Mogen honden druiven?

Mogen honden druiven eten

Als je denkt aan etenswaar die dodelijk kunnen zijn voor een hond, zal je direct aan chocola denken. Er is helaas nog meer etenswaar schadelijk voor jouw hond. Mogen honden druiven bijvoorbeeld? Nee, absoluut niet! Helaas is er nog niet veel bekend waarom dit zo schadelijk is voor je hond, maar het wordt afgeraden deze te voeren. Er zijn veel alternatieve die honden wel mogen. Alles wat je moet weten over het effect van druiven op honden lees je hier.

Mogen honden druiven eten?

Op de vraag ‘Mogen honden druiven?’ kunnen we kort zijn: nee, absoluut niet!

Je zou het misschien niet meteen verwachten maar druiven zijn erg gevaarlijk voor je hond. Dat lees je goed, niet alleen chocolade is slecht voor je hond maar ook fruit zoals een klokhuis van een appel kan gevaarlijk zijn. Geef je hond daarom nooit een druif als snack, ook niet een enkele of een klein trosje! Zelfs één druif kan al zo schadelijk voor je hond zijn dat hij mogelijk kan overlijden. Lees hierover meer bij de gevolgen en symptomen.

Het is op dit moment nog niet bekend welke stof in een druif zo’n ernstige reactie veroorzaakt bij je hond, maar duidelijk is wel dat het gevaarlijk is. Het is immers wel duidelijk dat de oorzaak niet ligt bij pesticiden, zware metalen en schimmels.

Let op: niet alleen druiven zijn gevaarlijk voor je hond, ook aanverwante producten kunnen enorme schade opleveren. Denk hierbij aan rozijnen en krenten. Rozijnen en krenten zijn namelijk gedroogde druiven. Ook deze producten dien je dus ver van je hond te houden!

Mogen honden druiven

Gevolgen en symptomen

Helaas is nog niet bekend waarom druiven zo giftig zijn voor je hond. Hierdoor is niet duidelijk hoeveel druiven als direct dodelijk kunnen worden aangemerkt. Tot nu toe weten we dat het weinig tot niets te maken heeft met de grootte van je hond, zijn leeftijd of algemene gezondheid.

De gevolgen van het eten van een druif zijn gelukkig wel bekend. De meest voorkomende lichamelijke reactie bij het eten van een druif door een hond is een plotselinge acute uitval van de nieren. Dit kan zelfs tot de dood leiden. Zelfs als je op tijd bent met een behandeling kan er blijvende nierschade ontstaan na het eten van druiven door je hond. Een symptoom die je vaak ziet bij nierschade is wanneer je hond veel plast.

Overige gevolgen die we vaak zien in de eerste 24 uur na het eten van een druif zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • Sloomheid
  • Geen of verminderde eetlust

De volgende symptomen kunnen later ook optreden:

  • Uitdroging
  • Slechte adem
  • Veel dorst/drinken
  • Gewichtsverlies
  • Vaker plassen
  • Minder urineproductie

Helaas kan je niet altijd bij je hond evengoed zien of hij ergens last van heeft. Uitdroging is bijvoorbeeld iets dat langzaam ontstaat. Houd daarom je hond goed in de gaten na het eten van een druif. Zodra hij abnormaal gedrag gaat vertonen is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Hoe zie ik of mijn hond druiven heeft gegeten?

Dat is helaas moeilijk vast te stellen. Als je nog net ziet dat hij een druif op heeft kan je al direct contact opnemen met de dierenarts. Heb je echt geen idee of je hond een druif op heeft dan wordt het lastig. De vergiftiging van een druif lijkt namelijk erg op andere aandoeningen. Let sowieso altijd op bovenstaande symptomen. Bij twijfel is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Dus: mogen honden druiven?

Concluderend kunnen we vaststellen dat honden geen druiven mogen. Het eten van een druif kan zo gevaarlijk zijn voor je hond dat hij kan overlijden. Doordat we er nog maar weinig over weten is het daarom aan te raden om het te houden bij een snack die speciaal voor je hond bedoeld is.

Veelgestelde vragen

Hoeveel druiven mag een hond?

Op de vraag hoeveel druiven een hond mag kunnen we kort zijn: geen! Druiven zijn erg gevaarlijk voor je hond. Waarom druiven zo gevaarlijk zijn is nog niet duidelijk maar we weten wel dat het nare gevolgen met zich mee kan brengen. Het is daarom raadzaam om je hond geen druiven te geven. Doe dit dus ook niet als kleine snack!

Mag een hond appel?

Wil jij je hond een appel geven? Dan heb je gekozen voor een gezonde snack! Appels zijn namelijk niet alleen gezond voor mens maar ook voor dier. Ze zitten immers vol met vitaminen en mineralen die goed voor je zijn. Let er wel op dat jij je hond geen klokhuis geeft. Deze kan wel gevaarlijk zijn. Lees hier meer over waarom het klokhuis gevaarlijk kan zijn.

Wat is een gezonde snack voor je hond?

Het beste is natuurlijk om je hond een snack te geven die speciaal voor hem gemaakt is. Je kan hierbij denken aan de snacks die je in een dierenspeciaalzaak kan halen. Wil je toch een stuk groente aan je hond geven? Kies dan voor een komkommer! Deze zit boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast bestaat hij voor zo’n 95% uit water waardoor hij ook goed is voor de hond die een kilootje kwijt mag!