Hond blaffen afleren

Hond huilen afleren

Wist je dat je hond op zes verschillende manieren kan blaffen? Een blaf om de bal nog eens te gooien klinkt anders dan een blaf om een vreemde af te schrikken. Waar de ene blaf een handig alarm kan zijn, zijn sommige blaffen minder gewenst. Je hond blaffen afleren kan met 7 handige tips. In dit artikel lees je hoe!

Waarom blaffen honden?

Blaffen is voor een hond dé manier om te communiceren. Je hond blaffen afleren is dus niet zo simpel als het lijkt. Wij als hondeneigenaren kunnen ook niet zomaar een andere manier van communiceren aanleren.

Je hond kan blaffen om verschillende redenen. Zij gebruiken het blaffen om hun emoties te uiten, aandacht te vragen of je te waarschuwen bij gevaar. Over het algemeen zijn er 6 verschillende reden waarom je hond blaft. Wil je het blaffen afleren? Dan zal je eerst achter de reden van het geblaf moeten komen.

Bij het zoeken naar de reden achter een blaffende hond willen we je graag een handje helpen. Om deze reden hebben we de verschillende soorten blaf, met ieder zijn eigen reden, op een rijtje gezet.

De vrolijke blaf

Een reden achter het blaffen kan liggen in de blijdschap van je hond. Sommige honden laten een plasje uit enthousiasme, maar andere honden beginnen met blaffen.

Deze blaf is te herkennen aan de hoge toon. Je hoort deze blaf als hij vrolijk is. Een situatie waarin je hond vrolijk kan zijn is wanneer het baasje thuiskomt of wanneer je met hem gaat spelen.

De bange blaf

Honden die bang zijn ervaren veel stress. Je hond kan op deze angst reageren door te gaan blaffen. Je herkent een blaf uit angst aan een hysterisch hoge blaf.  

Wanneer je hond last heeft van stress kan dit verschillende oorzaken hebben. Voor iedere hond is dit verschillend. Sommige honden ervaren al stress wanneer er onbekend bezoek komt. Terwijl andere honden pas stress ervaren bij geschreeuw van het baasje.

Let op: sommige honden kunnen ook gaan huilen net zoals wolven dit doen. Dit zie je vaak bij honden met verlatingsangst.

hond blaffen afleren

De blaf uit waarschuwing

Honden zijn echte roedeldieren. Om deze reden zal een hond blaffen wanneer hij denkt dat er gevaar dreigt. Zo kan hij de roedel en daarmee dus jou als baasje waarschuwen. Je hond blaft dan vaak maar een enkele keer en controleert of jij deze blaf hebt gehoord.

Wil je graag je hond trainen als waakhond? Dan kan je hem aanleren om bij gering gevaar al te gaan blaffen.

De beschermende blaf

Honden zijn van nature echte waakdieren. Je hond zal dan ook niet twijfelen om van zich te laten horen om zijn baasje te beschermen. Wanneer je hond denkt dat hij jou of zijn speeltje moet beschermen kan hij gaan blaffen.

Dit geblaf kan vaak gepaard gaan met gegrom en het laten zien van zijn tanden. Helaas wordt deze vorm van blaffen gezien als een uiting van angst. Je hond zou zich in het nauw gedrukt voelen.

De frustratie blaf

We zijn allemaal wel eens gefrustreerd waardoor we willen schreeuwen. Zo ook bij je hond. Sommige honden beginnen bij frustratie te blaffen. Dit is te herkennen aan een eentonige blaf en komt vaak voor bij verveelde honden

Honden vervelen zich bijvoorbeeld wanneer ze aan de ketting zitten, in een asiel zitten of veel alleen thuis zijn. Kortom, ze kunnen hun energie niet goed kwijt. Hierdoor kunnen ze niet alleen gefrustreerd raken, maar ook stress ervaren en eenzaamheid.

De aangeleerde blaf

Bij een aangeleerde blaf bedoelen we niet dat jij dit je hond bewust hebt aangeleerd. We bedoelen hiermee een blaf die je hond zichzelf heeft aangeleerd. Hoe zij dit doen?

Zodra je hond begint met blaffen geef jij hem als baasje al snel aandacht. Dit vinden honden fijn. Om deze aandacht te blijven krijgen zal je hond vaker beginnen met blaffen. Hij weet immers dat je hem dan aandacht gaat geven.

Wanneer blaffen honden te veel?

Je hond blaft om te communiceren. Dit houdt in dat je hond altijd zal blijven blaffen en jij hier enigszins tegen moet kunnen. Maar wanneer is blaffen dan overmatig? Wanneer mag je klagen over het geblaf van je hond?

Als je hond meer gaat blaffen dan nodig om zich uit te drukken spreek je van overmatig blaffen. Blaffen mag, maar het is niet de bedoeling dat je hond slechts blaft om aandacht te krijgen. Overmatig blaffen kan namelijk leiden tot niet alleen je eigen ergernis maar ook die van je omgeving.

Leer je hond daarom het blaffen af wanneer dit nodig is.

hond blaffen afleren

Je hond blaffen afleren in 7 stappen

Je hond blaffen afleren is niet makkelijk. Blaffende honden hebben namelijk ieder zo hun eigen reden om te blaffen. Het is van belang om eerst uit te zoeken wat de reden van je hond is.

Als je eenmaal weet wat de achterliggende reden is kan je kijken naar hoe je je hond blaffen afleert. Hieronder hebben we 7 stappen voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij je hond blaffen afleren.

Stap 1: word niet boos

We raden je aan om rustig te blijven als je hond begint met blaffen. Je hond blaft namelijk alleen maar om met je te communiceren.

Wanneer jij als baasje boos wordt op je hond tijdens het blaffen zal hij dit zien als bestraffing. Je hond blaffen afleren zal alleen maar moeilijker worden bij het afstraffen van blaffen. Hij kan zich door jouw boze bui onzeker of angstig gaan voelen.

Stap 2: leer hem een commando

Je hond blaffen afleren werkt vaak door middel van een commando. Op deze manier heb je meer controle over het blaffen. Wanneer je jouw hond leert om te blaffen bij het commando ‘blaf’ of ‘spreek’ kan je daarbij je hond direct aan leren om stil te zijn bij het commando ‘stil’.

Dit kan je bereiken door je hond te belonen wanneer hij luistert naar een commando. Let er wel goed op dat hij daadwerkelijk heeft geluisterd naar het commando voordat je hem beloont. Als hij per toeval stil is of juist gaat blaffen snapt hij de beloning niet en daarmee ook het commando niet.

Stap 3: stop de verveling

Honden die zich vervelen of lang alleen thuis zijn kunnen gaan blaffen. Wil je dit voorkomen? Ga dan lekker lang wandelen met je hond. Een hond die zijn energie kwijt is gaat liever slapen dan overmatig blaffen.

Ook kan je jouw blaffende hond verwennen met een Kong. Een Kong is een rubber speeltje waar je zijn lievelingssnack in kan stoppen. Hij zal zijn best moeten doen om het eten eruit te krijgen waardoor hij veel bezig is. Dit voorkomt verveling waardoor hij minder zal blaffen.

hond blaffen afleren met wandelen

Stap 4: geef hem beschutting

Honden beschermen graag hun territorium. Dit betekent dat je hond gaat blaffen om zijn territorium te beschermen. Wanneer je een hoge schutting hebt of de gordijnen sluit is er minder afleiding om te gaan blaffen.

Stap 5: begin vroeg

Je hond blaffen afleren wanneer hij jong is gaat makkelijker dan wanneer hij eenmaal volwassen is. Begin daarom vroeg met je hond het blaffen af te leren.

Hoe eerder je hond weet wat er van hem wordt verwacht in een spannende situatie, hoe minder ongewenst gedrag hij zal vertonen. Ook het aangeleerde blaffen wordt op deze manier beperkt.

Stap 6: negeer onnodig geblaf

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen blaffen honden regelmatig door aangeleerd gedrag. Je hond blaft om aandacht te krijgen. Het is dan raadzaam om er niet teveel op in te gaan en je hond te negeren.

Als jij je blaffende hond negeert bij het onnodig blaffen naar aandacht zal hij langzaam begrijpen dat het blaffen geen nut heeft. Hij krijgt zijn gewenste aandacht niet meer. Let wel op, het kan even duren voordat je hond dit begrijpt.

Stap 7: oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Je hond blaffen afleren vergt veel oefening en geduld. Iets afleren is namelijk een stuk moeilijker dan aanleren. Probeer geduldig te zijn en te blijven oefenen. De aanhouder wint!

Je hond blaffen afleren met producten

Je hond blaffen afleren lukt niet altijd. Sommige honden hebben meer hulp nodig om het blaffen af te leren. Hier zijn speciale producten voor.

Deze producten kunnen op verschillende manieren helpen bij het afleren van blaffen bij je hond. Zo kan je gebruik maken van een anti blafband. Deze anti blafband gaat om de nek van je hond. Door middel van de trilling in de stembanden van je blaffende hond of door geluid merkt de blafband wanneer je hond is begonnen met blaffen.

Eenmaal begonnen met blaffen kan de blafband een schokje of trilling geven zodat je hond hiervan schrikt. Er zijn ook banden die een citronella geur verspreiden of een hoge piep afspelen. Je hond zal dit willen voorkomen waardoor hij stopt met blaffen.

Je hond blaffen afleren door middel van deze anti blafband is vaak erg effectief. Let er wel op dat dit niet het eerste uitgangspunt moet zijn. Een blafband kan onnodig leed veroorzaken wanneer je deze niet op de juiste manier gebruikt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een blafband moet gebruiken.