Ligt jouw hond ook wel een trillend op zijn plekje? Geen paniek, in de meeste gevallen is er niks aan de hand. Honden trillen bijvoorbeeld als zij erg enthousiast zijn of het gewoon koud hebben. Toch zijn er ook minder leuke oorzaken van een trillende hond. Wij geven je in dit artikel antwoord op de vraag: waarom trilt mijn hond?
Inhoudsopgave
Wat bedoelen we met trillen?
Met een trillende hond bedoelen we een hond die een bibberende beweging maakt. Je kan het vergelijken met dezelfde trillingen die jij maakt als je het koud hebt.
Trillen is daarmee iets anders dan schokken. Een schokkende hond is te herkennen aan ongecontroleerde stuiptrekkingen. Deze stuiptrekkingen zijn spastische en krachtige samentrekkingen van de spieren.
Waarom trilt mijn hond?
Er zijn verschillende oorzaken waarom je hond gaat trillen. Deze oorzaken hoeven niet altijd direct te leiden tot paniek. Zo kan je hond het simpelweg koud hebben, of is hij gewoon super enthousiast.
Daarnaast trillen sommige hondenrassen vaker dan anderen. Zo zal een Chihuahua eerder trillen dan een Labrador. Vooral van kleinere hondenrassen is het bekend dat ze vaker trillen, ook als het niet koud is. Soms zie je ook dat deze kleinere hondenrassen vaker wat gespannen en zenuwachtig zijn. Dit is in zo’n geval een ras-specifiek eigenschap. Twijfel je of het normaal is dat je hond zoveel trilt? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.
Waarom trilt mijn hond en alle oorzaken
Gezien er genoeg verschillende redenen kunnen zijn waarom je hond trilt, zetten wij er een paar voor je op een rijtje. Hopelijk scheppen we daarmee een beetje een beeld en zal je zien dat het niet altijd medisch hoeft te zijn.
Kou
Bij de vraag waarom trilt mijn hond, is het meest voorkomende antwoord, kou. Vooral kleinere hondenrassen zullen eerder trillen wanneer zij het koud hebben. Ook hondenrassen met een dunnere vacht beginnen vroeg in het seizoen te trillen.
Trillen van de kou kan geen kwaad. Wij raden aan om in de wintermaanden je hond een jasje aan te trekken. Daarnaast kan je hem ook nog bepaalde schoentjes/sokjes geven zodat zijn pootjes geen pijn doen in de sneeuw.
Zie je het niet zitten om je hond in zo’n jasje te hijsen, zorg er dan voor dat je de dagelijkse wandelingen maakt op de warmste temperaturen van de dag. Zo blijft het leuk voor jou en je viervoeter.
Stress of spanning
Is je hond over zijn hele lichaam aan het trillen? Dan kan het komen dat je hond op dat moment stress ervaart. Als honden spanning in hun lichaam voelen, dan raken ze dit kwijt door middel van trillen. Dit hoeft niet direct te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Sommige honden krijgen al stress wanneer de postbode voorbij komt.
Vooral puppy’s kunnen hier last van hebben en snel overprikkeld raken, met alle nare gevolgen vandien. Geef je hond op zulke moment even de tijd en ruimte om bij te komen. Vooral een goede hondenmand kan hierbij helpen. Deze kan een veilig gevoel nabootsen om goed tot rust te komen.
Ouderdom
We hopen altijd dat onze trouwe viervoeters het eeuwige leven hebben, maar helaas is dat nog steeds niet zo. Honden kunnen verschillende kwaaltjes krijgen wanneer zij ouder worden. Denk bijvoorbeeld aan niet willen lopen, maar ook gaan trillen.
Wanneer je hond ouder wordt zullen de spieren minder goed werken en dit leidt vervolgens weer tot trillen in de ruststand. Heb je het idee dat je hond hier tevens pijn van ervaart? Dan raden wij je aan om toch even een bezoekje bij de dierenarts te plannen.
Epilepsie
Wellicht een van de vervelendste dingen om te zien bij je hond, maar hij kan last hebben van een epileptische aanval. Extreme trillingen kunnen hier het voorstadium van zijn.
Je herkent een epileptische aanval aan de hevige trillingen en wanneer je hond geen controle meer heeft over zijn lijf. Wanneer probeert te staan, zal hij direct weer omvallen. Ook kan het zijn dat je hond overmatig gaat kwijlen.
Mocht je het idee hebben dat je hond een epileptische aanval heeft, bel dan direct de dierenarts. Probeer je hond tot de dierenarts arriveert gerust te stellen zonder dat je hem daarbij in de weg zit. Zorg ook vooral dat je hond voldoende ruimte heeft. Verschuif desnoods wat meubels indien nodig.
Hondenziekte
Hondenziekte, ook wel distemper, wordt veroorzaakt door een virus en zorgt voor een geïrriteerde neus en luchtwegen. Sommige honden krijgen ook last van hun darmen en maag. Een van de bijwerkingen van de hondenziekte is trillen.
Gelukkig hoef je hier als baas zelf vaak weinig aan te doen. Het afweersysteem van je hond heeft vaak wat tijd nodig om het virus te lijf te gaan. Zorg dat je hond goed eet en drinkt en houd zijn gezondheid in de gaten.
Neurologische aandoeningen
Ook neurologische aandoeningen kunnen leiden tot trillingen. Het probleem kan dan in het gehele centraal zenuwstelsel zitten. Wanneer er sprake is van een neurologisch probleem, zie je vaak ook andere neurologische verschijnselen zoals een raar loopje of afwijkend gedrag.
Neurologische problemen hoeven niet direct altijd tot paniek te leiden. Soms is het slechts een verkeerd draadje in het hoofd van je hond en kan hij hier prima mee leveren. Toch raden wij je altijd aan om even naar de dierenarts te gaan wanneer je het idee hebt dat hij trilt zonder duidelijke reden.
Vergif
Honden zijn vaak echte vuilnisbakken. Ze eten alles wat los en vast zit en smikkelen er ook nog van. Meestal is dit geen probleem en ervaart je hond hier geen hinder van.
Toch kan het gebeuren dat je hond ineens iets eet wat giftig voor ze is. Zo kunnen honden bijvoorbeeld bijzonder slecht tegen chocola, sigaretten, druiven of kauwgom. Deze middelen kunnen vrij snel voor trillingen zorgen. Raadpleeg dan ook meteen een dierenarts!
Misselijkheid
Net als mensen kunnen honden gaan trillen als ze misselijk zijn. Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je hond te snel of wat verkeerds hebben gegeten.
Vaak zie je dat je hond na het overgeven hiervan, stopt met trillen. Mocht het niet overgaan en heb je het vermoeden dat je hond iets heeft gegeten dat giftig is, neem dan direct contact op met de dierenarts.
Wat kan ik doen als mijn hond trilt?
Hierboven hebben we verschillende situaties geschetst waarom je hond kan trillen. Conclusie van het verhaal is dat het belangrijk is om erachter te komen wat de oorzaak van het trillen is. Pas dan kan je er iets aan doen.
Trilt je hond bijvoorbeeld alleen met zijn achterpoot? Dan kan dit komen door blijdschap, ziekte of ouderdom. Maar trilt je hond alleen als hij buiten loopt, dan heeft hij het misschien wel koud. Om de juiste oorzaak te vinden is het daarom altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Dit geldt eigenlijk voor alle oorzaken. Zodra je hond een keer trilt is er niet direct reden tot paniek. Maar houdt het trillen langer aan, dan kan een dierenarts je hopelijk meer vertellen.
Conclusie
Inmiddels hebben we antwoord gegeven op de vraag: waarom trilt mijn hond? Het is nu aan jou om uit te zoeken welke reden in jouw geval het meest voor de hand ligt. Probeer vervolgens de juiste maatregelen te nemen.