Hond oververhit

Hond oververhit die zwemt

Tegenwoordig worden de zomers in Nederland steeds warmer. Niet alleen mensen hebben baat bij een koele omgeving, ook honden dienen koel te blijven. Zonder verkoeling raakt je hond oververhit. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen. Lees in dit artikel alles over de symptomen van een oververhitte hond en wat je vervolgens het beste kan doen.

Wanneer is je hond oververhit?

Een hond heeft gemiddeld een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden. Wanneer een lichaamstemperatuur van 41 graden of hoger wordt bereikt is je hond oververhit. Oververhitting is erg gevaarlijk voor je hond aangezien er ernstige schade kan optreden aan het hart, de lever, de hersenen en de nieren bij een temperatuur van 41 graden of hoger.

Oververhitting komt vaak voor bij honden die achter worden gelaten in de auto op een warme dag. De temperatuur in de auto kan dan oplopen tot wel 50 graden. Ook bij inspanning met warm weer kan een hond snel oververhit raken. Eenmaal oververhit is het van groot belang om je hond zo snel mogelijk te koelen.

Symptomen als je hond oververhit is

Wanneer je hond oververhit is kan je dit herkennen aan verschillende symptomen. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Kwijlen en of braken

Kwijlt je hond ineens een stuk meer dan normaal? Let dan goed op! Dit kan een teken zijn van oververhitting. Zeker wanneer hij ook begint te braken kan er sprake zijn van oververhitting bij je hond.

Overmatig hijgen

Het is vanzelfsprekend dat honden wat meer gaan hijgen wanneer de temperatuur buiten oploopt. Dit hoeft op zichzelf nog geen alarmbellen te laten rinkelen. Toch is dit wel een goed moment om je hond goed in de gaten te houden. Hijgt hij meer dan normaal? Temperatuur je hond dan direct! Bij een lichaamstemperatuur van 40,5 graden of meer kan je beginnen met het koelen van je hond.

Hond oververhit zwembad

Warm aanvoelen

Doordat de temperatuur van je hond oploopt, zal hij ook warm aanvoelen. Dit kan je het beste voelen bij zijn buik, liezen en de binnenkant van zijn oren. Voor de zekerheid is het verstandig om even zijn temperatuur op te meten.

Lusteloosheid en niet willen lopen

Wanneer je hond oververhit raakt zal hij minder energiek zijn dan normaal. Het gebruik van zijn energie zal dan ook tot een minimum beperkt worden. Merk je dit aan je hond? Meet dan direct zijn temperatuur op.

Wat te doen wanneer je hond oververhit is?

Is je hond oververhit? Koel hem dan zo snel mogelijk! Hier kan je op meerdere manieren direct mee beginnen. Hieronder een paar tips om je hond zo snel mogelijk af te koelen.

  • Schaduw: haal je hond uit de felle zon en breng hem direct naar een plek met schaduw.
  • Voetzolen nat maken: de voetzolen van je hond bestaan uit bloedvaten die open kunnen gaan staan. Op die manier kan de warmte het lichaam verlaten. Door deze af te koelen zal de lichaamstemperatuur van je hond ook koelen. Doe dit niet met ijskoud water anders kunnen de bloedvaten juist gaan samentrekken waardoor er geen warmte meer weg kan.
  • Koele ondergrond: ook de buik, liezen en oksels regelen de temperatuur van het lichaam. Door deze af te koelen door middel van een koele ondergrond zal je hond ook kunnen afkoelen. Je kan hiervoor gebruik maken van een natte ondergrond of een verkoelende mat. Mocht je een zwembad voor je hond hebben, vul deze dan met genoeg water dat zijn buik en oksels onder water staan maar de rest van zijn lichaam droogt blijft.
  • Drinken: geef je hond direct wat slokjes water te drinken wanneer hij oververhit is. Let op dat hij slokjes blijft nemen. Gebruik geen ijswater maar gewoon normaal water.
  • Ventilator: heb je een ventilator in de buurt staan? Gebruik deze dan om je hond mee af te koelen. Richt de ventilator op zijn hoofd zodat hij direct frisse koele lucht kan inademen. Ook wordt de warme uitademingslucht direct afgevoerd.
Hond oververhit water

Let op! Sla geen natte handdoek om je hond! Dit kan juist een tegengesteld effect hebben. Je hond kan hierdoor zijn lichaamswarmte niet meer kwijt en kan dan zelfs overlijden. Ga altijd naar de dierenarts met je hond wanneer hij oververhit is geweest of nog steeds is!

Producten om je hond af te koelen

Bij een warme zomer is het raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kan je jouw hond al afkoelen voordat je hond oververhit is geraakt. Enkele producten kunnen je hierbij helpen.

Cooling mat

Een cooling mat zorgt ervoor dat de lichaamswarmte van je hond zo snel mogelijk wordt afgevoerd door het gebruik van een speciale gel. Deze gel bevindt zich in de mat en wordt door de druk van je hond snel koud. De mat is 10 tot 15 graden koeler dan de omgeving waardoor je hond altijd een afkoelplekje heeft.

Koelvest

Het gebruik van een koelvest is ideaal voor het wandelen met de hond in het warme weer. Een koelvest doe je om bij je hond en dien je nat te maken. Door de speciale werking van het vest kan je hond op deze manier tot wel 3 uur afgekoeld blijven.

Koelhalsband

Een koelhalsband is een halsband welke verkoeling geeft gedurende de tijd dat je hond hem om heeft. Deze halsband maakt gebruik van kristallen. Deze kristallen nemen de koelte en het koude water in zich op. Op het moment dat je hond de halsband om heeft geeft de band deze koelte weer af aan je hond.

Hondenfontein

Ben je van plan om op een vaste plek te blijven met je hond? Dan is een hondenfontein een ideale uitkomst. Deze fontein sluit je aan op een kraan of een andere mogelijkheid van water. Als je hond met zijn poot op de grote knop op de fontein drukt spuit er water omhoog. Zo kan je hond er een spelletje van maken om lekker koel te blijven.