Waarom likt mijn hond mij?

Waarom likt mijn hond mij

Heb jij een hond thuis en ontvang je wel eens bezoek? Dan kan het zijn dat je hond meteen richting je gast rent om eens goed te snuffelen. Een voorzichtige kwispel volgt, maar ook meteen een lik over de hand. Waar de ene gast dit ziet als compliment, zien andere gasten het als smerig. Waarom doet een hond dit eigenlijk? Is het uit vertrouwen? Of simpelweg omdat je hond wil weten met wie hij te maken heeft? In dit artikel geven wij antwoord op de vraag; waarom likt mijn hond mij?

Waarom likken honden?

Om antwoord te geven op de vraag ‘waarom likt mijn hond mij?’, moeten we eerst kijken naar de vraag waarom honden eigenlijk likken.

Wanneer honden samen zijn is de kans groot dat ze aan elkaar gaan likken en zachtjes knabbelen. Honden likken elkaar om verschillende redenen. Deze zetten we voor je op een rijtje:

  • Verzorgen van de ander: wanneer een hond langzaam likt aan de snuit of aan het lichaam, dan doen ze dit om de ander te verzorgen. Je hond kan dit herkennen van zijn moeder. Moederhonden doen dit namelijk ook altijd bij hun pups.
  • Verzorging vragen: je hond likt niet alleen om verzorging te geven, maar ook om te ontvangen. Het likken van je hond kan betekenen dat hij verzorging van je vraagt.
  • Enthousiasme: is je hond dolenthousiast wanneer je thuiskomt en likt hij meteen aan je handen of gezicht? Dan kan hij hiermee zijn enthousiasme uitten. Het betekent eigenlijk: ‘ik ben zo blij dat je weer thuis bent, geef mij aandacht en verzorg mij!’.
  • Zout: een iets minder romantisch idee is het hoge zoutgehalte wat op onze huid zit. Je hond is er gek op en zal daarom ook voor het zout af en toe een likje wagen.

Waarom likt mijn hond mij?

Nu we weten waarom een hond likt kunnen we kijken naar de vraag ‘waarom likt mijn hond mij?’. Inmiddels kan je hier vast zelf al een antwoord op geven.

Zoals hierboven ook al kort is uitgelegd likt je hond om verschillende redenen. Al deze redenen kunnen op ieder moment dat hij een keer likt van toepassing zijn. Zo kan hij jou likken omdat hij aandacht wil en verzorgd wil worden. Maar ook omdat hij zelf graag de ander wil verzorgen.

Kortom, je hond geeft met het likken aan dat hij zich prettig bij je voelt en dat jij hem mag verzorgen.

Waarom likt mijn hond mij

Mijn hond likt een andere hond aan de bek

Je hond kan niet alleen jou likken, maar ook zijn hondenvriendjes. Hij likt dan een andere hond in zijn bek. Heb je dit wel eens gezien?

Als jouw hond een andere hond in of rond de bek ligt, is dit een blijk van eerbied. Andere signalen die daarbij horen zijn een lage en kwispelende staart. Een hond bedoelt hier eigenlijk mee: ‘wees lief voor mij, ik doe je niks!’.

Mijn hond likt zichzelf

Je hond kan natuurlijk ook zichzelf likken. Dit is vaak om hygiënische redenen. Zo proberen ze het lichaam zo schoon mogelijk te houden. Bij dit schoonmaakproces likken ze bijvoorbeeld hun poten, buik en geslachtsdelen. Niks om je zorgen over te maken dus.

Let wel op wanneer je hond overmatig aan 1 plek blijft likken. Merk je dat hij steeds dezelfde plek likt dan kan er meer aan de hand zijn. Zo kan je hond last hebben van een wondje wat hij steeds schoon wil likken. Ook kan een stekeltje van een plant in de huid vast zitten. Doordat honden het niet makkelijk met hun poten kunnen weghalen, gaan ze eraan likken.

Daarnaast is het mogelijk dat je hond binnen in zijn lichaam pijn heeft. Je kan bijvoorbeeld denken aan zijn gewrichten of verstuiking. De meeste honden zijn geen aanstellers en zullen de pijn zo lang mogelijk proberen te verbergen. Je zal dan je hond slechts een keer over een plek zien likken waar aan de buitenkant niks mis mee blijkt te zijn.

Heb je het idee dat je hond te veel aan 1 plek blijft likken? Trek dan aan de bel. Overmatig likken kan ook veroorzaakt worden door vlooien of teken. Sluit dit eerst uit voor je naar de dierenarts gaat!

Waarom likt mijn hond mij in mijn gezicht

Mijn hond likt tot bloedens toe

Likken hoeft niet altijd iets liefkozends te betekenen. Wanneer je hond zichzelf zo dwangmatig likt, dat de huid ervan gaat bloeden, kan er iets ernstigs aan de hand zijn.

Heb jij het idee dat je hond zich likt tot bloedens toe? Dan kan het zijn dat je hond stress ervaart. Dit kan zowel door stress van buitenaf komen, als door verveling. Wanneer je dit ziet, is het raadzaam om te checken of je hond zich in een onprettige situatie bevindt.

Is er bijvoorbeeld iets veranderd in zijn omgeving? Zit je hond vaak alleen thuis en verveelt hij zich? Dan kan hij ook last hebben van verlatingsangst. Verlatingsangst kan voor je hond traumatisch overkomen.

Probeer dan vooral afleiding te zoeken. Dit kan al gemakkelijk met een speeltje worden opgelost. Doe bijvoorbeeld wat lekkers in een Kong en je hond kan uren bezig zijn.

Hou het gedrag van de hond goed in de gaten, weet wat je moet doen bij de signalen die je hond geeft!

Is een hondenlik schadelijk?

Er gaan verhalen rond dat hondenlikken kunnen genezen. Er is zelfs een Frans gezegde die luidt: een hondentong is een dokterstong. Niets is minder waar!

Een hondentong bevat enorm veel bacteriën, gemiddeld ongeveer 5000. Tussen deze bacteriën kunnen ook veel ziekteverwekkers zitten.  Het is daarom raadzaam om een hond nooit aan jouw wondjes te laten likken of een lik over je mond te vragen van de hond.

Ouderen en jonge kinderen moeten zelfs opletten met gelikt worden door een hond. Deze doelgroep heeft vaker een zwakkere weerstand waardoor ze gevoeliger zijn voor bacteriën.

Dit betekent overigens niet dat het gevaarlijk is wanneer je hond een lik over je gezicht geeft. Bacteriën zitten immers overal.

waarom likt mijn hond mij op mijn hand

Afleren

Heb je liever niet dat je hond aan je hand likt? Straf hem dan vooral niet. Voor een hond is likken namelijk natuurlijk gedrag. Zeg duidelijk nee wanneer je hond dit probeert en laat hem bijvoorbeeld aan je hand snuffelen. Beloon hem vervolgens wanneer hij je niet likt maar blijft snuffelen. Je hond bedoelt het immers goed. Eigenlijk zegt hij gewoon: ‘ik vind jou lief!’.

Conclusie

Inmiddels heb je een duidelijk antwoord op de vraag ‘waarom likt mijn hond mij?’. Zo is hij blij om je te zien en geeft hij je toestemming om verzorgd te worden door jou. Daarnaast kan hij ook juist verzorgend gedrag naar jou willen tonen. Niks geks dus!

Let er wel op dat een hondentong vol bacteriën kan zitten. Het is dus niet zo fris om je hond in je gezicht te laten likken. Door deze bacteriën is het ook een fabeltje dat een honden lik zou genezen. Let er dus ook goed op waar jouw hond je likt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.