Puppy blaft in bench

Puppy's die blaffen in hun bench kunnen speelgoed gebruiken

Een puppy is een geweldige aanvulling op je leven, maar soms kan het gedrag van je nieuwe pluizige vriend verwarrend zijn. Een van die gedragingen is wanneer je puppy blaft in bench. Misschien heb je jezelf afgevraagd waarom je hond blaft in de bench en wat je kunt doen om dit te verminderen.

In dit artikel onderzoeken we de mogelijke redenen achter het blaffen van je hond in de bench en geven we praktische tips om het gedrag aan te pakken. Door beter inzicht te krijgen in de behoeften en emoties van je puppy, zal je een harmonieuze en gelukkige omgeving creëren voor zowel jou als je harige metgezel.

Waarom blaffen honden?

Alle honden blaffen. Dit geldt voor zowel puppy’s als senioren honden en alles ertussenin. Je hond probeert op deze manier met jou te communiceren. Net zoals dat wij baasjes graag communiceren via een gesprek, doet je hond dit via zijn blaf.  

Er zijn verschillende redenen waarom je hond blaft. We zetten ze voor je op een rijtje.

Communicatie: Doordat een hond niet kan praten gebruiken zij de blaf. Blaffen is voor honden een manier om te communiceren. Zo laat je hond aan andere mensen, honden of dieren weten dat er iets aan de hand is. Hij vraagt aandacht en waarschuwt voor eventueel gevaar.

Bescherming en waakzaamheid: Honden zijn van nature erg waakzaam. Als ze het gevoel hebben dat er een bedreiging is voor henzelf of hun familie kunnen ze gaan blaffen. Dit is enkel en alleen ter waarschuwing of bescherming.

Angst en stress: Honden die angstig of gestrest zijn gaan vaak ook blaffen. Dit kan verschillende oorzaken liggen. Denk hierbij aan een verandering van omgeving, verlatingsangst, harde geluiden, of andere situaties die hen onzeker maken.

Verveling: Honden hebben fysieke en mentale stimulatie nodig om zich tevreden en gelukkig te voelen. Als ze zich vervelen of niet voldoende worden uitgedaagd, kunnen ze gaan blaffen als manier om hun energie te uiten of aandacht te vragen. Per ras kan dit ook nog verschillen. Een Huskey zal eerder gaan blaffen uit verveling dan een Engelse Bulldog.

Sociaal contact en interactie: Honden zijn sociale dieren en hebben van nature behoefte aan interactie met mensen en andere honden. Ze kunnen blaffen om te proberen te spelen, om contact te maken of om te reageren op sociale signalen.

Het geblaf van je hond is dus eigenlijk heel gezond, het is zijn manier om te communiceren. Dus wanneer je hond blaft in de bench wil hij je waarschijnlijk iets duidelijk maken. Waarom je puppy blaft in de bench leggen we je hieronder uit.

Puppy blaft in bench na het eten

Puppy blaft in bench, maar waarom?

Veel hondeneigenaren kiezen er direct voor om hun nieuwe puppy benchtraining te geven. Over het algemeen moedigen we dit aan. Een bench kan namelijk helpen bij het zindelijk maken van je pup en het geven van een eigen plekje in huis. Maar wanneer je hond blijft blaffen in de bench is er iets niet goed gegaan tijdens zijn benchtraining.

Zoals hierboven uitgelegd blaft je hond om met jou te communiceren. Wanneer je hond blijft blaffen in de bench na zijn benchtraining wil hij je iets duidelijk maken. Om je een beetje op weg te helpen wat de oorzaak hiervan kan zijn, hebben we verschillende oorzaken voor je opgesomd.

Angst en onzekerheid

Niet iedere hond ziet zo’n bench direct zitten. Sommige puppy’s vinden het in het begin ongemakkelijk en een beetje spannend. Hij kan bang zijn voor onbekende geluiden, geuren en de beperkte ruimte. Blaffen is zijn manier om deze angst of onzekerheid te uiten en geruststelling bij je te zoeken.

Behoefte aan aandacht

Puppy’s zijn net baby’s, erg afhankelijk. Het zijn sociale wezentjes die verlangen naar interactie en aandacht. Wanneer je puppy blaft in de bench kan hij hiermee duidelijk maken dat hij zich eenzaam voelt. Je hond blaft dan in de bench om je aandacht te trekken zodat je met hem gaat spelen.

Verveling

Honden, maar vooral puppy’s, hebben veel energie en moeten fysiek en mentaal gestimuleerd worden. Als je hond of puppy blaft in de bench kan het zijn dat hij te weinig beweging of mentale uitdaging krijgt. Hierdoor raakt je hond gefrustreerd en gaat hij blaffen. De bench kan dan aanvoelen als een belemmering voor zijn behoefte aan activiteit en verkenning. Het is alsof hij zegt: ‘Geef me iets te doen!’.

Verlatingsangst

Sommige honden hebben last van verlatingsangst. Dit houdt in dat ze erg angstig kunnen worden wanneer ze gescheiden zijn van hun eigenaar. Als een puppy in de bench wordt geplaatst en het baasje verdwijnt uit het zicht, kan hij gaan blaffen als reactie op de angst en stress.

Hond blaft in bench oplossen

Inmiddels weet je waarom je hond blaft in de bench. Maar hoe los je dit dan vervolgens op? We willen je meegeven dat honden nou eenmaal blaffen. Je hond helemaal blaffen afleren (INTERE LINK) is dus niet mogelijk. Wel kunnen we je wat tips geven om het blaffen eventueel te verminderen.

Gebruik snacks

Leg wat snacks van je hond in de bench. Wanneer hij de geur opmerkt zal hij naar binnen gaan en zijn snack oppeuzelen. Op deze manier associeert je pup zijn bench met de plek waar hij lekkere traktaties kan vinden.

Tip: Gebruik een Kong. Een Kong helpt niet alleen bij het snacken, maar draagt ook bij aan de mentale stimulatie van je hond. Lees hier meer over de voordelen van een Kong.

Sla niet met je hand op de bench

Wanneer je hond blijft blaffen in de bench is het soms lastig om onze frustratie niet te uitten. Maar toch willen we je meegeven om niet uit woede op de bench te slaan in de hoop dat je hond stopt met blaffen.

Doordat je op de bench slaat kan je pup de bench gaan zien als enge plek waar jij vorige keer boos op hem was. De eerst volgende keer zal je hond er alles aan doen om de bench te mijden.

Zet de bench op een rustige plek

Een bench helpt niet alleen bij het zindelijk maken, maar het geeft je hond ook een eigen plekje. En dit eigen plekje zet je het beste in een rustige omgeving van het huis.

Iedere hond houdt namelijk graag zijn omgeving in de gaten. Als je de bench op een plek in huis zet waar veel mensen langskomen, dan kan hij niet anders dan alles in de gaten houden. Echt rust zal hij hierdoor niet ervaren. Om te voorkomen dat je pup blaft in de bench kan je dus het beste kijken naar een rustige omgeving.

Geef je hond een mand

Niet alleen jij, maar je hond geniet ook optimaal wanneer zijn bed lekker ligt. Puppy’s die een goede mand hebben voelen zich geborgen en veilig. Dit helpt enorm bij het wennen aan een bench.

Geef je puppy een mand waar hij zich veilig in voelt en wie weet heb je daarmee het blaffen in de bench direct opgelost. Let wel op de juiste maat van de mand, een te grote of te kleine mand kan het probleem juist verergeren. Wil je meer weten over welke maat de mand moet zijn? Lees hier dan verder.

Bedek de bench

Wanneer je hond blijft blaffen in de bench kan het in sommige gevallen helpen om een doek over de bench heen te leggen. Hierdoor ontneem je alle afleiding van je hond en doe je ‘het licht uit’ zodat hij kan rusten.

Let wel op: sommige honden worden hier juist angstiger van. Zoals je hierboven hebt gelezen houden honden van overzicht. Wil je de bench afdekken met een doek? Houd dan goed in de gaten of je pup dit fijn vindt.

Gebruik speeltjes

Om je hond een fijn en positief gevoel bij de bench te geven kan je het beste gebruik maken van speeltjes. Denk hierbij aan een Kong of een ander speeltje waar hij lekker lang mee bezig is.

Iedere keer dat hij voorbij zijn bench loopt ziet hij zijn lievelingsspeeltje liggen. Dat moet wel een fijne plek zijn dan toch?

Tip: in sommige gevallen kan je aan de eigenaar van het nest vragen of ze je pup vast willen wennen aan een klein knuffeltje. Dit knuffeltje kan je vervolgens meenemen wanneer je de pup mee naar huis neemt. Leg het knuffeltje bij hem in de bench en hij voelt zich direct een stuk fijner met de geur van thuis om zich heen.

Puppy blaft in bench met knuffel

Puppy blaft in bench voorkomen

Inmiddels weet je waarom je hond blaft in de bench. Maar hoe kan je dit voorkomen? Wij zetten een paar tips voor je op een rijtje.

Identificeer de oorzaak: Probeer te achterhalen waarom je puppy blaft in de bench. Is hij angstig, verveeld of heeft hij behoefte aan aandacht? Het begrijpen van de oorzaak helpt je bij het vinden van de juiste oplossing.

Creëer positieve associatie met de bench: Maak de bench aantrekkelijk voor je hond door deze te associëren met positieve ervaringen. Geef hem lekkernijen, speeltjes en lof wanneer hij rustig in de bench zit. Zo zal hij de bench gaan zien als een veilige en belonende plek.

Stapsgewijze training: Bouw de tijd in de bench langzaam op. Begin met korte periodes en verleng deze geleidelijk. Geef je puppy de tijd om te wennen en beloon hem telkens als hij rustig blijft. Op deze manier leert hij dat de bench een prettige plek is om te ontspannen.

Vermijd straffen: Probeer negatieve reacties of straffen te vermijden wanneer je puppy blaft in de bench. Dit kan het probleem verergeren en de angst of spanning vergroten. Blijf rustig en gebruik positieve versterking om gewenst gedrag te belonen. Beloon hem dan ook alleen bij goed gedrag en negeer het slechte gedrag.

Voorkom verveling: Zorg ervoor dat je puppy voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgt buiten de bench. Neem hem mee voor wandelingen, speel interactieve spelletjes en geef hem kauwspeeltjes om hem bezig te houden. Een actieve puppy is minder geneigd om in de bench te blaffen.

Let wel op! Een pup kan snel overprikkeld raken, wat weer kan leiden tot stress en andere klachten. Wil je meer weten over overprikkeldheid bij puppy’s lees dan hier verder.

Puppy blaft in bench met speelgoed

Je hond blijft blaffen in de bench

Heb je inmiddels alles al geprobeerd en blijft je hond blaffen in de bench? Dan is het raadzaam om een professioneel in te schakelen die thuis met je meekijkt. Je hebt hier verschillende trainers voor.  

Misschien is zijn benchtraining te snel gegaan? Of heeft hij verlatingsangst waar hij niet van af komt? In dat geval kan een trainer met jou kijken hoe je dit het beste kan oplossen.  

Hoe groot moet een bench zijn voor een puppy

Normaal gesproken koop je een bech die past bij het formaat van je hond. Je let hierbij op de ruglengte en schofthoogte van je hond. Nu is het bij een puppy nog niet duidelijk hoe groot hij wordt.

Wil je slechts een bench nemen voor zindelijkheidstraining? Neem dan een bench die niet al te groot is. Bij een te grootte bench kan hij zijn eigen nest gaan bevuilen. Dit is nou net niet de bedoeling van de zindelijkheidstraining.

Ben je op zoek naar een bench voor langere tijd? Kijk dan naar het ras van je hond zodat je ongeveer kan inschatten hoe groot je hond wordt. Tot je puppy volgroeid is kan je een bench verdeler gebruiken.

Veelgestelde vragen

Je hond blaffen afleren: hoe doe je dit?

Alle honden blaffen nou eenmaal. Je hond volledig blaffen afleren is daarom niet mogelijk. Wel kan je hem trainen om minder te blaffen of om te luisteren naar het commando ‘stil’. Hij weet dan wanneer het wel en wanneer het geen goed moment is om te blaffen.
Wil je meer weten over hoe je jouw hond blaffen kan afleren lees dan hier verder.

Waarom piept een hond

Honden gebruiken piepen als communicatiemiddel. Wanneer je hond begint met piepen wil hij jou dan ook iets duidelijk maken. Over het algemeen zijn er 3 verschillende oorzaken achter een piepende hond.

Je hond kan piepen wanneer hij gestrest is, pijn heeft of aandacht van je wil. Let dus goed op de houding van je hond om er zo snel mogelijk achter te komen waarom hij piept.

Hoe lang mag een hond blaffen?

Een hond die te lang blaft is voor niemand leuk. Voor jou niet maar ook zeker voor je buren niet. Daarom is het verstandig om je hond het blaffen tijdig af te leren.

Er zit geen exacte tijd verbonden aan de vraag ‘hoe lang mag een hond blaffen?’ maar ik denk dat je als eigenaar zelf goed weet wanneer het klaar moet zijn. Probeer het blaffen dan ook niet te lang door te laten gaan. Zo voorkom je onnodige overlast.