Puppy bijten afleren

puppy bijten afleren

Heb jij een schattige puppy die jou constant in je handen bijt? Wil jij jouw puppy bijten afleren? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen! Je puppy bijten afleren is een belangrijk, maar lastig aspect van de opvoeding van je puppy.

In dit artikel ontdek je effectieve en praktische tips om het bijtgedrag van je puppy succesvol af te leren. Door beter inzicht te krijgen in de behoeften en emoties van je puppy, zal je een harmonieuze en gelukkige omgeving creëren voor zowel jou als je harige metgezel.

Waarom bijt je puppy?

Verwacht je een lief en pluizig knuffelbeest, maar krijg je in plaats daarvan een bijtgrage bolletje energie? Geen zorgen, je bent niet alleen. Puppy’s zien er van nature lief en schattig uit, maar zetten al snel hun tandjes in je handen.

Je puppy bijt je niet zomaar, hier zijn verschillende reden voor. We zetten een paar van deze redenen voor je op een rijtje. Hopelijk snap je dan waarom je lieve vriend doet, wat hij doet.

Verkenning

Puppy’s hebben natuurlijk geen handjes of duimen. Hierdoor is het voor hen een stuk lastiger om de wereld te verkennen. Zij doen dit daarom met hun mond en snuit. Ze willen dingen aanraken, ruiken, proeven en ook bijten. Het is hun manier om te begrijpen hoe de wereld werkt.

Tandjes wisselen

Puppy’s wisselen net zoals wij van melktanden naar grote hondentanden. Dit proces vindt vaak plaats rond de leeftijd van 3-4 maanden en duurt ongeveer 6 maanden. Gedurende deze periode heeft je pup last van pijn en jeuk aan zijn tandvlees.

Om de pijn te verlichten gaan ze kauwen en bijten. Dit helpt om de druk op hun tandvlees te verminderen wanneer er nieuwe tanden doorkomen. Een speciaal bijtspeelgoedje heeft dit probleem zo verholpen.

Spelen

Je pup gebruikt zijn mond om te spelen, bijten is vaak onderdeel van een spel. Het spelen door middel van bijten helpt bij hun sociale ontwikkeling. Ze leren hoe ze tijdens het spelen niet te hard of te zacht kunnen bijten.

Aandacht zoeken

Puppy’s zijn net kleine kinderen, ze willen de hele dag aandacht van hun nieuwe baasje. Al snel leren ze dat ze die aandacht krijgen als ze gaan bijten. Zelfs negatieve aandacht, is aandacht voor je pup.

Bijten is dan een manier van communiceren. Hij wil met je spelen, geaaid worden of simpelweg even aandacht krijgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het geven van aandacht na het bijten, zelfs als het negatieve aandacht is, het bijtgedrag kan versterken.

Angst of frustratie

Puppy’s moeten alles nog ontdekken, hierdoor kunnen ze snel overprikkeld raken. Puppy’s die overprikkeld zijn of reageren op een stressvolle situatie kunnen gaan bijten. Ze voelen zich bedreigd of ongemakkelijk waardoor hun verdedigingsmechanisme naar boven komt.

Het kan dan gebeuren dat je pup jou of je spullen gaat bijten. Dit zie je ook vaak als je pup gefrustreerd is. Hij weet dan niet wat hij met zijn emoties aan moet en ziet als enige uitweg bijten.

Puppy bijten afleren

Puppy bijten afleren: stappenplan

Bijten is voor je pup een manier van communiceren, je puppy bijten afleren zal dus nooit helemaal lukken. Dit moet je ook niet willen, want hoe vertelt je pup dan wat hij nodig heeft?

Je puppy bijten afleren vergt consistentie, geduld en veel positieve bekrachtiging. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een stappenplan voor je:

Stap 1: Hanteer een zachte speelstijl

Zorg ervoor dat je tijdens het spelen een zachte speelstijl gebruikt. Spelletjes waarbij je veel je handen gebruikt moedigt je pup aan om te gaan bijten.

Probeer dit dus te vermijden. Gebruik in plaats daarvan speelgoed om met hem te spelen. Het beste kan je gebruik maken van een trektouw of speciaal bijtspeelgoed.

Stap 2: Zeg duidelijk ‘Nee!’

Je pup weet nog niet zo goed waar alle grenzen liggen, dit is aan jou om duidelijk te maken. Zodra je puppy begint te bijten, geef je een duidelijke en krachtige ‘Nee!’ of ‘Auw!’ om aan te geven dat het ongewenst gedrag is.

Je stem moet streng klinken, maar schreeuw niet. Dit bootst het geluid na dat puppy’s maken wanneer ze elkaar pijn doen.

Stap 3: Onderbreek en leid af

Zodra je ‘Nee!’ hebt gezegd, onderbreek je het bijtgedrag van je puppy. Trek je handen terug zodat duidelijk wordt dat je hier niet van gediend bent. Doe dit niet te snel, anders wakker je zijn jachtinstinct alleen maar aan. Bied je pup vervolgens een geschikt alternatief aan, zoals een speciaal kauwspeeltje.


Moedig je pup aan om op het speeltje te kauwen en beloon hem met alles wat je hebt als hij doet wat je wilt. Geef hem eventueel een kleine traktaties als hij het speeltje accepteert.

Let op: je wilt niet weglopen nadat je ‘Nee!’ hebt gezegd. Zo leer je jouw hond namelijk om helemaal niet meer te bijten, terwijl gedoseerd bijten erg belangrijk is voor je pup.

Stap 4: Geef voldoende kauwspeeltjes

Je puppy bijten afleren lukt alleen als je voldoende alternatieven biedt. Voldoende kauwspeeltjes zijn daarom erg belangrijk voor het afleren van bijten.

Zorg ervoor dat je puppy voldoende kauwspeeltjes heeft die geschikt zijn voor zijn leeftijd en grootte. Daarnaast raden wij je aan om speeltjes te nemen die verschillende texturen hebben en van verschillende materialen zijn gemaakt. Zo bied je jouw pup keuze waar hij behoefte aan heeft.

Stap 5: Wees consequent

Consistentie is echt het belangrijkste als je je puppy bijten wil afleren. Zorg ervoor dat alle gezinsleden op de hoogte zijn van de training en iedereen je pup op dezelfde manier behandelt.

Dit voorkomt verwarring bij je pup, waardoor hij het sneller begrijpt en afleert.

Stap 6: Wees geduldig

Je puppy bijten afleren is niet iets dat over een nacht ijs gaat, neem dan ook voldoende tijd hiervoor. Verwacht niet dat je puppy van de ene op de andere dag stopt met bijten. Kinderen hebben ook tijd nodig voordat ze iets leren.

Blijf consistent, herhaal bovenstaand stappenplan en beloon het goede gedrag. Geleidelijk aan zal je puppy het bijten vanzelf afleren.

Stap 7: Vermijd fysieke straffen

Als je jouw hond iets wil leren, gebruik dan nooit fysieke straffen. Sommige eigenaren worden gefrustreerd als hun pup blijft bijten en gaan vervolgens slaan of schreeuwen.

Dit werkt absoluut niet en zal je pup alleen maar angstig maken. In het ergste geval gaat je pup alleen maar meer bijten om van zich af te slaan. Blijf daarom altijd kalm en gebruik positieve trainingsmethoden, zoals beloningen en negeren van ongewenst gedrag.  

pup bijten afleren

Je puppy bijten afleren: overige tips

Naast het bovenstaande stappenplan willen we je wat tips meegeven om de perfecte situatie te creëren voor het leerproces van je pup. Je puppy bijten afleren is namelijk niet iets wat je zomaar even doet.

Negeer het bijtgedrag:

Blijft je puppy bijten nadat je duidelijk ‘Nee!’ hebt gezegd en ander speelgoed hebt aangeboden? Dan kan je ervoor kiezen om hem tijdelijk te negeren. Als hij nog een keer bijt loop je gewoon weg of plaats je hem in een aparte ruimte voor een korte ‘time-out’.

Dit leert hem dat zijn bijtgedrag leidt tot het verlies van aandacht en speeltijd. Iets wat puppy’s te allen tijde willen vermijden.

Tip: gebruik hierbij een bench, dit is een veilige plek voor hem om tot rust te komen. Let wel op dat je de juiste formaat bench hebt.

Leer gecontroleerd bijten:

Het is normaal dat puppy’s hun mond gebruiken om de wereld te verkennen. Je puppy bijten afleren is dan ook niet volledig mogelijk. Maar je kan hem wel het verschil leren tussen zacht bijten en bijten dat pijn doet.

Zodra hij te hard bijt, geef je weer een duidelijk ‘Nee!’ en onderbreek je het spelen. Wanneer hij voorzicht en beheerst bijt, kan je hem belonen en het spel voortzetten.

Socialiseer je puppy:

Puppy’s die veel sociaal contact hebben, leren sneller hoe zij zich moeten gedragen in deze wereld. Zorg er daarom voor dat je puppy voldoende gelegenheid heeft om te socialiseren met andere goed opgevoede honden en mensen.

Hierdoor leert je pup hoe hij op een gepaste manier met zijn mond moet omgaan.

Houd je puppy actief:

Om je puppy bijten af te leren raden we je aan om je pup voldoende fysieke en mentale stimulatie te geven. Overtollige energie kan namelijk het bijtgedrag versterken.

Neem je pup regelmatig mee wandelen, ga ermee spelen of leer hem trucjes. Maak dan gebruik van een frisbee of Kong om zijn energie op een positieve manier te uitten.

Geef je pup voldoende aandacht en genegenheid:

Puppy’s zijn enorm aanhankelijk bij hun nieuwe eigenaar. Vooral wanneer je pup te weinig aandacht krijgt zal hij in je hand gaan bijten voor wat positieve of negatieve aandacht.

Zorg ervoor dat je pup zich veilig en vertrouwd bij je voelt. Geef hem voldoende aandacht, want een puppy die zich goed voelt, zal minder behoefte hebben om te bijten.

Zorg voor voldoende rust:

Net als kinderen kunnen puppy’s overprikkeld raken en vervelend worden als ze moe zijn. Geef je pup tussen het wandelen en spelen door voldoende rust zodat ze niet oververmoeid en overprikkeld worden.

Geef hem een rustig plekje waar hij zich kan terugtrekken als hij moe is. Een passende bench helpt hier het beste bij. Lees hier waarom een bench een must have is bij een puppy.

Tot slot:

Onthoud dat het belangrijk is om een realistische verwachting te hebben wanneer je je puppy bijten wil afleren. Puppy’s verkennen nou eenmaal de wereld met hun mond, het is normaal dat ze af en toe eens bijten.

Het doel is om hen te leren wat gewenst gedrag is en hoe ze op een voorzichtige manier toch hun mond kunnen gebruiken. Met geduld, consistentie en positieve beloningen kan jij je puppy succesvol bijten afleren.

Je puppy bijten afleren: do’s and don’ts

Je puppy bijten afleren kan lastig zijn. Zeker voor nieuwe hondeneigenaren zien we nog vaak wat schoonheidsfoutjes. We willen je tot slot nog wat laatste do’s and don’ts meegeven. We beginnen met de do’s:

Do: gebruik positieve beloningen. Beloon goed gedrag met lof, aandacht of traktaties. Moedig je pup aan om gewenst gedrag te blijven vertonen.

Do: socialiseer je pup. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar puppy’s die veel contact hebben met goed opgevoede andere honden leren sneller hoe ze zich goed moeten gedragen.

Do: zorg voor kauwspeeltjes. Je wilt niet je puppy het bijten volledig afleren. Gebruik kauwspeeltjes om je puppy toch te laten bijten, maar dan in de dingen die hiervoor zijn bedoeld.

Do: houd je puppy actief. Een bolletje energie heeft meer de nijging om te bijten dan vermoeide pup. Houd het energielevel van je puppy in balans.

Do: blijf kalm en geduldig. Je puppy bijten afleren kost veel tijd en energie. Blijf kalm tijdens dit proces, dan heb je het snelste effect.

Dan gaan we nu verder met de don’ts:

Don’t: geen fysieke straffen. Je puppy slaan of schoppen zal nooit werken en zal alleen maar angst veroorzaken. Gebruik altijd positieve bekrachtiging.

Don’t: geen negatieve aandacht. Ook schreeuwen of heel boos worden zal niet helpen bij het afleren van bijten. Ook hier raden we aan om positieve bekrachtiging te gebruiken.

Don’t: trek je handen niet te snel weg. Als je jouw handen te abrubt wegtrekt ziet hij dit als spelletje en zal hij alleen maar meer willen bijten.

Don’t: negeer geen bijtgedrag dat pijn doet. Bijt je puppy zo hard dat het pijn doet? Negeer dit dan niet en geef een duidelijke ‘Nee!’.

Don’t: geef niet op. Je puppy bijten afleren kan een uitdaging zijn, maar geef niet op. Blijf consistent en volharden in de training. Het komt vanzelf goed.

Waarom zijn die puppy tandjes toch zo scherp?

Die scherpe puppytandjes lijken wel kleine wapens, maar ze dienen een belangrijk doel! Als puppy’s worden geboren, hebben ze nog geen tanden. Maar na een paar weken beginnen de melktanden door te komen. Deze tandjes zijn scherp omdat ze bedoeld zijn om voedsel te kunnen kauwen en helpen bij het ontdekken van de wereld om hen heen.

De scherpe tandjes zijn eigenlijk een soort waarschuwing voor het vaste voedsel. Het drinken bij de moeder kan namelijk erg pijnlijk worden, waardoor ze het voeden steeds eerder zal onderbreken. Dit motiveert je pup om eens rond te gaan kijken naar ander voedsel, vast voedsel. Zo kan je pup geleidelijk over naar zijn brokjes.

Maar maak je geen zorgen, naarmate je puppy groeit, zullen deze melktandjes plaatsmaken voor volwassen hondentanden. Rond de leeftijd van 4-6 maanden beginnen de melktanden uit te vallen en worden ze vervangen door sterke volwassen tanden. Dus geniet van die schattige, scherpe tandjes nu het nog kan, want voor je het weet zijn ze weg!

Veelgestelde vragen

Waarom bijt een puppy in je handen?

Bijten is voor je pup een manier van communiceren. Er kunnen daarom verschillende redenen zijn waarom je puppy in je handen bijt. Zo kan hij met je willen spelen, gefrustreerd zijn of op zoek zijn naar wat verlichting voor zijn doorkomende tandjes.

In bovenstaand artikel lees je alles over waarom je puppy bijt en hoe jij je puppy bijten afleren kan.

Pup bijten afleren, hoe doe je dat?

Zoals al eerder gezegd is bijten een manier van communiceren voor je pup. Om deze reden wil je je pup niet volledig bijten afleren. Eigenlijk wil je hem leren om zachter en beheerster te bijten. Hoe moet je pup anders nog met jou communiceren over de dingen die hij wil zeggen?

Hoe jij je pup bijten afleren kan leggen we je in bovenstaand artikel uit. We hebben een stappenplan voor je opgezet en geven nog tips mee voor het optimale resultaat.

Hoe lang duurt de bijtfase van je pup?

Puppy’s hebben net zoals kinderen eerst een melkgebit en gaan daarna pas over naar een volwassen gebit. Tijdens het melkgebit zal je puppy veel bijten zodat hij op die manier de wereld kan verkennen.

Zodra je pup gaat wisselen van melkgebit naar zijn volwassengebit is het bijten vaak over. Hij zal beginnen met wisselen tussen de 3 en 4 maanden oud. En het proces hiervan duurt ongeveer 6 maanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.