Pup overprikkeld

Pup overprikkeld voor het slapen

Yes! Een puppy! Wie wil dat nou niet? Een schattig klein hondje die alles aan het ontdekken is met een hoog knuffelgehalte. Als goede baas willen we er alles aan doen om je pup zo snel mogelijk thuis te laten voelen. Allerlei speelgoed, veel spelen en knuffelen. We bedoelen het allemaal goed, maar wist je dat je pup overprikkeld kan raken? Hoe herken je dat je pup overprikkeld is, maar belangrijker, wat kan je ertegen doen? In dit artikel leggen we uit hoe jij ervoor kan zorgen dat je jouw pup niet overprikkeld.

Waarom is je pup overprikkeld?

Overprikkeling bij puppy’s komt veel voor. Dit is ook logisch aangezien je puppy eigenlijk net een pasgeboren baby is. De wereld is voor je puppy nog helemaal nieuw en alles moet nog ontdekt en onderzocht worden. Hier is je puppy dan ook erg druk mee.

Je pup ontdekt de wereld tijdens een wandeling, ontmoet allemaal nieuwe mensen en ziet soortgenoten op puppycursus. Hierdoor is je pup de hele dag bezig met het verwerken van indrukken. Dit verwerkingsproces kost veel energie. Voor de ene hond zal dit meer energie kosten dan voor de andere. Hoe dan ook, wanneer zijn batterij op is dient deze opgeladen te worden. Gebeurt dit niet? Dan zal je pup overprikkeld raken met alle gevolgen van dien.

Hoe weet je of je pup overprikkeld is?

Doordat je pup nog overal aan moet wennen zal hij snel overprikkeld raken. Wanneer je pup overprikkeld is kan je dit aan hem merken. Hij zal gedrag vertonen wat laat zien dat je puppy teveel ‘aan staat’. We hebben verschillende gedragingen voor je op een rijtje gezet waar jij een overprikkelde pup aan kan herkennen. Weet je al zeker dat je pup overprikkeld is? Lees dan verder bij ‘Hoe geef je een pup rust?’

  • Je pup sloopt veel
  • Je pup heeft lichamelijke klachten
  • Je pup blijft bij je in de buurt
  • Je pup luistert niet
  • Je pup slaapt niet
  • Je pup bijt te graag
  • Je pup heeft last van diarree
  • Je pup kan niet alleen thuis zijn
pup overprikkeld

Wat doet overprikkeling bij puppy’s?

Als je pup overprikkeld is kan hij hier erg veel last van hebben. Niet alleen nu maar ook later in zijn leven. Overprikkeling kan bij je pup namelijk leiden tot stressklachten. Dit is zowel voor jou als voor je pup erg vervelend.

Stress bij je puppy

Stress komt op verschillende manieren in ons leven om de hoek kijken, zowel positief als negatief. Dit geldt ook voor je hond. Je hond kan stress ervaren doordat hij mag gaan wandelen. Iets wat hij super leuk vindt en enthousiast van wordt. Maar je pup kan ook stress krijgen die een meer negatieve lading heeft.

Negatieve stress kan veel klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als mentaal. Lichamelijk kan je hond last krijgen van diarree of overgeven. Mentaal kan stress leiden tot probleemgedrag bij je hond. Dit probleemgedrag kan zich in verschillende gedragingen uiten. We hebben de volgende voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

  • Angst voor vuurwerk
  • Blaffen als de deurbel gaat
  • Blaffen bij bezoek
  • Blaffen en of piepen in de bench
  • Agressief naar andere honden of mensen
  • Niet willen luisteren
  • Angstig zijn
  • Constant om je heen hangen

Om deze situaties te voorkomen is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je pup niet te vaak overprikkeld is. Een overprikkelde pup voorkom je door hem ook af en toe eens rust te geven.

pup overprikkeld aan het slapen

Hoe geef je een puppy rust?

Puppy’s hebben net zoals wij af en toe behoefte aan rust. Je puppy zelfs iets vaker dan wij. Doordat je puppy nog zo jong is kost het veel energie om alle nieuwe indrukken van de wereld te verwerken. Om te voorkomen dat je pup overprikkeld raakt dient deze energie te worden opgeladen zodra hij op is. Dit doe je door je pup voldoende rust te geven.

Om je pup optimaal te laten genieten van zijn rust hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Laat je puppy wennen aan de bench

Een bench kan je helpen bij het zindelijk maken van je pup. Maar dit is niet het enige voordeel van een bench. Een bench is namelijk ook een uitstekende manier om je overprikkelde pup af en toe wat rust te geven.

Je pup ziet zijn bench als zijn eigen plekje in huis. Leg er een goede hondenmand in en je hond zal zich snel vertrouwd en veilig voelen. Hierdoor kan hij ultieme rust ervaren.

Probeer je hond daarom na iedere onderneming even in zijn bench te laten rusten. Op deze manier kan hij na iedere onderneming even alle prikkels van zich af laten glijden. Wil je hond geen rust pakken? Leg dan een doek over de bench. Dit helpt tegen de afleiding van zijn omgeving. Blijft je puppy blaffen in de bench? Kijk dan of hier een andere reden voor is.

Let op: de plek van de bench kan een groot verschil maken voor het energieniveau van je pup. Zet hem daarom altijd op de juiste plek.

Pak niet teveel beweging in 1 keer

Je bent vast razend enthousiast om je pup overal mee naar toe te nemen en lekker veel te gaan wandelen met hem. Volkomen logisch, alleen niet altijd even verstandig.

Lange wandelingen vragen enorm veel energie van je pup. Probeer de afstanden van het wandelen daarom te beperken tot een minimum. Ga met een pup van 10 weken niet veel langer wandelen dan 10 minuten. Laat hem vervolgens even uitrusten. Doe dit maximaal zo’n 4 keer per dag. Zo krijgt je pup toch voldoende beweging maar raakt hij niet overprikkeld.

Tip: maak bij de wandeling gebruik van een hondentuigje. Doordat de druk op het lichaam beter verdeeld is, zal je hond minder snel schade oplopen aan zijn nek.

Je pup heeft veel slaap nodig

Net zoals een baby slaapt je jonge viervoeter ook een groot deel van de dag. Gemiddeld slaapt je pup 18 tot 20 uur per dag. Dit houdt in dat hij slechts 4 tot 6 uur per dag wakker is. Dit lijkt heel weinig, maar je pup heeft alle slaap nodig. Op die manier kan hij het beste alle nieuwe indrukken verwerken.

Deze slaap krijgen jonge pups niet altijd genoeg. Dit komt door hun hoge knuffelgehalte. Die lieve oogjes, mollige lichaampjes en zachte vacht zijn vaak de boosdoeners voor het slaapgebrek. Wij eigenaren vinden het moeilijk om dit te weerstaan en de pup met rust te laten wanneer dit nodig is.

Je hond geniet van al deze aandacht, maar als goede eigenaar kan je jouw pup het beste even met rust laten wanneer hij in zijn bench zit. Zo voorkom je dat je pup overprikkeld raakt.

je pup overprikkeld bij bench

Socialisatie

Socialisatie is erg belangrijk voor een jonge hond. Zo kan hij gewend raken aan andere honden en mensen. Dit voorkomt dat hij later bang en onzeker wordt.

Bij socialisatie komt alleen wel veel energie kijken. Of het nu door bezoek komt of door het ontmoeten van soortgenoten op puppycursus, al deze vormen vergen veel energie. Het zijn immers nieuwe indrukken die weer verwerkt moeten worden.

Het is dan ook raadzaam om na een puppycursus of een kort bezoek je hond even zijn rust te geven. Naarmate dat hij ouder wordt kan je jouw pup steeds meer laten wennen aan meer en meer sociaal contact.

Kong

Veel mensen weten niet dat kauwen op een bijtspeeltje een kalmerende werking heeft op je hond. Ook bij overprikkelde puppy’s helpt kauwen.

Is je pup overprikkeld? Probeer dan eens een Kong. Dit is een rubber speeltje die de vorm heeft van een bijenkorf. Het speeltje is hol van binnen waardoor je er iets lekkers in kan stoppen. Je pup heeft op die manier genoeg reden om te blijven kauwen op het speeltje. Daarnaast helpt een Kong bij een gezond gebit. Win-win dus!

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt pup rustiger?

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de meeste honden rustiger worden wanneer zij hun volwassenheid hebben bereikt. Dit zal ongeveer na 1 jaar zijn. Maar dit kan per ras verschillen. Vaak zien we dat kleinere rassen sneller volwassen worden dan grotere rassen.

Waarom bijten puppies?

Als je puppy bijt is hij hoogstwaarschijnlijk op zoek naar aandacht. In het nest hebben ze van nature geleerd om te stoeien en te spelen door middel van bijten. Hij zal dit daarom ook doen bij zijn nieuwe gezin. Het bijten van een puppy kan je afleren.