Welke puppyriem heb je nodig?

Bruine puppy met een puppyriem

Je bent vast helemaal in de wolken! Je hebt net een nieuwe puppy aangeschaft en kan de hele dag wel kijken hoe dat kleine viervoetertje rondhuppelt door jouw huis. Dan komt het opvoeden, commando’s leren en het braaf zijn. Het is belangrijk om je pup direct te leren om braaf aan de riem te lopen. Hier is een goede puppyriem voor nodig. Wat een goede puppyriem is en welke het beste past bij jou en je viervoeter, leren we je in dit artikel!

Wat voor puppyriem heb ik nodig?

Om te beginnen is er niet zoiets als een speciale puppyriem. Maar dit betekent niet meteen dat iedere riem geschikt is voor je pup. Er zit namelijk veel verschil in het formaat halsband, type riem en de lengte.

Er zijn verschillende riemen. Een korte riem is rond de 1 á 2 meter. Langere riemen zijn vaak langer dan 2 meter en worden al snel 8 tot 10 meter lang. Hiertussen in heb je nog zogenaamde politielijnen. Dit is een riem die met behulp van musketonhaken korter gemaakt kan worden.

Welke lengte puppyriem heb ik nodig?

De lengte van de puppyriem voor je pup is een persoonlijke voorkeur. Ben je van plan om met je pup naar een puppycursus te gaan? Dan is een korte lijn of een politielijn het makkelijkst. Hierdoor kan je jouw pup makkelijker corrigeren tijdens de cursus of tijdens een wandeling.

Ben je van plan om vooral veel door het bos te gaan wandelen? Of je pup zindelijk te maken? Maak dan gebruik van een langere lijn. Zo geef je hem alle ruimte om overal lekker te kunnen snuffelen.

Let wel op: ga niet te lang met je nieuwe pup wandelen. Dit kan nare gevolgen hebben voor je hond. Hoe lang je met je puppy mag wandelen lees je hier verder.

Welke puppyriem heb ik nodig bij de aanschaf van een nieuwe puppy

Van welk materiaal moet mijn puppyriem gemaakt zijn?

De meeste puppyriemen worden gemaakt van nylon of leer. Voor beiden versies valt wat te zeggen. We leggen het je uit!

Nylon puppyriem

De nylon variant is vaak beter bestand tegen water. Daarnaast zijn ze duurzaam en makkelijk schoon te maken. Voor een puppy is deze riem ideaal aangezien ze vrij licht zijn. Wanneer je pup nog niet gewend is om aan de lijn te lopen, kan hij het beste wennen met een lichtere riem zoals nylon. Een nadeel van een nylon puppyriem is wel dat ze bekend staan om het snijden wanneer ze in de hand gehouden worden.

Tip: naast bovenstaande voordelen zijn ze vaak ook nog goedkoper!

Leren puppyriem

Leren riemen voor je hond zijn een stuk sterker dan nylon. Heb je een hond of pup die al erg veel aan zijn riem trekt dan kan je beter een leren puppyriem nemen. Bijt hij ook in zijn riem? Dan is het slim om eerst te kijken naar de oorzaak achter het bijten. Binnen de leren riemen heb je nog een onderscheid tussen een genieten riem en een gestikte riem. De gestikte variant is het sterkst en voor de echte zware rakkers onder ons.

Tip: om het leer van de puppyriem mooi te houden is het slim om deze regelmatig in te vetten. Zo voorkom je scheurtjes.

Schattige jonge hond die aan zijn nieuwe puppy riem aan het wennen is

Dan heb je nog de rollijn

Naast een leren en een nylon puppyriem heb je ook nog een rollijn. Wat is nou een rollijn? Een rollijn is een hondenriem die ook wel een flexielijn wordt genoemd. De riem kan tot een bepaalde lengte uitrollen en rolt vervolgens weer op in het handvat. Hierdoor kan je ervoor kiezen hoe lang de lijn is en hoever je pup bij je vandaan kan lopen.

Deze zogenoemde rollijnen zijn er in zowel een lint variant als een draad variant. Om een goed overzicht te krijgen van de rollijn zetten we een paar voor – en nadelen voor je op een rijtje:

Voordelen van een rollijn

  • Je hond heeft veel vrijheid: hierdoor kan hij echt genieten van de wandeling samen met zijn baas.
  • Het voorkomt weglopen: wanneer je hond nog niet los kan lopen, geef je hem op deze manier toch de mogelijkheid om vrij te zijn.
  • Hij rolt automatisch op: je hoeft daarom nooit met een lange lijn in je hand te lopen.
  • In lengte verstelbaar: door de drukknop die het handvat heeft kan je zelf de lengte van de lijn verstellen. In de stad kan je hem korter zetten en in het bos langer.

Nadelen van een rollijn

  • Je pup leert trekken aan zijn puppyriem: doordat je jouw hond veel vrijheid geeft, kan hij aanleren om te trekken. De riem rolt namelijk uit wanneer hij vooruit loopt en dus kan hij gaan trekken als je de riem kort houdt.
  • Het kan gevaarlijk zijn: doordat je hond soms zo ver vooruit loopt kan je hond al op straat staan zonder dat jij het overzicht hebt. Zo kan er niet goed gekeken worden of de hond veilig oversteekt.
Witte puppy op de foto die in zijn nieuwe puppyriem aan het bijten is

Moet ik een halsband of een tuigje?

Wanneer je hebt gekozen wat voor soort puppyriem je wil, kan er worden gekeken naar een halsband of een tuigje. Ongeveer 45% van de hondeneigenaren gebruikt een halsband. De overige 55% kiest toch liever voor een tuigje. In deze keuze is geen goed of fout. Natuurlijk zitten er wel voor – en nadelen aan beide producten. Deze zetten we voor je op een rij:

Voordelen van een tuigje

Steeds vaker worden honden gezien in hippe tuigjes met camouflageprintjes en hippe teksten. Maar is het nou echt zoveel beter dan een halsband?

Het grote voordeel van een tuigje is dat de druk beter verdeeld wordt dan bij een halsband. Hierdoor zijn de nek, gewrichten en wervelkolom minder belast en daardoor beschermd. Vooral voor bepaalde rassen zoals bij teckels en chihuahua’s, is een tuigje een uitkomst. Deze rassen hebben vaker een dunnere nek waardoor dit vooral niet belast moet worden. De tuigjes kunnen ook goed gebruikt worden bij grote honden. Ideaal voor als je met je hond hardloopt of gaat fietsen.

Nog een voordeel is het design van een tuigje. Er zijn hondentuigjes die aan de binnenzijde zijn voorzien van fleece zodat dit extra zacht is voor je hond.

Kort op een rij:

  • Zien er hip uit met leuke printjes
  • Druk wordt beter verdeeld waardoor de nek, gewrichten en wervelkolom minder belast worden.
  • De binnenzijde kan extra fijn zitten voor je hond

Nadelen van een tuigje

Natuurlijk zijn er naast de voordelen ook altijd nadelen. Toch heeft een tuigje maar weinig nadelen. Een nadeel kan liggen in het zoekwerk naar de juiste maat voor je hond. Houd er rekening mee dat het tuigje nergens mag klemmen of schuren. Het is niet de bedoeling dat je hond hinder ondervindt van het tuigje. Dit betekent dat hij niet te los en ook niet te strak mag zitten.

Daarnaast dien je goed op te letten wanneer je hond los loopt. De tuigjes zijn vaak wat lomper en kunnen hierdoor makkelijker vast komen te zitten bij een boswandeling aan bijvoorbeeld een tak.

Kort op een rij:

  • Zoektocht naar de juiste maat
  • Onhandiger voor je hond ten opzichte van een halsband  

De halsband

Naast een tuigje heb je ook nog de keuze voor een halsband. Ook hier hebben we de voor – en nadelen voor je op rijtje gezet:

Voordelen van een halsband

Het grootste voordeel van een halsband is dat je hond geen hinder ondervindt van de halsband tijdens het wandelen. Doordat hij alleen om de nek van je hond zit is het makkelijker om hem om te doen en direct op pad te gaan.

Tijdens het wandelen kan je hond ook makkelijker loslopen. De kans is namelijk erg klein dat hij ergens achter blijft hangen van wanneer jouw hond een tuigje draagt. Daarnaast is een halsband makkelijker te vinden qua maat. Dit komt doordat een halsband makkelijk verstelbaar is.

Kort op een rij:

  • Geen hinder tijdens het wandelen
  • Makkelijk omdoen
  • De maat is makkelijker te vinden
Puppyriem voor je hond tijdens het wandelen

Nadelen van een halsband

Zoals al eerder genoemd is een halsband meer belastend voor de nek van je hond dan bijvoorbeeld een tuigje. Hierdoor kan je hond sneller pijn of irritaties krijgen. Dit komt doordat de nek van je hond vol zit met zenuwen en nekwervels die gevoelig zijn voor het trekken.

Let op: wil jouw hond niet lopen? Trek dan vooral niet aan de riem met een halsband. Het veroorzaakt onnodig leed. Het is verstandiger om eerst te kijken naar de oorzaak waarom je hond niet wil lopen. Lees hier verder wanneer je hond niet wil lopen.

Door een onverwachte beweging of klap kan dit in het ergste geval letsel bij je hond veroorzaken. Je kan hierbij denken aan hoofdpijn, blauwe plekken of zelfs verschoven nekwervels. Ook al loopt je hond altijd netjes aan de lijn en trekt hij nooit, toch kan er altijd iets gebeuren waardoor je hond onverwachts aan zijn riem trekt. Denk bijvoorbeeld aan het zien van een bekende of het opvliegen van een eend.

Kort op een rij:

  • Belastend voor de nek van je hond
  • Kan tot letsel lijden in het ergste geval

Wandelen maar!

We hopen dat je inmiddels een goede afweging kan maken tussen de verschillende puppyriemen en het verschil tussen de halsband en een tuigje. Bedenkt goed voor welk doeleinde het gebruikt gaat worden en wat het beste bij jou en je pup past. Twijfel je toch nog wat het beste voor jou is? Vraag dan om advies in een dierenspeciaalzaak. Je kan je hond meenemen en direct kijken wat de juiste optie voor jou is.

Veelgestelde vragen

Wanneer mag een puppy aan de riem?

Het duurt even voordat een pup klaar is voor zijn eerste wandeling buiten. Om de overgang hier naartoe goed te laten verlopen kan je het beste vroeg beginnen met een halsband voor je pup. Hij hoeft dan nog niet aangelijnd te zijn, maar wennen aan een halsband is voor een pup al een hele stap.

Wanneer hij eenmaal gewend is aan zijn halsband, kan je hem langzaam mee nemen voor een wandeling. Let er wel op dat je niet direct lange wandelingen met je pup gaat maken! Lees hier meer over hoe lang je met je pup mag lopen.

Wanneer wordt een puppy rustiger?

Puppy’s en jonge honden zijn van nature erg speels en druk. Vaak neemt dit drukke gedrag af wanneer ze ouder worden. Dit is afhankelijk van het ras. Kleinere honden worden over het algemeen sneller volwassen dan een grotere hond. De meeste puppy’s worden rustiger wanneer zij 1 tot 2 jaar oud zijn.

Waarom bijt een puppy in zijn riem?

Wanneer je pup in zijn riem bijt kan dit vele oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak ligt bij stress. Dit komt door de vele prikkels die een pup krijgt. Hierdoor kan hij overprikkeld raken. Wil je het bijten in de riem graag afleren? Lees dan hier verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.