Wat ziet een hond?

Wat ziet een hond echt

Je hebt het vast al wel eens eerder gehoord, maar een hond ziet geen kleuren. Sommigen zeggen dat honden alleen de primaire kleuren kunnen zien. Dit zijn dan rood, groen en blauw. Maar klopt dit ook echt? Waarom zijn alle hondenspeeltjes dan zo kleurrijk? Vaak nemen we bij het zoeken van een nieuw speeltje voor onze viervoeter, een fel kleurtje. Herkenbaar voor de hond toch? Maar wat ziet een hond? In dit artikel nemen we mee hoe jouw trouwe rakker de wereld ziet.

Wat ziet een hond?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Een hond heeft over het algemeen een slecht zicht. Maar dat ze alleen zwart-wit zien, is ook niet geheel waar.

De ogen van je hond beschikken slechts over 2 soorten kegels. Kegels zijn verantwoordelijk voor het zich overdag en het waarnemen van kleuren. Hierdoor zijn de ogen van je hond ongevoelig voor de meeste kleuren. De ogen kunnen de kleuren namelijk niet waarnemen.  

Een mens heeft in vergelijking 3 soorten kegeltjes voor de kleuren rood, groen en blauw. Doordat honden dus maar 2 kegeltjes hebben, kunnen zij alleen groen en blauw zien.

Wat ziet een hond dan wel?

Nu we weten dat een hond maar weinig kleur kan zien ben je vast benieuwd wat een hond dan wel allemaal ziet.

Doordat de ogen van je hond aan de zijkant van zijn hoofd zit, heeft hij een vele breder gezichtsveld dan wij. Je hond kan 240 graden rondom zien, terwijl ons menselijk gezichtsveld maar 200 graden kan zien!

Daarnaast kan je hond veel beter zien in het donker dan wij. Dit komt doordat hij meer staafjes in zijn ogen heeft dan wij mensen. Deze staafjes zijn nodig voor het zien van helderheid en grijstinten. Doordat hij meer staafjes heeft, heeft hij een goed gevoel voor perspectief en diepte. Verder zijn de ogen van je hond ook nog gevoeliger voor bewegingen, waardoor ze nog oplettender zijn.

Wat ziet een hond echt

Hoe is een hondenoog opgebouwd?

Het eerste wat mensen vaak bij hun trouwe viervoeter opvalt, is zijn lieve oogjes. Zeker als er een klein traantje onder hangt blijven we extra lang op dit beeld hangen. Maar hoe is zo’n hondenoog nou opgebouwd?

Aan de buitenkant van het oog zien we natuurlijk de oogleden, wimpers, oogbal en traanklier. De oogleden zorgen dat het oog vochtig blijft, de wimpers houden het vuil tegen, de oogbal zorgt voor het zicht en de traanklier maak

Aan de voorkant van het oog zit het hoornvlies. De functie hiervan is het opvangen van het licht. Aan de witte gedeeltes van het oog, zitten de oogspieren vast. Deze zorgen voor de beweging van het oog. Doordat deze spieren flexibeler zijn dan die van ons, kan je hond 240 graden rondom zien.

En de binnenkant van een oog dan?

De binnenkant van een hondenoog is vergelijkbaar met die van ons mensen. Tussen het hoornvlies en de ooglens, vind je de iris. De iris is bij ons mensen vaak verschillende van kleur.

In het midden van de iris zit de pupil, het zwarte puntje. De pupil laat het licht binnen in het oog. De iris regelt daarentegen de hoeveelheid licht die mag binnenkomen. De pupil knijpt met spieren samen wanneer het licht te fel is. Je hebt dit misschien ook wel eens gezien wanneer de dierenarts test of het pupil goed functioneert. Hij schijnt dan in het oog met een lampje.

Achter de iris zit de ooglens die verantwoordelijk is voor het transporteren van het licht naar het netvlies Dit wordt omgezet in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Vervolgens vormt daar het beeld en kan de hond zien wat de ogen waarnemen.

Heeft mijn hond een bril nodig?

Het klinkt misschien als een slechte grap op een verjaardag, maar er zijn zeker honden die een bril hebben of nodig hebben. Een Duitse oogarts heeft vastgesteld dat er steeds meer honden bijziend worden. Ook honden kunnen een afwijking hebben in het zicht.

Loopt jouw hond soms tegen dingen aan, of blaft hij in een vreemde omgeving om niks? Dan zou het zeker kunnen zijn dat jouw hond niet meer goed ziet.

In de Verenigde Staten worden op dit moment ook al brillen verkocht voor je trouwe viervoeter. De kosten hiervan liggen rond de 60 euro. De bril lijkt dan op een duikbril met een elastiekje. Dit elastiekje kan dan om het hoofd en onder de bek van je hond.

Daarnaast kunnen hondeneigenaren ook nog zonnebrillen aanschaffen voor hun hond. Vooral bij honden waarbij de ogen wat uitsteken, wordt een zonnebril geadviseerd. Door het uitsteken van de ogen, kunnen de ogen te veel Uv-straling vangen. Dit kan net als bij de mens, slecht zijn voor de ogen.

Wat ziet een hond

Wat is staar bij een hond?

Net zoals mensen kunnen ook honden last hebben van staar. Maar wat houdt dit in voor je hond?

Staar is een vertroebeling van de lens van het oog. Je herkent het vaak aan de grijze tint in het oog die je vaak bij oudere honden terugziet. De zwarte pupil in het centrum van de iris wordt langzaam grijs en zal later wit gaan uitslaan. Je kan dit vergelijken met kijken door matglas, er kan niet meer erg scherp gekeken worden.

In de meeste gevallen gaat het om ouderdomsstaar. Maar ook jongere honden kunnen hier last van krijgen. Vaak is dat wel door complicaties bij suikerziekte of trauma.

Doordat staar geleidelijk ontstaat, past je hond zich hier vaak goed op aan. In sommige gevallen kan de lens verwijderd worden en kan er een kunstlens worden geplaatst. Mocht je dit willen dan moet je naar een oogspecialist voor dieren.

Wat zijn de meest voorkomende oogaandoeningen bij een hond?

De meest voorkomende oogaandoening bij je hond, maar ook bij je kat mocht je die hebben, is conjunctivitis. Dit is een ontsteking van het bindvlies in het oog. Het bindvlies is de slijmvlieslaag die aan de binnenkant van het oog zit en het oogwit bekleed.

Als je hond hier een ontsteking aan heeft dan kan je de volgende symptomen zien:

  • Roodheid met soms een zwelling;
  • Waterige tot pusachtige afscheid in het oog;
  • Traanstrepen langs het oog;
  • Ingedroogd afscheiding in de ooghoeken;
  • Sommige honden kunnen ook met hun ogen gaan knijpen.

Je kan dit goed behandelen door de ogen schoon te houden en het toedienen van een antibioticazalf. Soms is er ook een kuurtje nodig. Heb je het idee dat jouw hond hier last van heeft? Ga dan even naar de dierenarts. Hij kan je van advies voorzien over de eventuele behandeling.

Wat ziet een hond allemaal

Wat ziet een hond nou echt?

ddels hebben we uitgebreid antwoord gegeven op de vraag ‘Wat ziet een hond’. Zoals je hebt kunnen lezen ziet hij niet slechts zwart-wit. Dit betekent niet dat hij alle kleuren van de regenboog kan zien, maar slechts de kleuren geel en blauw.

Mocht je de volgende keer dus een leuk speeltje uitzoeken, zoals een Kong, dan raden wij je aan om een geel of blauw speeltje te kiezen. Dan ziet hij daadwerkelijk een verschil tussen het speeltje en bijvoorbeeld zijn mandje.

Loopt je hond nou toch tegen allemaal dingen aan? Dan raden wij toch dat brilletje aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.