Symptomen verlatingsangst hond herkennen

Verlatingsangst symptomen hond herkennen

De meeste honden kunnen zonder problemen een aantal uurtjes alleen thuis zitten. Helaas geldt dit niet altijd voor alle honden. Wanneer je hond probleemgedrag vertoont als hij alleen thuis is kan er sprake zijn van verlatingsangst. Dit is een vervelend probleem voor zowel jou als je hond. Lees in dit artikel over de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je dit kan voorkomen.

Symptomen van verlatingsangst bij je hond

Aangezien honden niet kunnen praten zullen zij op een andere manier hun gevoel duidelijk moeten maken. Zij doen dit door middel van hun lichaamstaal. Wanneer er iets mis is kan je hond signalen afgeven zoals piepen, janken of blaffen.

Om verlatingsangst te herkennen zal je dan ook goed op de houding en het gedrag van je hond moeten letten. Wij hebben een aantal symptomen van verlatingsangst bij je hond op een rij gezet. Zo kan je direct herkennen of jouw hond last heeft van de symptomen van verlatingsangst.

Gedrag tijdens je afwezigheid Blaffen
Janken
Plassen en poepen in huis
Slopen zoals knagen, graven en spullen slopen
Voor de deur blijven wachten
Gedrag in huis in je aanwezigheidAchtervolgen
Naar je blijven kijken
Altijd in de buurt liggen
Opstaan wanneer jij opstaat
Steeds aandacht zoeken
Gedrag wanneer je thuiskomtHyperactiviteit
IJsberen in huis
Piepen
Overdreven enthousiast zijn
Enthousiasme plasjes
Blaffen als hij je hoort aankomen
Enorm veel aandacht vragen
Rondjes draaien
Gedrag in de bench Slopen van de bench
Spullen in de bench zelf slopen
Plassen in de bench
Gedrag bij je vertrekTrillen
Kwijlen
Piepen
Pootje optillen
Nervositeit
Rondjes draaien
IJsberen
Overdreven hijgen
Sommige honden kunnen traanogen krijgen

Mogelijke oorzaken

Om je hond het zo aangenaam mogelijk te maken thuis is het belangrijk om te kijken naar verschillende oorzaken van verlatingsangst. Op die manier kan je de symptomen van verlatingsangst bij je hond herkennen nog voordat de situatie zich voor heeft gedaan. Dit helpt bij de bewustwording van het gevoel dat je hond ervaart als hij alleen is. Mogelijke oorzaken van verlatingsangst kunnen zijn:

  • Een lange periode thuis zijn: denk hierbij aan zwangerschapsverlof, ziekte of eventuele werkeloosheid. Het moment dat je veel thuis bent zal je hond hieraan wennen. Als je dan vervolgens weer veel weg bent zal je hond dit zien als grote verandering waardoor je symptomen van verlatingsangst bij je hond kan gaan herkennen.
  • Verveling: verveling kan ook een grote oorzaak zijn van verlatingsangst. Als je hond zichzelf niet goed kan vermaken dan zal hij zich gaan vervelen. Hierdoor zal er probleemgedrag ontstaan zoals janken, slopen of binnen plassen. Een Kong zou dit probleem kunnen oplossen.
Symptomen verlatingsangst hond
  • Het weghalen bij hun moeder: wanneer puppy’s te vroeg of juist te laat bij hun moeder worden weggehaald kunnen ze ook last krijgen van verlatingsangst. Als er sprake is van een te vroege scheiding dan ervaren puppy’s een grote hoeveelheid stress waardoor ze hier later ook last van kunnen hebben. Is de puppy juist te laat bij zijn of haar moeder weggehaald? Dan is de puppy te erg gewend om bij zijn of haar moeder te zijn en zal dit ook stress opleveren. Je kan de puppy het beste van de moeder scheiden vanaf week 8 tot ongeveer week 11 na de geboorte.
  • Ras: een mogelijke oorzaak van verlatingsangst kan ook liggen in het ras van je hond. Hondenrassen die speciaal worden gefokt om als gezelschapsdier te dienen zullen meer moeite hebben met alleen zijn dan honden die als werkhonden worden gebruikt. Je zal bij kleinere honden eerder symptomen van verlatingsangst herkennen dan bij grotere werkhonden.
  • Trauma: verlatingsangst kan ook liggen in een nare traumatische ervaring. Is je hond misschien alleen geweest terwijl er vuurwerk werd afgestoken? Dan kan hij hier enorm van zijn geschrokken en als traumatisch hebben ervaren. Hij zal in het vervolg alleen zijn associëren met vuurwerkknallen. Ook wanneer je hond al veel verschillende baasjes heeft gehad kan hij dit gaan zien als traumatisch. Je hond heeft hierdoor veel behoefte aan vastigheid en wil niet weer verlaten worden.

Bovenstaande lijst zijn slechts voorbeelden van mogelijke oorzaken. Per hond kan de oorzaak verschillen en daarmee ook de oplossing. Door rekening te houden met deze oorzaken kan je verlatingsangst al zo veel mogelijk tegengaan. Herken je genoemde situaties bij je hond? Dan is het mogelijk dat hij last heeft van verlatingsangst. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met een hondencoach. Hij of zij kan met je mee kijken en je precies vertellen wat er aan de hand is en hoe je dit het beste kan oplossen.

Verlatingsangst van je hond voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Wanneer je symptomen van verlatingsangst bij je hond herkent ben je eigenlijk al te laat. Verlatingsangst is een complex probleem en wanneer je hond dit eenmaal ontwikkeld zal het veel tijd en geduld vergen om hem hier van af te helpen. Daarom is het goed om verlatingsangst te voorkomen. Wij geven je 8 handige tips om je te helpen bij het voorkomen van verlatingsangst.

Tip 1: geef je hond een veilig eigen plek in huis. Dit kan een hondenmand zijn of in mijn persoonlijke geval een kast waar hij zich graag terugtrekt. Zolang deze plek maar veilig en comfortabel is voor je hond.

Tip 2: ga wat langer met je hond wandelen voor je weggaat. Hij kan zijn energie dan al iets kwijtraken. Dit zorgt ervoor dat hij snel in slaap valt en geen last heeft van eenzaamheid.

Tip 3: wissel af en toe je patroon af. Als je standaard eerst je schoenen aan doet, daarna met je sleutels rammelt en je tas pakt zal je hond al snel merken dat hij alleen gelaten zal worden. Wissel dit patroon af en toe af met iets anders zodat je hond kan wennen aan het feit dat bij ieder patroon jij altijd terugkomt.

Symptomen verlatingsangst hond herkennen

Tip 4: creëer een rustige omgeving voor je hond. Zet bijvoorbeeld de radio of televisie aan. Het is dan minder stil in huis waardoor je hond zich niet zo alleen voelt. Hij zal zich dan minder snel eenzaam voelen. Ook is het slim om je gordijnen dicht te houden om je hond op deze manier een rustige omgeving te geven zonder afleidingen.

Tip 5: maak gebruik van een hondenbench. Een hondenbench kan een handig hulpmiddel zijn om je hond te leren om alleen te zijn. Hiervoor dien je wel al te zijn begonnen met benchtraining. Doe je dit zonder benchtraining dan zal je hond alleen maar meer paniek ervaren.

Tip 6: geef je hond wat hondenspeeltjes zoals een Kong. In de Kong kan je het lievelingssnoepje van je hond stoppen. Het ideale van een Kong is dat je hond echt zijn best moet doen om het snoepje eruit te krijgen. Zo houd jij je hond bezig zonder dat je er bent en verveelt hij zich niet.

Tip 7: probeer bij binnenkomen en weggaan zo rustig mogelijk te blijven. Negeer de hond indien nodig. Op het moment dat je er iedere keer een feest van maakt als je terugkomt of juist een enorm lang afscheid neemt zal je hond denken dat je niet meer terugkomt. Dit veroorzaakt verlatingsangst des te meer.

Tip 8: houd rekening met veel tijd en geduld. Een hond is nou eenmaal een roedeldier en is dus niet graag alleen. Bouw daarom rustig met veel tijd en geduld het alleen zijn op. Wanneer je dit te snel doet kan je hond des te meer last krijgen van verlatingsangst.