Mag een hond pepernoten?

Mag een hond pepernoten eten

Het is je vast niet ontgaan, maar de Sint is inmiddels weer in ons koude kikkerlandje aangekomen. De meeste van ons gaan dan massaal aan de zoetigheid. Vooral de pepernoten zijn populair. Van chocolade tot biologische pepernoten, iedereen geniet van zo’n lekker pepernootje. Ook op veel honden hebben pepernoten een enorme aantrekkingskracht, ze eten maar wat graag met je mee. Maar mag een hond pepernoten? Dat leggen we je verder uit in dit artikel!

Mag een hond pepernoten?

Op de vraag mag een hond pepernoten kunnen we kort zijn. Over het algemeen adviseren we je om je hond geen pepernoten te geven. Deze lekkernij kan in erge gevallen zelfs giftig zijn. Maar hier zit wel een kleine nuancering in. Er zijn namelijk veel verschillende soorten pepernoten. Zo heb je pepernoten met een chocoladelaagje eromheen, pepernoten met kleurstof, speltpepernoten en ga zo maar door.

Om het simpel te houden richten wij ons in dit artikel even op de reguliere pepernoten en de chocolade pepernoot. Dit zijn namelijk de meest voorkomende soorten pepernoten.

Mag een hond pepernoten eten

Mag een hond chocolade pepernoten?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar nee geef je hond absoluut geen chocolade pepernoten! Chocolade in het algemeen is uit den boze. Het hoofdbestanddeel van chocola is cacao en is erg giftig voor je hond. Hoe lekker wij hiervan smullen, je hond doet dit zeer zeker niet.

Chocolade is giftig voor iedere hond. Geef jij je hond toch een chocolade pepernoot? Dan kan dit fatale gevolgen hebben. Je zak chocolade of truffelpepernoten met je trouwe viervoeter delen is dan ook geen goed idee.

Mocht je het idee hebben dat jouw trouwe viervoeter toch een chocolade pepernoot heeft gegeten, raadpleeg dan direct een dierenarts.

Mag een hond reguliere pepernoten?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag leggen we je eerst de ingrediënten voor uit een reguliere pepernoot. Een reguliere pepernoot is namelijk gemaakt van:

 • Bloem
 • Bakmeel
 • (bastaard) suiker
 • Speculaaskruiden
 • Zout
 • Boter
 • Melk

De bovenstaande ingrediënten zijn niet direct schadelijk voor je hond, maar erg gezond kunnen we het ook zeker niet noemen. Suiker en zout zijn ingrediënten die je hond nooit teveel mag hebben. Wij mensen hebben hier een hogere tolerantie voor, maar honden kunnen hier veel slechter tegen. Wanneer je jouw hond te veel zout en/of suiker geeft tast dit het gewicht, het gebit en de vacht van je hond aan.

Kortom, mag je hond pepernoten? Je hond eens in de zoveel tijd een enkele pepernoot geven kan geen kwaad, maar doe het vooral niet te vaak. Voor een lekkere en gezonde hondensnack tijdens de Sinterklaasdagen adviseren wij je om te kijken naar koekjes of botjes die speciaal voor je hond zijn gemaakt. Maar je kan natuurlijk ook zelf hondenpepernoten maken!

Je kan je hond ook een stukje komkommer geven, mega gezond en caloriearm. Komkommer is net als een banaan rijk aan vitamine K, vitamine C en vitamine B6, welke helpen bij de weerstand van het lichaam.

Hondenpepernoten maken

Inmiddels hebben we antwoord gegeven op de vraag mag een hond pepernoten. Wij adviseren je om dit vooral niet te doen. Vooral de chocoladepepernoten kunnen extreem schadelijk zijn voor je hond.

Om je hond toch mee te laten genieten tijdens de feestdagen hebben wij een recept voor je om zelf hondenpepernoten te maken. Deze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond!

H3/4 Ingrediënten:

 • Gruis van hondenvoeding (onder in de zak of door wat hondenbrokken te verpulveren)
 • 1 ei

Benodigdheden:

 • Kom
 • Oven
 • Mixer of garde
 • Snijplank
 • Bakpapier
 • Mes
 • Sinterklaasmuziek (optioneel)

Bereidingswijze:

 1. Zet de Sinterklaasmuziek aan op standje keihard meezingen.
 2. Haal het gruis hondenvoeding uit de zak of pot en stop het in de kom. Meng het gruis en het ei met een garde of mixer.
 3. Maak van het mengsel een grote bal, door middel van kneden met de hand.
 4. Maak van de grote bal kleinere balletjes in de grootte van de pepernoot die jij wil. Snijd de balletjes vervolgens met een mes doormidden.
 5. Leg de pepernootjes op het bakpapier en bak deze 10 minuten in de oven op 150 graden.
 6. Haal ze er vervolgens uit en laat ze even afkoelen.
 7. Als ze eenmaal zijn afgekoeld dan is het smullen maar!

Tip: je kan ook wat anders maken dan pepernoten. Den bijvoorbeeld aan een eigen letter voor je hond.

Welke voeding is geschikt voor hondenpepernoten?

Eigenlijk kan je met elk soort hondenvoer de beste hondenpepernoten maken. Geperste hondenbrokken zijn hiervoor het meest geschikt. Dit komt doordat daar het meeste gruis van af komt. Maar ook de krokantere brokken kunnen goed gebruikt worden. Deze moeten dan soms alleen nog wat extra verpulverd worden. Voor geperste hondenbrokken kan je bijvoorbeeld Royal Canin gebruiken.

Waarom zit er zoveel gruis in een zak hondenvoer?

Er zijn 2 soorten zakken hondenvoer, geperste brokvoeding en krokante brokken. Bij de geperste brokvoeding zal je onder in het meeste gruis vinden. Dit komt doordat het geperste hondenvoer bij een lagere temperatuur wordt bereid. Uitstekend voor de kwaliteit, maar minder hard en slijtvast. Als de geperste hondenbrokken vervolgens langs elkaar wrijven, kan er gruis ontstaan.

mag een hond pepernoten

Conclusie

Dus mag een hond pepernoten? We adviseren je om het niet te doen. De reguliere pepernoot kan niet direct kwaad, maar is ook zeker niet goed voor je hond. Wat betreft de chocolade pepernoten kan het zelfs gevaarlijk zijn en raden we het je sterk af.

Pak in plaats van een pepernoot, een gezond hondenkoekje. Of nog beter, bak zelf speciale hondenpepernoten! Simpel, snel en gezond voor je hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.