De hele dag is je lieve pup druk in de weer met ontdekken en onderzoeken. Alles is nieuw en spannend! Zo is het ook onwijs spannend als je in de bench moet van je baas. Wanneer je jouw hondenkind in de bench doet wordt er meteen geprotesteerd, je puppy blaft in de bench. Waarom doet je pup dit? Maar belangrijker, hoe leer je dit af? Dit leggen we uit in het volgende artikel!

Waarom blaffen honden?

Puppy’s, volwassen honden en oudere honden blaffen allemaal. Dit komt doordat blaffen de manier van communiceren is voor honden. Net zoals dat wij baasjes graag communiceren via een gesprek, doet je hond dit via blaffen.

Wanneer je puppy blaft in de bench kan dit komen door verschillende oorzaken. Kijk naar de oorsprong van het blaffen en probeer hier een passende oplossing voor te vinden.  

Je puppy blaft gemiddeld om 6 verschillende redenen in de bench. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet.

Puppy blaft in bench na het eten

Verschillende redenen waarom je puppy blaft in een bench

De vrolijke blaf: honden die erg enthousiast zijn kunnen gaan blaffen. Momenten dat je hond erg enthousiast en blij is kan zijn wanneer je met hem gaat spelen of wanneer je thuiskomt. Deze blaf heeft vaak een hoge toon.

De bange blaf: honden die bang zijn ervaren vaak stress. Om dit te uiten kunnen ze gaan blaffen. Dit is te herkennen aan een hysterisch hoge blaf.

De waarschuwingsblaf: honden waarschuwen hun omgeving graag. Dit doen zij door te blaffen. Vaak blaffen ze dan een enkele keer.

De beschermende blaf: om je te beschermen kan een hond blaffen. Dit geblaf kan vervolgens samengaan met gegrom en het laten zien van zijn tanden.

De blaf uit frustratie: honden die gefrustreerd of verveeld zijn kunnen hierdoor blaffen. Dit is te herkennen aan een eentonige blaf.

De aangeleerde blaf: deze blaf herken je wanneer je hond begint met blaffen voor aandacht en stopt direct bij het krijgen ervan.

Puppy blaft in bench: waarom doet hij dit?

Bij het opvoeden van een puppy kan je kiezen voor een benchtraining. Dit wordt ook vaak gebruikt in combinatie met het zindelijk maken van je pup. Op deze manier kan je jouw puppy zijn eigen plekje in huis geven. Maar wat nou als je puppy blaft in zijn bench?

Wanneer je puppy blaft in zijn bench kan dit komen door de situatie. Een bench is een spannende en nog onbekende plek. Je puppy wil eerst even rustig aan de bench wennen voordat hij wordt ‘opgesloten’.

Als je puppy in zijn bench blaft is de benchtraining misschien wat te snel gegaan of hij voelt zich niet goed genoeg op zijn gemak. Wanneer hij de situatie te eng vindt kan hij gaan blaffen, janken of piepen.

Het is daarom belangrijk om je puppy zo goed mogelijk aan de bench te laten wennen.

Puppy blaft in bench met knuffel

Puppy blaft in bench verhelpen

Een puppy die blaft in zijn bench is voor niemand leuk. Voor je pup niet want hij voelt zich niet fijn en voor jou niet want hij blaft overmatig. Om dit te verhelpen kan je jouw pup het beste goed aan zijn bench laten wennen. Houd er rekening mee dat je pup nou eenmaal altijd wel zal blaffen. Het blaffen helemaal afleren is dus niet mogelijk.

Om je puppy op een fijne manier aan zijn bench te laten wennen hebben de volgende tips voor je:

Leg zijn favoriete snacks in de bench

Het leggen van een snack in de bench van je pup werkt hetzelfde als wanneer jij langs een heerlijke appeltaart loopt. Hij zal het opmerken en naar binnen gaan om zijn snack te eten. Op deze manier associeert je pup zijn bench straks als die veilig plek waar hij een lekkere snack kan eten.

Tip: geef hem een Kong in de bench. Hier kun je wat lekker instoppen waar je pup een tijdje mee bezig is om eruit te krijgen. Zo heeft hij geen tijd om te blaffen en heeft hij niet door dat hij na zijn smakelijke hapje ineens in de bench zit.

Sla niet met je hand op de bench

Wanneer je puppy blaft in zijn bench raden we sterk af om met je hand op zijn bench te slaan. Je puppy kan hier enorm van schrikken en bang van worden.

Door het slaan op de bench kan je pup de bench gaan zien als een enge plek waar jij vorige keer boos op hem bent geworden. Hij zal de bench in alle gevallen willen mijden. In het ergste geval kan hij zich zelfs niet meer veilig bij jou als baasje voelen.

Zet de bench op een veilige plaats

Iedere hond en dus ook jouw pup houdt graag zijn omgeving in de gaten. Bij het aanschaffen van een bench voor je pup is de plaats van de bench dus belangrijk. Om te voorkomen dat je puppy blaft in zijn bench kan je de bench het beste op een rustige plek zetten.

Deze plek dient uitzicht te hebben op jou of je gezin. Vaak is de hoek van de woonkamer een goede plaats. Hij heeft voldoende rust maar kan dan toch alles in de gaten houden.

Let er wel op: zet de bench niet in de looproute. Doordat er steeds mensen langslopen zal je pup geen rust ervaren. Ook dan kan je puppy gaan blaffen in de bench.  

Geef je puppy een fijne mand

Niet alleen jij maar ook je hond geniet optimaal van een fijn bed. Puppy’s die een goede mand hebben voelen zich geboren en veilig. Dit kan enorm helpen bij het wennen aan de bench.

Geef je puppy een mand waar hij zich veilig in kan voelen. Let wel op de juiste maat van de mand.  

Gebruik speeltjes

Leg het favoriete speeltje, zoals een kong, van je pup in zijn bench. Dit moet hetzelfde werken als het gebruik van een snack. Iedere keer dat hij voorbij zijn bench loopt ziet hij zijn lievelingsspeeltje liggen. Dat moet wel een fijne plek zijn dan toch?

Tip: in sommige gevallen kan je aan de eigenaar van het nest vragen of ze je pup vast willen wennen aan een klein knuffeltje. Dit knuffeltje kan je vervolgens meenemen wanneer je de pup mee naar huis neemt. Leg het knuffeltje bij hem in de bench en hij voelt zich direct een stuk fijner met de geur van thuis om zich heen.

Tip 2: let bij de aankoop van een speeltje voor je pup direct op de voordelen. Sommige speeltjes zijn super goed voor het gebit wat nog moet doorkomen. Waarschijnlijk weet jij niet meer hoeveel pijn het deed om op iets te bijten terwijl je tanden doorkomen, je pup voelt dat wel. Om je zoektocht te vergemakkelijken lichten we graag vast 3 goede producten voor je uit:

Bedek de bench

Wanneer je pup blaft in de bench kan het helpen om de bench te bedekken met een doek. Hierdoor heeft je hond geen afleiding meer.

Let wel op: sommige honden worden hier juist angstiger van. Zoals je hierboven hebt gelezen houden honden van overzicht. Wil je de bench afdekken met een doek? Houd dan goed in de gaten of je pup dit fijn vindt.

Puppy blaft in bench met speelgoed

Je puppy blijft blaffen in de bench

Wanneer je puppy blijft blaffen in zijn bench kan de oorzaak elders liggen. Heeft hij al gegeten? Of moet hij simpelweg gewoon plassen? Het kan ook voorkomen dat zijn benchtraining te snel is gegaan. Neem in dat geval een stapje terug en laat hem rustig aan zijn nieuwe omgeving wennen.

Hoe groot moet een bench zijn voor een puppy

Normaal gesproken koop je een bech die past bij het formaat van je hond. Je let hierbij op de ruglengte en schofthoogte van je hond. Nu is het bij een puppy nog niet duidelijk wat zijn grootte zal worden.

Wil je slechts een bench nemen voor zindelijkheidstraining? Neem dan een bench die niet al te groot is. Bij een te grootte bench kan hij zijn eigen nest gaan bevuilen. Dit is nou net niet de bedoeling van de zindelijkheidstraining.

Ben je op zoek naar een bench voor langere tijd? Kijk dan naar het ras van je hond zodat je ongeveer kan inschatten hoe groot je hond wordt. Tot je puppy volgroeid is kan je een bench verdeler gebruiken.

Veelgestelde vragen

Je hond blaffen afleren: hoe doe je dit?

Je hond blaffen afleren is niet altijd even makkelijk. Per hond kan dit proces verschillen. Bij het afleren van blaffen zal je om te beginnen naar de achterliggende reden moeten kijken. Waarom blaft je hond? Pas wanneer je hier antwoord hebt kan je beginnen met het afleren ervan.

Een tip die we je kunnen meegeven is om je hond het commando ‘stil’ aan te leren. Op deze manier heb je meer controle over je hond. Begin vroeg met het leren van dit commando zodat je hond snel weet wat er van hem wordt verwacht. Luistert hij niet meteen? Geen paniek! Oefening baart kunst.

Waarom piept een hond

Honden gebruiken piepen als communicatiemiddel. Wanneer je hond begint met piepen wil hij jou dan ook iets duidelijk maken. Over het algemeen zijn er 3 verschillende oorzaken achter een piepende hond.

Je hond kan piepen wanneer hij gestrest is, pijn heeft of aandacht van je wil. Let dus goed op de houding van je hond om er zo snel mogelijk achter te komen waarom hij piept.

Hoe lang mag een hond blaffen?

Een hond die te lang blaft is voor niemand leuk. Voor jou niet maar ook zeker voor je buren niet. Daarom is het verstandig om je hond het blaffen tijdig af te leren.

Er zit geen exacte tijd verbonden aan de vraag ‘hoe lang mag een hond blaffen?’ maar ik denk dat je als eigenaar zelf goed weet wanneer het klaar moet zijn. Probeer het blaffen dan ook niet te lang door te laten gaan. Zo voorkom je onnodige overlast.