Mijn hond plast ineens binnen, help!

Hond plast ineens binnen als hij oud is

Je hond kan een echte sfeermaker zijn thuis. Knuffelen, wandelen en spelen met je hond kunnen zorgen voor een enorme ontstresser. Helaas kan je hond ook stress opleveren, namelijk doordat je hond ineens binnen plast. Het kan altijd een keer gebeuren dat je hond binnen plast maar te vaak is niet meer leuk. Lees hier over de oorzaken waarom je hond ineens binnen plast en tips om het te voorkomen.

Waarom plast mijn hond ineens binnen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je hond ineens binnen plast. Over het algemeen zijn deze oorzaken onder te verdelen in twee categorieën. In de eerste plaats kan het probleem bij een medische oorzaak liggen. Daarnaast kan er sprake zijn van een gedragsprobleem. Wij hebben een aantal oorzaken voor je op een rij gezet. 

Medische oorzaak

Er kunnen verschillende medische oorzaken zijn voor het feit dat je hond binnen plast. Je kan denken aan ziektes die invloed hebben op het urine verlies. Sommige ziektes kunnen zelfs leiden tot plotselinge onzindelijkheid. We hebben een aantal ziektes die te maken hebben met urineverlies voor je op een rij gezet:

ZiekteSymptomen
BlaasontstekingVeel kleine plasjes
Moeilijk plassen
Pijn bij het plassen
Bloed bij de urine
Koorts
Veel drinken
SuikerziekteVeel plassen
Slaapt veel
Meer eetlust
Minder energie  
NierbekkenontstekingVeel plassen
Veel drinken
Koorts
NierfalenVeel plassen
Koorts
Laag kaliumgehalte in het bloedVeel drinken
Veel plassen
Diarree
Nierfalen
Overgeven
Ontregelde suikerziekte
TumorenPlotseling veel drinken
Veel plassen
LeverproblemenNiet/weinig willen eten
Veel plassen
Verlies van urine

Wanneer je denkt dat je hond een van bovenstaande ziektes heeft raadpleeg dan een dierenarts. Hij of zij kan vaak met een simpel onderzoek vertellen wat er aan de hand is.

oude hond plast binnen

Gedragsproblemen

Naast medische oorzaken kunnen er ook nog gedragsproblemen zijn waardoor je hond ineens binnen plast. Het is van belang om eerst uit te zoeken of jouw hond een gedragsprobleem heeft en welke dit dan is.

Markeringen

Plast je hond binnen vaak kleine plasjes tegen verticale voorwerpen zoals je bank of de deur? Dan kan het zijn dat je hond dit doet om zijn terretorium te markeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is er iets in je thuissituatie veranderd?

Mogelijke oplossing: om te voorkomen dat je hond binnen plast is het raadzaam om de urinegeur goed te verwijderen. Als je hond deze geur blijft ruiken dan heeft hij namelijk de neiging om opnieuw over dezelfde plek te plassen.

Hond plast binnen door verlatingsangst

Als je hond veel last heeft van stress of angst dan kan het zijn dat je hond zijn controle over zijn blaas verliest. Hierdoor kan het voorkomen dat je hond ineens binnen plast. Indien je hond met verlatingsangst kampt zal het lastig worden dit op te lossen. Er moet dan echt worden gekeken naar de onderliggende laag waardoor je hond last heeft van verlatingsangst. Als je hond ineens binnen plast wegens verlatingsangst dan zal je vooral veel geduld en tijd nodig hebben.

Mogelijke oplossing: ga eens op zoek naar een honden coach. Die kan het probleem vaak wel oplossen.

Kennelonzindelijkheid

Het woord zegt het eigenlijk al, maar bij kennelonzindelijkheid is je hond niet zindelijk in zijn kennel. Van nature zal je hond niet zijn eigen nest bevuilen maar dit gedrag kan toch ontstaan wanneer hij voor te lange stukken in de kennel moet zitten. Je hond heeft dan uiteindelijk geen keus meer waardoor hij zal wennen aan dit gedrag. Het vergt veel geduld en tijd om dit gedrag te doorbreken.

Mogelijke oplossing: je kan beginnen door zindelijkheidstraining van een puppy opnieuw in te voeren. Lekker vaak wandelen dus!

Hond plast binnen door opwinding

Als je hond opwinding ervaart kan hij de controle over zijn blaas verliezen waardoor hij kleine plasjes laat lopen. Deze opwinding kan ontstaan door uit enthausiasme of blijdschap. Dit kan op den duur een erg vervelend probleem worden.

Mogelijke oplossing: om te voorkomen dat je hond iedere keer binnen plast door kleine opwinding plasjes is het goed om de oorzaak van de opwinding te achterhalen. Laat je hond het lopen bij het zien van visite? Probeer dan de begroeting van je visite zo rustig mogelijk te laten verlopen. Daarnaast kan je aan je visite vragen om je hond bij binnenkomst tijdelijk te negeren. Wanneer hij wat rustiger is kan hij weer geaaid worden. Als je daarna even met hem speelt krijgt hij tevens een gevoel van beloning. Dit stimuleert het gedrag des te meer.

Met wandelen plast hond niet binnen

Onderdanigheid of onzekerheid van je hond

Daarnaast kan je hond last hebben van spanningen als gevolg van onderdanigheid of onzekerheid. Ook kan je hond zich bedreigd of geimponeerd voelen. Doordat je hond onzeker is laat hij snel een plasje lopen om mogelijke agressie van het andere individu te remmen of te voorkomen.

Mogelijke oplossing: indien je hond last heeft van onderdanigheidsproblemen of onzekerheid kan je hem het beste een stabiele en veilige omgeving bezorgen. Een hond die zich veilig voelt zal zich een stuk minder gespannen voelen waardoor hij ook minder zal plassen. Een tip hierbij is om je hond niet op zijn hoofd te aaien, dit kan hij als dominantie zien. Aai hem tussen zijn voorpoten om hem een fijn gevoel te geven.

Wat heb je allemaal nodig wanneer je hond ineens binnen plast?

Zoals je ziet kunnen er verschillende oorzaken zijn waarom je hond ineens binnen plast. Benodigdheden die naast de bovenstaande tips kunnen helpen zijn:

  • Een bench
  • Kauwspeeltjes (denk bijvoorbeeld aan een Kong)
  • Puppypads
  • Snacks ter beloning