Na een lange dag werken neem je direct de hond even mee uit. Lekker even wandelen en rust. Jouw hond is super enthousiast om mee te gaan en bijt in de riem. Je probeert je best te doen om hem te laten stoppen maar helaas. Je hond bijt in riem, maar waarom? Het kan aan het enthousiasme liggen of aan stress. Benieuwd waarom jouw hond dit doet? We leggen het uit in dit artikel!
Inhoudsopgave
Hond bijt in riem, maar waarom?
Wanneer je hond in zijn riem bijt kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Vaak ligt de oorzaak bij de hoeveelheid prikkels die je hond krijgt. Deze prikkels kunnen positief en negatief zijn. Om een beeld te schetsen van de verschillende oorzaken hebben we deze voor je op een rijtje gezet:
- Stress
- Spelen
- Te veel prikkels
- Te veel of te weinig energie
- Verveling
- Opwinding
- Blijdschap
Als jij het bijten in de riem bij je hond wil afleren dan is het belangrijk om eerst naar de achterliggende reden van zijn gedrag te kijken. Pas dan kan je beginnen met het afleren van het bijten.
Hond bijt in riem: waarom moet je dit afleren?
Wanneer je hond bijt in zijn riem lijkt dit op het eerste gezicht onschuldig. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Als je jouw hond toestaat om in zijn riem te bijten geef je hem geen grens. Hierdoor kan hij het idee krijgen dat hij ook in andere voorwerpen mag bijten. Naast dat het zonde is van je schoenen is het ook niet leuk voor je portemonnee. Tenzij je op zoek bent naar extra sterke hondenriemen is de beste oplossing om je hond het bijten in de riem af te leren.
Daarnaast is het voor je hond ook niet leuk. Bijten is voor je hond een manier om prikkels kwijt te raken. Wanneer je hond in zijn riem bijt houdt dit in dat hij teveel prikkels krijgt. Dit is niet altijd even leuk voor je hond. Ook om deze reden kan je het beste het bijten in de riem direct afleren.
Hoe leer je hond bijten in de riem af?
Nu we weten waarom je hond in zijn riem bijt moeten we kijken naar hoe we dit gaan afleren. Om te beginnen dien je te kijken naar de oorzaak van het bijten. Vanaf daar kan je verder hoe je dit het beste kan afleren. Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben we wat algemene tips voor je op een rijtje gezet waar je alvast mee kan beginnen.
#1 Beloon je hond
Het is bewezen dat het belonen van goed gedrag effectiever is dan het afstraffen van slecht gedrag. Als we eens naar deze theorie kijken is dat ook volkomen logisch. Als we iets fout doen en we worden vervolgens gestraft dan hebben we geleerd dat we dat niet mogen doen. Maar wat we wel mogen doen weten we eigenlijk nog steeds niet.
Dit concept geldt ook voor je hond. Als je hem straft bij slecht gedrag weet hij niet welk gedrag je dan graag van hem wil zien. Je kan hem daarom beter belonen bij goed gedrag. Op die manier weet hij precies wat je verwacht van hem.
Hoe beloon jij je hond
Wanneer je hond weer eens in zijn riem bijt, stop dan even. Pak vervolgens een gezond hondensnoepje en zeg tegen je hond dat hij rustig moet worden. Het helpt soms ook om hem te laten zitten. Wanneer hij hiernaar luistert geef je hem het snoepje. Herhaal deze stappen vervolgens totdat hij het begrijpt.
#2 Hondenspeeltjes
Bijten is voor je hond een natuurlijke stressverlosser. Dit houdt in dat veel honden gaat bijten wanneer zij stress ervaren. Dit kan zowel door positieve als door negatieve prikkels komen. Als je hond teveel prikkels krijgt en in zijn riem gaat bijten is dit om zijn prikkels kwijt te raken.
Je kan dit het beste oplossen door een bijtspeeltje mee te nemen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een Kong. Op die manier kan hij toch zijn stress kwijt en bijt hij niet in zijn riem.
#3 Niet trekken aan de riem
Veel mensen zijn geneigd om aan de riem te trekken wanneer hun hond in de riem bijt. Ze willen de riem uit de bek van hun hond trekken. Helaas is dit geen slimme aanpak.
Als je aan de riem gaat trekken terwijl je hond erin bijt, kan je hond juist het idee krijgen dat je met hem speelt. De riem wordt dan net gezien als een trektouw waardoor je hond alleen maar meer zijn best gaat doen om in de riem te bijten.
Je kan het beste je hond negeren wanneer je ziet dat hij in de riem bijt.
Tip: gebruik een Y-hondentuigje. Hierdoor kan hij er minder goed bij waardoor het al lastiger wordt voor hem om in de riem te bijten.
#4 Begin vroeg
Net zoals een baby leert je puppy het meest wanneer hij nog jong is. Als je wil dat je hond later niet in zijn riem gaat bijten is het slim om vroeg te beginnen.
Je kan dit het beste doen door je pup het commando ‘los’ te leren. Wanneer hij dit commando eenmaal begrijpt kan je het gebruiken als hij in zijn riem bijt. Op deze manier weet hij dat hij de riem moet loslaten.
Oefen dit thuis eerst door steeds het commando ‘los’ te zeggen wanneer hij in zijn bek heeft. Als hij dit vervolgens loslaat kan je hem belonen door wat lekkers te geven. Let er wel op dat je hem alleen beloond bij het loslaten op commando!
#5 Ga vaker wandelen
Een hond kan in zijn riem gaan bijten wanneer hij teveel energie heeft. Wanneer je hond de hele dag binnen in zijn mand ligt kan hij zijn energie niet kwijt en zal hij deze zelfs opsparen. Op het moment dat hij eindelijk met zijn eigenaar mag gaan wandelen moet hij deze energie kwijt en zal hij in de riem gaan bijten.
Als je vaker met je hond gaat wandelen kan hij beter zijn energie kwijt. Dit is vooral belangrijk voor honden die van zichzelf al veel energie hebben. Denk hierbij aan een Huskey of een Herder.
#6 Citroen
Wij zijn er geen fan van maar mocht je nu alles al hebben geprobeerd en blijft je hond in de riem bijten, dan kan je de riem insmeren met citroensap. Honden vinden de smaak en geur van citroen niet lekker waardoor hij dit zal vermijden.
Bijt je hond vervolgens toch op de riem, dan zal hij snel merken dat dit geen goede beslissing was en 2 keer nadenken de volgende keer.