Wat is er nou beter dan na een lange werkdag samen met je hond een blokje om te lopen? Even je gedachte leegmaken en tijd met je hond doorbrengen. Bij het om doen van de riem merk je nog niks, je hond staat klaar voor zijn wandeling. Maar wanneer je één stap buiten de deur wil zetten begint de ellende, je hond wil niet lopen. Met geen mogelijkheid krijg je ‘m vooruit. Hoe dit komt en wat je er aan kan doen leggen we je verder in dit artikel uit.
Je hond wil niet lopen, maar waarom?
Wanneer je hond niet wil lopen hoeft dit niet direct paniek te betekenen. Sommige honden vinden lopen gewoon minder leuk dan andere honden. Er zijn verschillende redenen waarom je hond niet met je mee wil wandelen. Deze redenen hebben we voor je op een rijtje gezet.
- Ouderdom
- Het weer
- Ziekte
- Pijn
- Motivatie
Om je een beter beeld te geven van de verschillende oorzaken leggen we ze hieronder verder uitgebreid uit.
Je hond wil niet lopen door ouderdom
Wanneer je hond wat ouder is, veel slaapt in zijn hondenmand en minder actief is dan hij vroeger was zal hij ook minder graag willen wandelen. Een oudere hond heeft vaak minder zin om een plezierrondje te willen lopen buiten. Waar je eerst een goed blokje om kon, wil je hond nu alleen maar even zijn behoefte doen. Dit is natuurlijk niet erg, maar er dient wel rekening mee te worden gehouden.
Wat kan je hiertegen doen?
Om te beginnen kan je er zelf weinig aan doen dat je hond ouder wordt. Zo is de natuur nou eenmaal. De gewrichten slijten wat, je hond is sneller moe en het energielevel is wat lager. Om ervoor te zorgen dat het ouderdomsproces zo langzaam mogelijk gaat dien jij je hond de juiste voeding te geven.
Als je hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, verlaag je de kans op slijtage van de gewrichten en kan je hond wellicht langer genieten van zijn wandelingen. Bekijk hier welke voedingsstoffen goed zijn voor jouw hond.
Tip: probeer een wat oudere hond op vaste tijden uit te laten zodat er een ritme is. Je hond weet dan precies wanneer er wat van hem wordt verwacht. Op deze manier kan hij zijn energie sparen voor het wandelen.
Hondenweer
Wanneer het regent wordt er niet voor niets gesproken van hondenweer. Sommige honden vertikken het nou eenmaal om naar buiten te gaan wanneer het slecht weer is. Sneeuw, regen of kou kunnen een goede wandeling voor je hond zeker verpesten.
Wat kan je hiertegen doen?
Aan het weer kunnen we helaas weinig veranderen. Maar aan de wandelmomenten daarentegen wel! Wacht tot de regen over is en probeer het dan nog eens. Grote kans dat je hond dan wel mee wil.
Wil hij niet mee wegens de kou of sneeuw? Maak dan eens gebruik van een jas of sneeuwschoenen. Door een speciale jas voor je hond te gebruiken zorg je ervoor dat de warmte die je hond uitstraalt bij hem blijft. Met speciale sneeuwschoenen blijven de pootjes lekker warm.
Je hond wil niet lopen omdat hij ziek is
Honden die zich niet lekker voelen hebben vaak geen zin om te gaan wandelen. Hoe hard je dan ook je best doet, je hond loopt niet mee. Logisch toch? Veel mensen willen vaak ook liever niet uitgebreid gaan wandelen als ze ziek zijn. Voor je hond is dat niet anders.
Wat kan je hiertegen doen?
Je hond hoeft niet altijd meteen ziek te zijn wanneer hij niet wil wandelen. Vergeet niet dat elke hond wel eens een luie dag of een slecht humeur heeft. 1 dag niet willen wandelen hoeft nog niks te betekenen. Houd je hond wel goed in de gaten. Als je hond langere tijd niet wil lopen kan er wel iets aan de hand zijn.
Wanneer je het idee hebt dat je hond ziek of niet lekker is, kan je het beste even langs de dierenarts gaan. Jij kent jouw hond het beste. Dit houdt in dat jij het beste weet of het een korte dip is of dat hij zich echt niet lekker voelt en daarom anders gedraagt.
Tip: laat je hond kort uit om zijn behoefte te doen en laat hem verder uitzieken.
Pijn bij het lopen
Je hond wil niet lopen door pijn is een veelvoorkomend probleem. Waar wij kunnen praten om ons uit te drukken is dit voor je hond niet mogelijk. Omdat je hond niet kan aangeven wanneer hij pijn heeft zal hij dit in zijn gedrag laten zien. Door het niet willen wandelen kan je merken dat er iets aan de hand is met je hond.
Pijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo hebben oudere honden vaak last van slijtage in hun gewrichten en kunnen jongere honden weer last hebben van groeipijnen. Ook kan je hond last hebben van zijn voetkussentjes. Als hier wat tussenkomt wat er niet hoort kan iedere stap zeer doen. Geen wonder dat je hond dan niet wil lopen.
Wat kan je hiertegen doen?
Heb jij het idee dat je hond pijn heeft tijdens het lopen? Stop dan met wandelen. Kijk eerst of je de pijn kan lokaliseren. Misschien zit er iets tussen zijn voetkussentjes en kan je dit zo weghalen. Kan je niks vinden? Ga dan even langs de dierenarts.
Wandelen is goed voor je hond, maar niet als dit pijn doet. Loop daarom bij pijn geen lange wandelingen en laat de pijn controleren bij de dierenarts. Bij de dierenarts kan je ook om advies vragen hoe vaak of hoe lang je hond mag en kan wandelen. Wanneer je er niet goed naar laat kijken, is de kans groot dat je hond alleen maar meer pijn zal krijgen. Het gevolg hiervan kan zijn dat je hond helemaal niet meer wil wandelen. Ook niet als hij weer beter is uit angst voor de pijn.
Je hond wil niet lopen vanwege zijn motivatie
Iedereen heeft zijn dag wel eens niet, zo ook je hond. Wellicht ligt hij net lekker te slapen in zijn bench en kom jij net met de riem aan. Logisch dat je hond dan even past om met je mee te lopen. Dit hoeft nog niets ernstigs te betekenen.
Wat kan je hiertegen doen?
Heeft je hond een keer geen zin om te lopen? Probeer het dan op een later tijdstip nog eens. Het wordt pas een probleem als je hond een langere tijd niet met je mee lopen. Je kan hierbij denken aan 3 tot 4 dagen. Wanneer je hond langer dan 3 tot 4 dagen niet met je wil wandelen, overweeg dan eens om langs de dierenarts te gaan. Misschien heeft jouw hond ergens last van.
Je hond wil niet lopen: algemene tips
Nu we alle hoeken hebben bekeken waarom je hond niet zou willen lopen, kan het natuurlijk ook zo zijn dat je hond niet genoeg geprikkeld wordt tijdens het uitlaten. Hier volgen wat tips die je daarbij kunnen helpen!
- Speeltje: neem eens een speeltje mee tijdens het wandelen. Hierdoor maak jij je hond enthousiast en laat je zien dat wandelen leuk is. Voorbeelden van goede speeltjes om mee naar buiten te nemen zijn: Kong, frisbee of een bal.
- Koekjes: je kan er ook voor kiezen om koekjes mee te nemen en je hond te belonen tijdens het uitlaten. Wanneer hij dan bijvoorbeeld een plas heeft gedaan of al wat langer aan het wandelen is kan je hem een koekje geven.
- Riem: sommige honden vinden het niet leuk om aan de riem te lopen. Probeer dan eens om zonder riem te wandelen. Oefen met los lopen en het commando ‘hier’. Wanneer je een mooie plek hebt gevonden waar je hond los mag lopen, kan dit zijn speelveld worden.
Conclusie
Je hond wil niet lopen door verschillende redenen. Van wat onschuldigere redenen tot de wat ernstigere redenen. Wat belangrijk is wanneer je hond niet wil lopen, is om hem goed in de gaten te houden en aan te voelen wat er achter het probleem zit. Bekijk wat het beste bij jouw hond zal passen probeer meerdere tips uit. Hierdoor zal de beste oplossing voor jouw hond zeker gevonden worden.