Hoe vaak moet je een hond uitlaten?

Hoe vaak moet je een hond uitlaten in de regen

Nu we tegenwoordig hele dagen thuiswerken is het wel zo lekker om af en toe even een blokje om te kunnen. Zo kunnen we toch nog even de benen strekken. Beweging is gezond en goed voor lijf en geest. Dit geldt ook voor je hond. Bij een goede wandeling kan je hond zijn energie kwijt en even lekker zijn pootjes strekken. Maar hoe vaak moet je een hond uitlaten? Wij hebben het voor je uitgezocht. Lees in dit artikel meer over waarom en hoe vaak je hond uitgelaten moet worden.

Waarom moet een hond worden uitgelaten?

We willen allemaal een gezonde levensstijl. Dit proberen we te bereiken door gezond te eten, voldoende rust te nemen en elke dag een half uurtje beweging te pakken. Je hond wil dit allemaal ook. Hij wil niet alleen voldoende rust en een gezonde maaltijd krijgen, maar ook voldoende beweging.

Het is niet alleen voor ons van belang om af en toe even te wandelen maar ook voor je hond. Wij hebben de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet. Lees de redenen hieronder.

Hoe vaak moet je een hond uitlaten

Mentale stimulatie

Wist je dat er bij mensen een gelukstofje vrijkomt tijdens het wandelen? Niet? Nou het is echt waar. Wanneer je slechts een half uurtje per dag wandelt komen er allerlei gelukstofjes vrij zoals endorfine en serotonine. Deze stofjes zorgen voor een ontspannen mentale gezondheid waardoor je een stuk vrolijker door het leven gaat. Klinkt ideaal toch!

Je hond krijgt deze stofjes bij een goede wandeling ook. Wandelen geeft je hond een blij gevoel en zorgt ervoor dat hij een ontspannen mindset houdt. Daarnaast verbetert een goede wandeling de mentale gezondheid van je hond waardoor het ongewenst gedrag kan verminderen.

Graaft je hond zich altijd rot in de achtertuin? Of kauwt hij misschien alle schoenen stuk? Grote kans dat je hond zich verveelt. Dan kan een wandeling vaak wat ontspanning geven. Hierdoor kan het ongewenste gedrag verdwijnen.

De plas

Misschien een open deur maar je hond heeft net zoals wij ook zo zijn behoeftes. Wij kunnen naar de wc wanneer de plicht roept, maar je hond daarentegen is afhankelijk van zijn minuten buiten. Om te voorkomen dat je hond binnen gaat plassen is het slim om samen met hem 4 keer per dag naar buiten te gaan zodat hij even zijn behoefte kan doen. Dit getal is afhankelijk van de leeftijd van je hond. Een puppy zal namelijk vaker moeten dan een volwassen hond.

Vergeet bij het wandelen vooral geen poepzakjes mee te nemen. Iedereen houdt van een frisse en schone omgeving. Ben je tegen het gebruik van plastic? Neem dan biologisch afbreekbare poepzakjes.

Je kan natuurlijk ook je hond meenemen naar een speciale uitlaatstrook. Vaak staat er dan een bordje bij waarop staat dat je geen plicht hebt tot het opruimen van de uitwerpselen van je hond.

Fysieke gezondheid

Om ervoor te zorgen dat je hond fit blijft is wandelen natuurlijk een uitstekende oplossing. Vooral voor de honden met wat overgewicht kan een extra rondje lopen geen kwaad. Lekker rennen, ravotten en spelen houden de extra kilootjes op afstand. Zo is het gezond voor het baasje en voor de hond.

Daarnaast is wandelen ook nog eens goed voor de spijsvertering, botten, spieren en gewrichten van je hond. Door regelmatig met je hond te wandelen blijft zijn spijsvertering op gang en voorkom je obstipatie. Hetzelfde geldt voor zijn gewrichten. Bij het vele bewegen blijven de gewrichten en spieren soepel waar je hond later veel profijt van heeft.

Sociaal contact

Wanneer je regelmatig met je hond een blokje om gaat is dit niet alleen fysiek erg gezond voor hem. Ook op het sociale vlak zijn deze prikkels prettig. Bij het wandelen ziet je trouwe viervoeter ook af en toe eens een soortgenoot. Op deze manier kan hij even gedag snuffelen en herkenning zoeken. Door deze sociale interactie gaat je hond de wereld beter begrijpen. Hij ziet soortgenoten en hij ziet hoe deze soortgenoten zich gedragen.

Om dit nog verder te stimuleren kan je voor je hond een leuke speeldate organiseren. Hij kan dan met een soortgenoot spelen en zijn energie kwijt raken.

Kortom, wandelen maakt je hond een gelukkige hond.

Hoe vaak moet je een hond uitlaten aan de riem

Hoe vaak moet je een hond uitlaten?

Hoe vaak je jouw hond moet uitlaten hangt van verschillende factoren af. Hier is geen eenduidig antwoord op. Een puppy zal bijvoorbeeld vaker uit moeten dan een volwassen hond. Terwijl een oudere hond weer minder vaak uitgelaten dient te worden.

Gemiddeld dien je jouw hond 3 tot 4 keer per dag uit te laten.

Het is belangrijk om in de ochtend, de middag, de avond en nog een laatste keer voor het slapen even een rondje te wandelen. Dit komt doordat hij afhankelijk is van zijn wandeling om even naar de wc te kunnen. Wij zouden ons het niet kunnen indenken dat je zeker 8 uur lang niet meer even een plas kan doen. Probeer daarom zo dicht mogelijk op het slapen nog even een korte wandeling te maken.

Hoe lang moet je een hond uitlaten?

Nu we antwoord hebben op de vraag ‘hoe vaak moet je een hond uitlaten?’ kunnen we meteen kijken naar hoe lang je hond uitgelaten moet worden. Ook de lengte van de wandeling is afhankelijk van verschillende factoren. Een puppy zal minder lange stukken kunnen wandelen dan een oudere hond. Puppy’s kunnen anders namelijk overprikkeld raken met alle gevolgen van dien.

Over het algemeen is een wandeling van 15 minuten echt nodig om voor je hond even rustig zijn behoefte te kunnen doen. Dit is echter een minimale lengte van een wandeling. Je hond zal namelijk elke minuut langer buiten enorm waarderen.

Probeer daarom altijd een wandeling van 30 minuten te maken. Op die manier kan hij echt even goed zijn energie kwijt en geef je hem alle voordelen van een wandeling. Daarnaast is een wandeling van 30 minuten ook erg gezond voor het baasje. Ideaal dus!

Hoe vaak moet je een hond uitlaten in de zon

Hoe lang mag een pup lopen?

Met een nieuwe pup ben jij vast razend enthousiast om hem overal mee naar toe te nemen. Super leuk toch zo’n dik rompje, schattig hoofdje en korte pootjes. Je ziet jezelf al lopen met je nieuwe pup aan zijn puppyriem.

Maar let wel op, je pup mag niet te lang wandelen buiten. Hoe lang je met je nieuwe pup mag lopen is afhankelijk van zijn leeftijd. Hoe ouder je pup is, hoe langer hij mag wandelen. Om precies uit te rekenen hoe lang jouw pup mag wandelen gebruiken we de volgende som: 1 minuut per aantal weken dat je pup oud is.

Dit houdt in dat wanneer jouw pup 9 weken oud is, hij 9 weken mag wandelen buiten. Dit lijkt heel kort, maar voor je pup is het al erg veel. Hij moet namelijk nog een hele nieuwe wereld ontdekken en dit kost hem veel energie. Daarnaast kan een te lange wandeling schadelijk zijn voor het skelet van je pup. Ga daarom nooit te lang met je nieuwe aanwinst wandelen.

Let wel op: een puppy moet veel vaker wandelen dan een volwassen hond. De richtlijn van 3 tot 4 keer per dag geldt dan ook niet voor je pup. We hebben een volledig overzicht voor je met hoe vaak en hoe lang je moet wandelen met een puppy.

Waar je hond uitlaten?

De vraag ‘hoe vaak moet je een hond uitlaten?’ is inmiddels duidelijk. Maar dan komt nog de volgende vraag: waar kan je jouw hond uitlaten?

Er zijn tal van mogelijke plekken om je hond uit te laten. Zo kan je een blokje om rond je huis, een grasveldje opzoeken maar ook een uitgebreide boswandeling maken.

Belangrijk om te weten is dat wanneer je met je hond binnen de bebouwde kom loopt je hond altijd aangelijnd dient te zijn. Soms zijn hier uitzonderingen op. Wanneer er sprake is van een uitzondering zal dit worden aangegeven met een bordje. Vaak staat hier dan iets op als ‘hondenspeelplaats’ of ‘losloopgebied’. In dat geval hoeft jouw rakker niet aan de lijn en mag hij ook lekker los lopen.

Hoe vaak moet je een hond uitlaten in de regen

Overige tips voor de wandeling

Om een wandeling compleet te maken hebben we nog wat tips voor je op een rijtje gezet. Lees ze even door en bereid je voor op de perfecte wandeling!

  • Neem altijd poepzakjes mee: zo kan je direct de behoefte van je hond opruimen en houd je de natuur schoon.
  • Neem altijd een riem mee: ook al loop je in een losloopgebied. Het is in verband met andere honden of gevaarlijke situaties altijd raadzaam om een riem bij je te hebben. Bijt je hond in zijn riem? Kijk dan hier verder.
  • Water: wanneer je van plan bent om een lange wandeling met je rakker te maken is het slim om wat water mee te nemen. Hier heb je speciale draagbakjes voor. Zo raakt je hond niet uitgedroogd.
  • Speelgoed: speelt je hond graag buiten? Neem dan wat mee zodat je hond buiten kan spelen en zijn energie goed kwijt kan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bal of een frisbee.
  • Snoepjes: het gebruiken van hondensnoepjes kan het roepen van je hond wat gemakkelijker maken. Voor een snoepje komt elke hond even terug.
  • Het weer: kijk voor de wandeling altijd even naar het weerbericht. Niet elke hond is even vrolijk in de stromende regen.

Conclusie

Het antwoord op de vraag ‘hoe vaak moet je een hond uitlaten?’ is inmiddels duidelijk. Over het algemeen geldt de regel van 3 tot 4 keer per dag een wandeling van 15 tot 30 minuten. Dit is niet alleen gezond voor jou maar ook voor de hond. Een goede wandeling brengt namelijk genoeg voordelen met zich mee zowel fysiek als mentaal.


Met de bovenstaande tips hopen we dat je kan genieten van een goede wandeling. Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.