‘One apple a day, keeps the doctor away’, zo klinkt het gezegde. De vraag is of dit ook geldt voor honden. Na het eten van je appel het klokhuis aan de hond geven, is dat wel zo onschuldig als we denken? Mag een hond appel? Het is wat ingewikkelder dan je denkt, in dit artikel leggen we het uit!
Inhoudsopgave
Mag een hond appel eten?
Op de vraag ‘Mag een hond appel eten?’ kunnen we kort zijn: absoluut, je hond mag appel eten! Er is wel iets waar je op moet letten, namelijk de pitjes van het klokhuis. Lees verder bij symptomen pitjes van een appel.
Waarom mag een hond appel?
Appel is niet alleen een gezonde snack voor de mens maar ook voor je hond. Appels zijn rijk aan vitamine B1, vitamine B6, vitamine C en vitamine E. Deze vitaminen dragen bij aan een goede weerstand, stofwisseling en zenuwstelsel.
Mineralen in appels zijn Kalium, Calcium, Fosfor, Jodium, Koper, Magnesium en Zink. Al deze mineralen zijn erg goed voor botgroei, bloeddruk en het afweersysteem.
Verder bevatten appels geen vet en zijn ze laag in calorieën. Kortom, een gezond tussendoortje dus!
Heeft een hond appel nodig?
Wij als mens hebben fruit en dus appels nodig om onze dagelijkse vitamine C binnen te krijgen. Zo houden wij ons lichaam gezond. Je hond heeft dit eigenlijk niet per se nodig.
Je hond kan namelijk zijn eigen vitamine C aanmaken als het lichaam dit nodig vindt. Het geven van appels is dus officieel niet nodig, maar kan geen kwaad.
Waar moet je op letten?
Nu we antwoord kunnen geven op de vraag ‘Mag een hond appel?’ dienen we verder te kijken. Je moet dan denken aan het klokhuis van de appel. Het geven van het klokhuis aan je hond is namelijk minder verstandig.
De pitjes van het klokhuis kunnen erg gevaarlijk zijn voor je hond. Zodra je hond op de pitjes van een klokhuis bijt, komt er blauwzuur vrij. Deze stof doet zich ook voor in de pitten van perziken en pruimen. Blauwzuur is van nature een giftige stof voor je hond.
Deze giftige stof kan ervoor zorgen dat de organen van je hond minder zuurstof opnemen. Hierdoor kan je lieve viervoeter last krijgen van hoofdpijn, moeheid, paniek, misselijkheid, kortademigheid, verwarring, duizeligheid of braken. Iets wat iedere hondeneigenaar zijn hond wil besparen.
Daarnaast kan je hond de pitjes slecht verteren. Hierdoor kan het darmkanaal van je hond verstopt raken met alle gevolgen van dien.
Honden met een goede lever
Honden met een gezonde lever hebben vaak minder last van de giftigheid van blauwzuur. Helaas weet je vaak niet van tevoren of je hond een gezonde lever heeft en hier dus goed tegen kan. Wanneer de lever van je hond niet optimaal functioneert kan hij erg ziek worden.
Nu je nooit zeker weet of de lever van je hond in optimale staat is raden wij het af om je hond een klokhuis te geven. Ook wanneer je denkt dat je hond het wel aan kan.
Symptomen pitjes van een appel
Zoals je hebt kunnen lezen kunnen de pitjes van een appel erg gevaarlijk zijn voor je hond. Heb jij het idee dat je hond teveel appelpitjes heeft gegeten? Let dan op de volgende symptomen:
- Zwakte, vermoeidheid
- Duizeligheid
- Kortademigheid
- Braken
- Dronken lopen
- Paniek
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
Wanneer je hond last krijgt van één of meer van de bovenstaande symptomen, is het raadzaam om een dierenarts in te schakelen. Een dierenarts kan je bij dit probleem helpen.
Mag een hond appelschil?
Ook de schil van de appel moet even belicht worden. Om de appels ongediertevrij te houden wordt er namelijk gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Deze schadelijke bestrijdingsmiddelen komen op de schil terecht.
Het is daarom raadzaam om altijd even de appel te wassen voordat je hem eet. Dit geldt niet alleen voor jou maar ook voor je hond.
Het is natuurlijk ook mogelijk om in plaats van de appel te wassen, deze te schillen. Op die manier haal je de schil eraf en heb je hetzelfde effect.
Dus: mag een hond appel?
Inmiddels kunnen we de vraag ‘Mag een hond appel?’ bevestigend beantwoorden. Het is een gezonde snack en bevat gezonde mineralen en vitaminen. Wees wel voorzichtig met het klokhuis van de appel.
Doordat de pitjes van het klokhuis over het algemeen giftig zijn voor honden raden wij het af om het klokhuis aan je hond te geven. Om het zekere voor het onzekere te nemen kan je jouw hond het beste snacks geven die speciaal voor je hond zijn.
Andere producten met appel
Naast een gewone appel zijn er ook nog zat producten die appelsmaak bevatten maar minder gezond zijn voor je hond. Denk hierbij aan: appeltaart, appelsap en appelbollen.
Wij raden het af om je hond deze etenswaren te geven. Appel is zonder de pitjes een veilige snack maar producten zoals hierboven benoemd komen regelrecht uit de fabriek. In de fabriek worden vetten, E nummers en suikers toegevoegd. Houd het daarom altijd bij een verse appel of een hondensnack die speciaal voor je hond is.
Benieuwd naar fruit dat gezond en veilig is voor je hond? Of op zoek naar fruit waarbij je hond wat kan afvallen? Kijk dan eens naar een komkommer. Komkommer is een van meest veilige en gezonde snack die er is.
Veelgestelde vragen
In het antwoord hierop kunnen we kort zijn: nee, je hond mag geen druiven! Sterker nog, het kan erg gevaarlijk zijn voor je hond wanneer je hem een druif geeft. Veel hondeneigenaren geven hun trouwe rakker nog wel eens een druif, maar wij raden dit ten zeerste af.
Wil je meer weten over de gevolgen wanneer jij je hond een druif geeft? Lees dan hier verder.
Ook hier hebben wij een kort antwoord bij: ja, je hond mag komkommer! Komkommer is niet alleen een gezonde snack voor ons maar ook voor onze viervoeters. Zo zit het vol met gezonde vitaminen en mineralen.
Wil je meer over de voordelen van een komkommer voor je hond lezen? Kijk dan hier.
Je zal bij een snack voor je hond niet direct aan een stuk fruit denken, maar toch zijn er een aantal fruitsoorten erg gezond voor je hond. Zo ook banaan. Bananen kunnen het immuunsysteem van je hond echt een boost geven!
Let bij het geven van een banaan wel op een paar zaken, lees hier verder welke zaken dit zijn.
Kaas is niet de beste snack voor je hond. Af en toe een blokje moet kunnen maar geef je hond vooral niet te veel. Er zit erg veel lactose en zout in kaas. Dat kunnen honden vaak niet goed verteren. Pas daarom extra goed op bij oude en schimmelkazen, deze bevatten extra veel zout.
Wil je meer weten over het effect van kaas op je hond? Lees dan hier verder.