Wanneer wordt een hond rustiger?

Wanneer wordt een hond rustiger

Een puppy is altijd druk in de weer. Een bom vol energie die eens in de zoveel tijd tot ontploffing komt. Rennen, klimmen en ravotten zijn de favoriete bezigheden van iedere puppy. Wanneer je puppy eindelijk lekker ligt te slapen, komen wij even tot rust. Maar wanneer ze weer wakker worden begint alles weer van vooraf aan. Wanneer verliest een pup eigenlijk zijn wilde haren? Wanneer wordt een hond rustiger? In dit artikel vertellen we je er graag meer over!

Wanneer wordt een hond rustiger ligt in verschillende factoren

Het hebben van een puppy is natuurlijk super leuk, maar ze kunnen af en toe wel een beetje druk worden. Wanneer je erg veel drukte bij je puppy ervaart kan dit aan verschillende factoren hangen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Leeftijd

Het ligt misschien wat voor de hand maar leeftijd is een van de factoren die je puppy druk maakt. Hiermee wordt bedoeld dat een oudere hond vanzelf rustiger wordt. Hoe jonger de hond, hoe drukker hij vaak is. Dit is goed te vergelijken met ons baasjes. Wij worden ook vanzelf rustiger naarmate we ouder worden.  

Er kan vooral verschil gemerkt worden in het niveau van drukte wanneer je hond volwassen wordt. Wanneer je hond officieel volwassen is hangt van zijn ras af. Wat we wel met enige zekerheid kunnen zegen is dat kleinere honden over het algemeen sneller volwassen worden dan grotere honden. Wil je een rustige hond? Dan is het dus raadzaam om een kleinere hond te nemen.

Persoonlijkheid

Persoonlijkheid kan ook uitmaken voor de drukte van je hond. Elke hond is uniek en heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid. Zo zijn er honden die vanuit hun persoonlijkheid een stuk drukker zijn dan anderen. Helaas is het moeiijk in te schatten wat de persoonlijkheid van je hond zal zijn wanneer je hem koopt.

Ben je op zoek naar een rustige hond? Kijk dan goed in het nest wanneer je hem koopt. Kies de pup die het minst enthousiast is tijdens je bezoek. Deze zal hoogstwaarschijnlijk voor de rest van zijn leven wat rustiger zijn dan zijn broertjes en zusjes.

Wanneer wordt een hond rustiger met de leeftijd

Stress

Bij de vraag ‘wanneer wordt een hond rustiger?’ moet er ook worden gekeken naar de situatie waarin je hond zich bevindt. Een hond kan namelijk last hebben van stress waardoor hij een stuk drukker is.

Als we aan stress bij een hond denken, wordt er vaak gedacht aan neurotisch gedrag. De hond loopt dan veel rond of achter je aan, krabt bijvoorbeeld overmatig aan zijn vacht of knauwt eventueel meubels kapot. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn bij stress.

Sommige honden uiten hun stress door druk gedrag. In een stressvolle situatie rennen ze dan rond door het huis of gaan ze springen. Het is voor de gezondheid van je hond belangrijk om dit soort stressvolle situaties te herkennen waardoor het kan worden voorkomen.

Tip bij een stressvolle situatie

Word je hond erg druk wanneer het vuilnis wordt opgehaald of wanneer de bel gaat? Probeer je hond dan af te leiden met een speeltje. Door dit te doen verleg je de aandacht van je hond en is hij minder druk bezig met de stressvolle situatie. Hierdoor wordt een hond rustiger.

Het ras

Wanneer een hond rustiger wordt is ook afhankelijk van het ras van je hond. Het hondenras heeft namelijk een invloed op het niveau van drukte.

Veel van de huidige hondenrassen zijn vroeger gefokt om te werken voor ons. Om deze reden hebben ze nog steeds veel energie. Vroeger en soms nog steeds helpen honden ons in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan het trekken van een slee door een Husky of het bijeenbrengen van schapen door een Border Collie.

Bij dit soort rassen zal je vaak ook zien dat zij gedurende hun leven langer energie blijven houden dan andere rassen.

Bij drukke hondenrassen kan je denken aan de volgende rassen:

 • Border Collie
 • Siberische Husky
 • Labrador Retriever
 •  Dalmatier
 • Australische Herder
 • Poedel
 • Jack Russel Terrier

Rustige hondenrassen

Nu je hebt kunnen lezen welke hondenrassen van nature wat drukker zijn is het ook handig om te weten welke hondenrassen dan vooral bekend staan om hun rust. Wanneer wordt een hond rustiger is een vraag die minder wordt gesteld bij de volgende rassen:

 • Franse Bulldog
 • Windhonden
 • Golden Retriever
 • Engelse Bulldog
 • Schotse Deerhound
 • Bichon frisé
 • Pyrenese Berghond  
Wanneer wordt een hond rustiger

Wanneer wordt een hond rustiger tips and tricks

Nu de vraag ‘wanneer wordt een hond rustiger is’ inmiddels is beantwoord, wil je vast ook weten hoe je een hond rustiger krijgt. Hier zijn verschillende methodes voor. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Speeltjes

Heb je vaak geen tijd om een lange uitgebreide wandeling te maken maar breekt je hond wel de tent af als je weg bent? Wellicht is een kennisspeeltje dan iets voor jouw hond. Nee, geen kruiswoordpuzzel, maar wel een Kong. Door een snoepje of bijvoorbeeld wat pindakas in een Kong te stoppen, word je hond mentaal uitgedaagd. Je hond moet moeite doen om het snoepje uit de Kong te krijgen. Hierbij moet je hond nadenken en leert hij spelenderwijs hoe hij dit het beste kan doen. Zo houd je hem uren zoet.

Daarnaast zijn er ook nog speciale likmatten voor je hond. Dit is een mat met verschillende ingesneden figuurtjes erop. Hier wordt vaak smeerkaas of pindakaas opgesmeerd zodat je hond het eraf kan likken. Hierdoor heeft je hond wat te doen als je weg bent en is hij minder geneigd tot het slopen van je spullen.

Gebruik een bench

Bij de aanschaf van je pup kan je het beste direct beginnen met het trainen van je pup in de bench. Ook wanneer je pup in de bench blijft blaffen is het raadzaam om door te gaan met deze training. Dit geeft je hond vanaf dat ze klein zijn al een eigen plekje in het huis.

Op deze manier heeft je hond een plek om zich te kunnen afzonderen. Hierdoor laadt hij weer een beetje op. Probeer je hond dan ook niet te storen wanneer hij op die plek ligt zodat hij het kan gaan ervaren als rustplek. Leg een lekkere mand of deken in de bench en creëer op deze manier de ideale plek voor je hond om zich terug te kunnen trekken.

Let wel op, de plek van de bench maakt een enorm verschil voor de rust van je hond. Zet hem bijvoorbeeld niet in de doorgang waar iedereen voorbij loopt. Lees hier meer over het gebruik van een bench.

Commando

Je hond direct een commando aanleren wanneer hij rustig moet worden gaat je later in het leven van je hond helpen. Een voorbeeld hiervan is aanleren dat wanneer je als eigenaar het woord ‘rustig’ zegt, je hond direct kalmeert.

Hierdoor weet je hond direct dat er niks aan de hand is om zich druk over te maken. Hij kan zijn waakzaamheid weer laten zakken.

Muziek

Wellicht niet het eerste wat er in je hoofd komt wanneer je probeert je hond rustig te maken maar, muziek kan echt helpen. Wanneer je het huis verlaat en je weet dat je hond onrustig wordt dan kan je wat muziek aanzetten. Ook het aanzetten van de tv is vaak voldoende.

Hierdoor heeft je hond het idee dat er iemand thuis is en voelt hij zich veiliger. Zet het niet te hard, zodat je buren er geen last van hebben.

Geuren

Naast rustgevende geluiden en commando’s kan een hond ook rustig worden van verschillende geuren. Een geur staat namelijk gelijk aan een emotie bij je hond. Wanneer je hond angstig is in bijvoorbeeld een nieuwe woning of in de auto, kan je de geur veranderen en daarmee ook de emotie van je hond.

Hier wordt vaak een feromoonspray voor gebruikt. Een feromoon is een hormoonachtige chemische stof. Van nature scheiden honden deze stof al uit via hun oren, anaalklieren en genitaliën. De geuren worden door de hond gelinkt naar onder andere hun territorium en sociale relaties. Hierdoor creëren ze geborgenheid en veiligheid.

Wanneer wordt een hond rustiger naar zijn persoonlijkheid

Wandelen

Wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Dit is voor zowel ons baasjes goed maar ook zeker voor onze honden. Door vaak en lang te wandelen raakt je hond fysiek uitgeput en kan hij zijn drukte kwijt. Hierdoor zal hij de rest van de avond lekker rustig in zijn bench liggen.

Daarnaast helpt wandelen ook om je hond mentaal fit te houden. Zo draagt een goede wandeling bij aan een ontspannen mindset en kan het ongewenst gedrag verminderen.

Let er wel op dat je niet te vaak met je hond gaat wandelen. Wil je meer weten over hoe vaak je een hond moet uitlaten? Lees dan hier verder.

Conclusie

Op de vraag ‘wanneer wordt een hond rustiger’ is geen concreet antwoord te geven. Het ligt zowel aan de situatie waarin je hond zich bevindt als ook aan je hond zelf. We hebben geleerd dat er drukkere hondenrassen zijn, dat honden een eigen karakter hebben en hierdoor drukker kunnen zijn en dat ook leeftijd een grote rol kan spelen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een hond rustiger te krijgen. Zo kan je met hem spelen, maar ook het geven van een rustige plek kan juist enorm helpen. Daarnaast is wandelen ook ideaal voor je hond om zijn energie kwijt te raken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.