Welke Kong voor welke hond

Welke kong voor welke hond in het blauw

Ben je op zoek naar bijtspeelgoed voor je hond? Overweeg een Kong dan eens! Een Kong kan je hond urenlang bezighouden, werkt kalmerend en zorgt ook nog voor een goed gebit. Om van deze voordelen te genieten dien je de juiste maat Kong aan te schaffen. De vraag is dan; welke Kong voor welke hond?

Wat is een Kong?

Een Kong is allereerst bijtspeelgoed voor je hond. Een Kong is gemaakt van stevig rubber met een holle ruimte aan de binnenkant. Deze ruime geeft je de mogelijkheid om er eten in te stoppen. Hierdoor wordt simpel bijtspeelgoed ook een fysieke uitdaging voor je hond. Het zal je hond namelijk moeite kosten om het eten eruit te halen waardoor hij fysiek en mentaal wordt gestimuleerd.

Er zitten vele voordelen aan het gebruik van een Kong als bijtspeelgoed. Zo kan hij bijdragen bij het verzorgen van een goed gebit maar helpt hij ook tegen de verveling. Wanneer jouw hond dan alleen thuis is kan hij zich prima vermaken met een Kong. Houd er wel rekening mee dat een Kong geen vervanging is van een hondenoppas. Benieuwd hoe lang je hond met zijn Kong alleen kan zijn? Lees dan hier verder.

Welke-kong-voor-welke-hond

Voordelen van een Kong

Om de voordelen van een Kong overzichtelijk te houden hebben wij deze voor je op een rijtje gezet:

  • Mentale gezondheid: honden vinden het van nature fijn om ergens op te kauwen. Dit kunnen je schoenen zijn maar dat willen we liever niet natuurlijk. Een Kong is hier ideaal voor. Naast dat jouw schoenen gespaard blijven bevredigd het je hond door ergens op te mogen kauwen. Dit draagt bij aan het verminderen van stres en verveling voor je hond. Win-win dus!
  • Fysieke gezondheid: een Kong is van stevig rubber gemaakt en gaat niet zo snel kapot. Je hond hiermee dus goed zijn kaakspieren trainen en leren op de juiste manier te kauwen. Daarnaast helpt een Kong bij het apporteren om het jachtinstinct te stimuleren. Mocht je graag met je hond spelen dan is dit bijtspeelgoed perfect.
  • Dieet: niet onbelangrijk is het dieet van je hond. Doordat je de Kong met eten kan vullen vertraag je zijn eetproces. Hij zal moeite moeten doen om het eten eruit te krijgen. Dit geeft hem naast een goed dieet een bevredigende mentale en fysieke uitdaging.

Naast de bezigheid die jij je hond geeft is het bovendien een heel praktisch speeltje. Hij is gemaakt van een stevig soort rubber en gaat niet snel kapot. Ook kan hij gemakkelijk worden schoongemaakt onder de kraan of in de vaatwasser.

Welke Kong voor welke hond?

Ideaal dus zo’n Kong, maar dan komt de grote vraag; welke Kong voor welke hond? De Kong is in verschillende maten verkrijgbaar. Kijk goed uit of je de juiste maat voor jouw hond hebt. Is de Kong namelijk te groot? Dan zal je hond de Kong niet goed in zijn bek kunnen krijgen. Is de Kong juist te klein? Dan kan je hond zich juist in de Kong verstikken. Daarnaast kan een verkeerde maat Kong het te moeilijk maken voor je hond waardoor hij snel afwimpelt.

De verschillende soorten Kong zijn: puppy, normaal, senior en extreem. Welke Kong voor welke hond jij nodig hebt vind je in de bijgevoegde tabel van de KONG Company zelf. Bij twijfel wordt aangeraden om een grotere maat te nemen. Hieronder worden de soorten verder toegelicht.

Welke-kong-voor-welke-hond
Bron: https://www.kongcompany.com/nl/

Kong classic

De standaardmaat van de Kong is de Kong classic. Deze is gemaakt voor honden met een normale of gemiddelde bijtkracht. Binnen deze variant is hij beschikbaar in de maten: XS, S, M, L en XL.

Maat KongTot aantal kg
XSTot 2 kg
STot 9 kg
M7 – 16 kg
L13 – 30 kg
XL27 – 41 kg
XXL38 kg en meer

Kong puppy

Heb jij nog een puppy? Dan is het slim om een lichtere Kong te nemen. De puppy variant van Kong is speciaal voor de lichtere bijtkracht gemaakt van zachter rubber. Op deze manier wordt het tandvlees van de puppy beschermd. Naast het tegengaan van verveling helpt deze Kong voor je puppy ook bij het ontwikkelen van zijn gebit. Dit type Kong gaat tot de maat L.

Kong extreme

De laatste variant is de Extreme. Deze is gemaakt voor honden met een bovengemiddelde bijtkracht. Hij wordt vooral gebruikt door politie-, militaire- en verdedigingshonden. De Kong extreme is van sterker rubber gemaakt dan de overige varianten zodat hij beter bestand is tegen de bijtkracht.

Let wel op: doordat hij minder snel stuk gaat en gemaakt is van sterker rubber, is het ook lastiger om hem te vervormen. Dit is nodig om het eten eruit te krijgen. Hij is dus echt alleen geschikt voor honden met een bovengemiddelde kaakkracht.

welke-kong-voor-welke-hond

Met welk eten vul je een Kong?

Als je erachter bent welke Kong voor welke hond je nodig hebt kan je hem gaan vullen met voedsel. De Kong kan gevuld worden met ieder voedsel dat jouw hond lekker vindt en veilig is. Hierbij valt te denken aan zijn lievelingskoekjes, brokken of een mix hiervan. Wij raden aan om de Kong af te sluiten met een Kong Easy Treat. Hierdoor vallen de koekjes en snoepjes er niet te makkelijk uit. Indien dit er te makkelijk uitvalt is het geen uitdaging meer voor je hond en zal hij weer snel verveeld raken.

Wil je je hond iets meer uitdaging geven? Dan is het slim om de vulling van de Kong vast te plakken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld pindakaas, leverworst, blikvoer, of bananen. Dit kan je ook door mixen met wat hondenbrokken om het niet meteen te moeilijk te maken voor je hond.

Om je hond nog langer bezig te houden met zijn Kong kan je het moeilijker voor hem maken door de Kong in te vriezen. Maak de Kong volledig klaar met zijn lievelingssnack zoals pindakaas en vries dit vervolgens in. Wanneer de Kong eenmaal bevroren is even kort onder de warme kraan zodat de tong van je hond niet vastvriest en likken maar! Je hond kan uren bezig zijn om alle pindakaas eruit te krijgen.  

Welke Kong voor welke hond interessant maken

Vindt je hond de Kong nog niet zo interessant? Laat hem dan eerst even wennen aan de Kong door er losse koekjes in te stoppen. Laat deze koekjes iets uitsteken zodat je hond dit gemakkelijk uit de Kong kan halen. Op deze manier leert je hond dat spelen met de Kong een beloning geeft, namelijk eten.

Mocht hij dit nog steeds niet interessant vinden, dan kan je gebruik maken van een Kong spray. Deze spray heeft een speciale geur waar honden gek op zijn. Bovendien vinden honden dit over het algemeen ook enorm lekker!

Welke-kong-voor-welke-hond-puppy