Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Hoe lang kan een hond alleen zijn in zijn mand

We hebben het tegenwoordig steeds drukker en willen steeds vaker op pad. Dit is leuk voor ons, maar kan minder leuk zijn voor je hond. Je hond kan namelijk helaas niet altijd mee op je avonturen buiten de deur. Hierdoor kan je jezelf afvragen; hoe lang kan een hond alleen zijn? Lees in dit artikel alles over hoe lang je hond alleen kan zijn.

Bij de vraag hoe lang een hond alleen kan zijn is het goed om rekening te houden met het feit dat honden groepsdieren zijn. Ze genieten van je gezelschap en vinden het fijn als je thuis bent. Toch hoeft dit niet te betekenen dat jij nooit meer de deur uit kan zonder je hond. Als je gaat kijken naar hoe lang een hond alleen kan zijn kan je het beste een paar punten in je achterhoofd meenemen. Deze punten leggen wij je uit.

Hoe lang kan een hond alleen zijn zonder dat hij moet plassen?

Je hond een keer alleen laten moet geen probleem zijn, maar op den duur zal hij toch zijn behoefte moeten doen. We nemen aan dat je graag voor zijn ongelukjes thuis bent zodat je die kan voorkomen. De belangrijke vraag is dus: hoe lang kan een hond alleen zijn zonder dat hij zijn behoefte moet doen?

Over het algemeen zal je hond het fijn vinden om 3 tot 5 keer per dag even naar buiten te kunnen voor zijn behoeften. Maar de pauzes die hiertussen zitten verschilt van hond tot hond. Om een beeld te schetsen van hoe lang je hond het kan ‘vasthouden’ voordat hij zijn behoefte moet doen hebben we een paar richtlijnen voor je op een rijtje gezet:

Puppy’s (jonger dan 1 jaar)1 uur per elke maand dat hij oud isEen puppy van 4 maanden kan dus 4 uur lang wachten tot hij moet plassen
Volwassen hond (ouder dan 1 jaar)Maximaal 8 uur Het liefst natuurlijk minder. Meest wenselijk is 6 uur.
Oudere honden (8 jaar en ouder)Tussen de 2 tot 6 uurAfhankelijk van zijn ras, gezondheid en grootte.

Let op: bovenstaande tabel is een schattig. Er kunnen verschillende factoren meespelen waardoor jouw hond korter of langer zijn behoefte kan vasthouden dan deze richtlijnen. Denk hierbij aan zijn grootte, ras, gezondheid en gewoonten.

Let daarom goed op het gedrag van je hond zodat je zelf kan oordelen hoe lang hij het kan ophouden. Wanneer je jouw hond namelijk te lang alleen laat en hij gedwongen zijn plas moet ophouden kan er naast een ongelukje, ook risico zijn op een urineweginfectie of nierstenen.

Hoe lang kan een hond alleen zijn

Lichamelijke gezondheid

Bij de vraag: hoe lang kan een hond alleen zijn, is het van belang dat je zijn lichamelijke gezondheid meeneemt. Naast het voorkomen van ongelukjes dient jouw aanwezigheid een positief doel voor zijn gesteldheid. Wanneer je thuis bent is het goed om even met je hond te spelen of met hem te wandelen. Dit draagt bij aan:

  • Zijn lichamelijke gezondheid
  • Het verteren van zijn eten
  • Het stimuleren van zijn geest
  • Verbranden van calorieën
  • Tegengaan van verveling

Hoeveel aandacht en tijd jouw hond nodig heeft is afhankelijk van zijn ras, huidige gezondheid en leeftijd. Als voorbeeld heeft een jonge herdershond meer tijd en aandacht nodig dan een oudere hond.

Geestelijke gezondheid

Ook de geestelijke gezondheid van je hond is belangrijk bij de vraag hoe lang kan een hond alleen zijn. Dit komt doordat niet alleen mensen maar ook honden af en toe behoefte hebben aan wat liefde en aandacht. Op het moment dat je thuis bent en even met je hond speelt of knuffelt geef jij de liefde en aandacht die zijn mentale gesteldheid verbeteren. Tevens gaat dit de verveling tegen. Als je je hond alleen laat en hij begint zich te vervelen kan hij negatief gedrag vertonen. Denk hierbij aan slopen, janken en blaffen.

Ook wanneer jouw hond last heeft van verlatingsangst is het niet verstandig om hem te lang alleen te laten. Je hond kan iedere keer bij je vertrek denken dat je niet meer terugkomt. Hierdoor ontstaat negatief gedrag zoals blaffen, janken en slopen. Heeft jouw hond last van verlatingsangst? Neem dan contact op met een hondencoach. Hij of zij kan je alles vertellen over de oorzaak en de mogelijke oplossingen.

Tips voor wanneer je hem toch alleen moet laten

Hoe lang je je hond alleen kan laten hangt ook af van zijn omgeving. Wanneer jij je hond een veilige en rustige omgeving biedt zal hij het langer uithouden om alleen te zijn. Hieronder bieden wij een aantal tips om je hond een comfortabele en stabiele omgeving te geven wanneer jij toch weg moet:

  • Zet de tv of radio aan: Doe dit op een zacht volume zodat je hond het idee heeft dat er mensen in huis zijn. Dit geeft hem een veilig gevoel.
  • Gooi een tas vol met speeltjes: Iedere keer als je van bent om weg te gaan kan je deze tas tevoorschijn halen. Op deze manier associeert je hond jouw vertrek met leuke dingen, namelijk zijn speeltjes!
  • Geef je hond speeltjes die verveling tegengaan: Je hond kan gek zijn op zijn bal maar als niemand deze rolt is het toch niet zo leuk voor hem. Geef hem daarom speeltjes zoals een Kong. Doe hier wat eten in en voilà! Je hond heeft uren iets te doen.
  • Geef je hond een comfortabele eigen plek waar hij zich kan terugtrekken: Denk hierbij aan een bench met de juiste hondenmand. Met een goede mand creëer je een comfortabele en veilige plek waar je hond kan slapen.
  • Ga uitgebreid met hem wandelen: Voordat je je hond alleen thuis laat is het slim om nog even 20 tot 30 minuten flink met hem te wandelen. Dit vermoeit je hond waardoor hij op het moment dat hij alleen is, meer ontspannen is.
Hoe lang kan een hond alleen zijn in mand

Hoe lang kan een hond alleen zijn met een oppas?

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je toch je hond langer alleen moet laten dan je zou willen. Bekijken dan ook de mogelijkheid van een hondenoppas eens. Een hondenoppas kan je inhuren om je hond gezelschap te houden tijdens jouw afwezigheid. Door het inhuren van een hondenoppas kan je hond langer alleen zijn. Hij of zij speelt met je hond wat goed is voor zijn geestelijke gezondheid. Tevens laat hij of zij je hond ook uit wat weer uitstekend is voor de lichamelijke gezondheid. Ideaal dus!

Wil je liever geen vreemde mensen in huis? Dan kan je je hond ook naar een opvang brengen. Hij kan hier dan voor een langere tijd blijven zonder zich alleen te voelen. Let wel op: er zijn voor kleinere honden vaak aparte hondenpensions.