Hoeveel voer puppy

Hoeveel voer puppy's kunnen eten verschilt

Wie wil er nou geen schattige kleine puppy. Een lief klein hondje wat zich volledig op jou focust en een echte aanwinst is voor je gezin. Jij krijgt dan ook nadat de puppy weggegaan is bij de moeder, de verantwoordelijke taak om voor de puppy te zorgen. We snappen dat hier veel vragen bij komen kijken. Zo is het belangrijk om te weten hoeveel voer puppy’s mogen en wat ze dan precies mogen eten. In dit artikel leggen we uit hoe jij het beste de zorg van de moederhond kan overnemen en ervoor kan zorgen dat je pup goed groeit!

Hoeveel voer puppy

De belangrijkste vraag om je aanwinst gezond en sterk te houden is hoeveel voer puppy’s mogen. Hier is geen standaard antwoord op. Elke pup is anders, van grote rassen tot hele kleine rassen. Daarnaast zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

Is je pup bijvoorbeeld super actief of is hij een beetje een slaapkop? Ga je droogvoer of natvoer aan je puppy geven? Heeft je hond moeite met eten? Deze opties kunnen het verschil maken voor de voeding van je pup. Wat vaststaat is dat je pup nog goed moet groeien en hier de juiste voeding voor nodig heeft. Dat leidt ons naar de volgende vraag.

Waar vind ik hoeveel voer puppy’s mogen?

Het is lastig om erachter te komen hoeveel voer puppy’s mogen. Gelukkig helpen veel hondenvoermerken je bij deze vraag met een handige tabel op de achterkant van een zak puppyvoer.

Zoek een zak voer die bij jouw pup past, bijvoorbeeld speciaal puppyvoer voor een chihuahua, en controleer de tabel op de achterkant. Omdat er vaak gekeken wordt naar het gewicht van je pup raden we je aan om je pup eerst te wegen voor je op hondenvoerjacht gaat!

Hoeveel voer puppy

Geef ik mijn pup nat hondenvoer of droog hondenvoer?

Wanneer je in de winkel bij het schap hondenvoer staat zal je er snel achter komen dat er een ruime keuze is. Zo is er voer voor senioren en voor puppy’s, maar kan je ook nog onderscheid maken tussen droog of nat hondenvoer. Wat het beste past bij jouw hond is een keuze die je zelf zal moeten maken. Om het makkelijker te maken voor je zetten we de voordelen van beide soorten voor je op een rij!

Voordelen droogvoer

Bij droogvoer wordt het vocht uit de brokken getrokken waardoor deze heel compact en dus droog worden. Daarnaast wordt er vaak zetmeel toegevoegd om de brokken bij elkaar te houden. Dit maakt dat je hond minder voeding nodig heeft om verzadigd te zijn.

Gezonde tanden: droogvoer is uitstekend voor de tanden van je trouwe viervoeter. Door het stevig kauwen op de droge brokken zorgt dit voor schonere en gezondere tanden.

Goedkoper: de brokken zijn vaak lager van prijs en dus een goedkopere optie.

Duurzaam: doordat je hond sneller verzadigd is bij een kleinere portie zal er minder verpakkingsmateriaal nodig zijn.

Schoon: droogvoer geeft geen vlekken of rotzooi wanneer er een beetje naast valt. In het ergste geval kan dit gewoon weggeveegd worden.

Voordelen natvoer

Natvoer bestaat vaak voor 60 tot 85% uit vocht. Hierdoor brengt het vele voordelen mee.

Laag in calorieën: door de hoeveelheid vocht is het licht verteerbaar en bevat het vaak maar de helft aan calorieën in vergelijking met droogvoer.

Verminderde kans op urineweginfecties: doordat het voer veel vocht bevat geeft het een verminderde kans op urineweginfecties. Je hond krijgt namelijk op deze manier voldoende vocht binnen.

Je hond geniet meer van natvoer: natvoer heeft een sterkere smaak en geur. Vrijwel alle honden kiezen daarom liever voor natvoer in plaats van droogvoer.

Omdat beide varianten voordelen hebben wordt er vaak voor gekozen om de 2 soorten te combineren. Zorg voor een 50-50 natvoer/droogvoer balans om maximaal te profiteren van de voordelen van beide soorten.

Voorbeeld van hoeveel voer puppy mag

Wanneer begin ik met brokjes?

Als je puppy een week of 6 oud is komen langzaam de eerste tandjes door. Dit is het moment dat je jouw puppy mag gaan voeren met brokjes. Voordat je puppy tandjes heeft, drinkt het vaak nog melk of krijgt het natvoer gevoerd.

Heeft je puppy inmiddels tandjes gekregen en wil je gaan beginnen met brokjes? Houd er dan rekening mee dat je voor speciale puppyvoeding gaat. Deze voeding heeft de juiste voedingsstoffen voor een pup die nog moet groeien.

Waarom puppy brokjes?

Er zijn veel redenen waarom we speciaal puppyvoer geven aan onze puppy’s. De brokjes zijn vaak kleiner, waardoor je pup ze beter kan kauwen. Daarnaast zit in speciaal puppyvoer, andere voedingsstoffen die nodig zijn om je pup gezond te laten groeien. Zo bevat puppyvoeding meer eiwitten, calcium en fosfor. Dit zijn de juiste bouwstenen om je pup goed te laten groeien!

Hoe vaak moet ik mijn puppy voeren?

We hebben net uitgelegd waar je kan vinden hoeveel voer puppy’s mogen. Maar niet alleen de hoeveelheid is van belang, ook het aantal keer dat je voert is van belang.

Omdat puppy’s nog een kleine maag hebben is het verstandig om ten minste 4 keer per dag voer te geven. Wanneer de pup zo’n 12 weken oud is kan je overstappen naar 3 keer per dag. Bij 6 maanden is de pup groot genoeg om voer in 2 porties per dag te krijgen. 

Let op: per voerbeurt mag niet de maximale hoeveelheid voer worden gegeven. Verdeel deze hoeveelheid dan over de verschillende voermomenten. Op deze manier krijg je pup nog steeds de gewenste hoeveelheid binnen.

Voorbeeld: Je pup mag 75 gram eten per dag. Verdeel dit dan in 3 porties van 25 gram.

Mijn puppy schrokt het eten naar binnen, wat nu?

Het kan zo zijn te je pup bij de moederhond moest ‘vechten’ voor een plek om gevoed te worden. Je pup kan hierdoor het idee hebben dat het eten ieder moment afgepakt kan worden, of wil zoveel mogelijk voor zichzelf houden.

Om deze reden gaat je pup het eten naar binnen schrokken waardoor het er op een later tijdstip weer uit kan komen. Het helpt hierbij om het voer in een voerbal of in een Kong te doen.

Ook kan het helpen om je pup vanaf vroege leeftijd al aan te leren om in de bench eten te krijgen. Een bench is voor je hond een veilige en vertrouwde plek in jouw huis. In zijn bench zal hij meer vertrouwen hebben dat zijn eten veilig staat waardoor hij minder schrokt. Ben je van plan een bench te gebruiken? Let dan op het juiste formaat.

Wat is een voerbal of Kong?

Een Kong of voerbal is een speeltje waar een gat in zit. In dit gat kan je de gewenste hoeveelheid voer doen. Spelenderwijs wordt je pup beloond doordat er wat voer uit het gat komt vallen. Hierdoor is het niet mogelijk voor je pup om het voer in 1 keer op te schrokken.

Wist je dat een Kong ook voor afleiding zorgt waardoor je hond zich niet snel verveeld? Wil je meer weten over de voordelen van een Kong of welke Kong voor welke hond nodig is? Kijk dan hier verder.

Hoeveel voer puppy's mogen is afhankelijk van factoren

Wanneer kan ik overstappen naar volwassen hondenvoer?

Waar je kan vinden hoeveel voer puppy’s mogen is inmiddels duidelijk. Maar wanneer kan je dan overstappen naar het volwassen hondenvoer? Honden zijn niet na een vast aantal maanden uitgegroeid. Dit verschilt per ras.

Zo zijn kleinere honden over het algemeen na 7 maanden al uitgegroeid terwijl dit bij grotere rassen wel een jaar kan duren. Op beide leeftijden heeft je pup al een gebit dat goed genoeg is om op de brokjes van het volwassenvoer te kauwen.

Kan ik zomaar overstappen naar volwassen hondenvoer?

Nee, je kan niet zomaar overstappen naar volwassen hondenvoer. Om de overgang voor je hond makkelijker te maken kan je het beste rustig aan beginnen. Bekijk naar welk volwassen hondenvoer je gaat overstappen en mix dit beetje voor beetje met het puppyvoer. Op deze manier gaat je hond langzaam wennen aan de grote brokken en leert je pup er goed op te kauwen.

Wanneer je hond na een aantal dagen gewend is aan deze mix, kan je de puppybrokken langzaam afbouwen totdat deze op zijn. Door het op deze manier te doen laat je de maag en darmen van je pup ook rustig wennen. Hierdoor hebben zij minder last van de buik en wordt het nieuwe voer beter geaccepteerd door het lichaam.

Tip: ook de volwassen brokken kunnen in een Kong of voerbal gedaan worden! Kijk hier voor meer recepten voor in de Kong.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is elke pup anders en zijn er vele factoren waar je rekening bij moet houden wanneer jij je afvraagt hoeveel voer puppy’s mogen. Het is belangrijk om een afweging te maken in droogvoer of natvoer en om te kijken naar het aantal keer dat je wil gaan voeren.