom eet mijn hond niet?

Mijn hond eet niet… een van de meest voorkomende meldingen bij de dierenarts. Wanneer je hond niet eet kan dit verschillende oorzaken hebben. We hebben deze oorzaken voor je op een rijtje gezet. Houd er rekening mee dat iedere hond verschillend is en er altijd een andere oorzaak kan zijn. Het is daarom altijd verstandig om naar een dierenarts te gaan in het geval van zorgen over zijn eetgewoonte.

Je hond eet niet door ziekte

Honden die ziek zijn hebben vaak geen of minder behoefte aan voedsel. Bij ziekte zijn er vaak ook nog andere symptomen aanwezig. Hierbij kan je denken aan: braken, verhoogde lichaamstemperatuur, lusteloosheid, diarree en eventuele agressieproblemen. Eet je hond niet en heeft hij last van een van deze symptomen? Ga dan direct langs de dierenarts.

Je hond heeft stress

Niet alleen wij mensen maar ook onze honden kunnen last hebben van stress waardoor hij overprikkeld raakt. Deze stress kan ontstaan door verschillende redenen. Wanneer er bijvoorbeeld een baby op komst is of je hond een verhuizing heeft doorstaan kan er al snel sprake zijn van stress. Ook een nieuw huisdier, een herinrichting van de woning of wanneer je hond vaak alleen is kan stress opleveren.

Je hond eet niet door pijn

Niet alleen ziekte bij je hond kan zijn eetlust verminderen, ook pijn kan een boosdoener zijn. Ontstoken tandvlees of een kapotte tand kan pijn geven bij het eten. Je hond zal hierdoor minder willen eten om de pijn tot een minimum te beperken.  

Castratie bij je hond

Honden die gecastreerd zijn hebben vaak een lager metabolisme. Dit metabolisme verbrand het eten. Pas als het eten verbrand is kan er een hongergevoel ontstaan voor nieuw eten. Wanneer zijn metabolisme lager is heeft je hond simpelweg minder eten nodig.

Je hond eet niet door de warmte

Wij baasjes hebben hier vaak ook last van. Hoe hoger de temperaturen buiten oplopen hoe minder zin je hond heeft in eten. Voedsel verbranden kost namelijk energie. Deze energie is vaak laag bij warm weer.

Je hond wil aandacht

Honden zijn slimmer dan je denkt. Wanneer je hond zijn eten laat staan kan hij dit doen om aandacht af te dwingen. Vaak worden hondeneigenaren bezorgd als hun hond minder gaat eten. Deze bezorgdheid vloeit vaak over in aandacht geven. Iets wat iedere hond fijn vindt en waarvoor hij graag een keer zijn eten laat staan.

Je hond is loops of ruikt een loopse hond

Honden die loops zijn laten soms hun eten tijdelijk staan. Dit kan ook gelden voor reutjes die een loops teefje opmerkt. Zowel teefjes als reutjes kunnen bij een loopse periode totaal ongeïnteresseerd zijn in hun eten.

Je hond is overvoerd

Je hond kan overvoerd raken. Krijgt hij bijvoorbeeld veel hondensnoepjes? Dan kan het zijn dat hij meer energie krijgt dan hij nodig heeft. Om deze reden zal hij een maaltijd laten staan. Simpelweg omdat hij het niet nodig heeft.

Je hond wordt ouder

Hoe ouder je hond wordt, hoe minder energie hij nodig heeft. Dit betekent dat hij ook minder eten nodig heeft. Zijn behoefte aan voedsel neemt hierdoor stapsgewijs af. Doordat hondeneigenaren dit vaak niet doorhebben kan er overgewicht ontstaan.

Hond eet niet meer

Wat moet je doen als je hond niet eet?

Wanneer je hond niet eet is het raadzaam om eerst uit te sluiten dat je hond geen pijn of ziekte ervaart. Raadpleeg daarom eerst een dierenarts voordat je andere dingen gaat veranderen.

Is je hond niet ziek en heeft hij ook geen pijn? Dan kan je verschillende manieren proberen om je hond weer te laten eten.

  • Ga wandelen voor etenstijd: dit zorgt ervoor dat je hond energie heeft opgemaakt en nieuwe energie nodig heeft. Zijn eetlust zal hierdoor toenemen.
  • Gebruik een Kong: het kan voorkomen dat je hond verveeld is van zijn eten. Een Kong kan helpen om zijn interesse voor voedsel te laten terugkomen.
  • Meng het eten met lauwwarm water: door het eten met warm water te mengen verspreidt de geur van zijn eten meer door je woning. Hierdoor kan zijn eetlust opgewekt worden. Daarnaast is het voor je hond eens iets anders dan zijn harde brokken.
  • Geef je hond routine: routine is voor iedereen goed en dus ook voor je hond. Geef je hond bij het eten 15 minuten om aanstalten te maken naar zijn voedingsbak. Daarna nog geen interesse? Haal zijn bak dan weer weg en geef hem pas weer eten bij het volgende eetmoment. Door routine aan je hond te geven zal zijn biologische honger afgaan op het moment dat het bijna tijd is.
  • Verander de omgeving van zijn eetplek: soms helpt het om de voerbak van je hond op een andere plek te zetten bijvoorbeeld uit de buurt van mensen of andere dieren. Het kan ook helpen om je hond eten te geven in zijn bench. Dit geeft een vertrouwd gevoel.