Wanneer wordt een hond loops?

Wanneer wordt een hond loops

Wanneer je een meisjeshond hebt zal deze vanzelf een keer loops worden. Je hond wordt loops wanneer zij klaar is om gedekt te worden en eventueel puppy’s te krijgen. Dit kan vergeleken worden met de ongesteldheid van een vrouw. En net zoals bij een vrouw kan het gedrag van je hond tijdens haar loopse periode veranderen. Maar wanneer wordt een hond loops? Kan je wat voor je hond betekenen in deze tijd? Dit en nog meer vragen worden beantwoord in dit artikel.

Wanneer wordt een hond loops?

Om maar meteen antwoord te geven op de vraag kan over het algemeen gezegd worden dat een hond loops wordt wanneer ze 6 tot 18 maanden oud is. Dit verdient uitleg.

Wanneer je besluit om een puppy in huis te nemen zal je zien dat ze in het begin groeien als kool. Eerst heb je een lieve en schattige puppy die je zindelijk moet krijgen, daarna groeien ze door naar de eigenwijze puberteit om daarna een volwassen hond te worden. De periode van de pubertijd is vaak het moment dat een hond voor het eerst loops wordt.

Het startmoment van de pubertijd is voor iedere hond verschillend en daarom geven we een richtlijn van 6 tot 18 maanden. Over het algemeen kan worden gezegd dat de grootte van de hond bepaalt wanneer zij loops wordt. Hoe groter de hond, hoe langer het zal duren voordat zij loops wordt.

Wanneer wordt een hond loops die vrouwelijk is

Wanneer wordt een hond loops en hoe zie je dat?

Nu we de vraag ‘wanneer wordt een hond loops’ beantwoord hebben is het ook wel handig om te weten hoe je ook daadwerkelijk kan zien of jouw hond al zover is. Je kan dit herkennen aan verschillende gedragingen. Voor het gemak zetten we deze even op een rijtje.

  • Bloedverlies: tijdens de loopse periode kan een teef bloed verliezen. Dit komt doordat de vagina van de teef opzwelt. De bloedvaatjes die er doorheen lopen kunnen hierdoor knappen, waardoor de teef bloed verliest.
  • Veel wassen: wanneer je hond zich veel gaat wassen kan dit een teken zijn van loopsheid. Ze wil dan het bloed opruimen. Hierdoor kan het herkennen van loopsheid moeilijk zijn.
  • Gedrag: honden die loops zijn hebben soms een wijziging in het gedrag. Zo kunnen ze wat onrustig worden. Ook humeurig komt vaak voor bij een loopse hond.
  • Kleine plasjes: bij de gebruikelijke wandel kan het zijn dat een loopse hond vaker een plasje doet. Dit doet ze om de geur te verspreiden voor andere honden.
  • Eetlust: een ander verschijnsel kan zijn dat de loopse hond wat minder behoefte heeft aan haar eten.
  • Interesse van andere honden: daarnaast kan het opvallen dat andere honden meer interesse tonen dan normaal. Zij vinden het vaak erg interessant als een teefje loops is door de geur die zij dan verspreid.

Hoe lang is een hond loops?

Niet alleen de vraag ‘wanneer wordt een hond loops’ zal van belang zijn. Ook hoe lang een hond loops is, kan van belang zijn. De duur hiervan verschilt per hond. Gemiddeld duurt de loopsheid ongeveer 3 weken. Gedurende deze 3 weken zal de teef slechts tussen dag 10 en 14 zich bereid voelen om zich te laten dekken. Als een reu haar probeert te dekken op andere dagen dan kan het zijn dat ze flink van zich afbijt.

Ook goed om te weten is dat een teefje, in tegenstelling tot een mens, haar hele leven loops kan blijven. Dit betekent dat zij haar hele leven vruchtbaar is. Wel neemt de vruchtbaarheid langzaam af.

De cyclus van een loopse hond

Wanneer je hond loops is geworden loopt zij ieder jaar 4 fases door. Dit zijn iedere keer dezelfde 4 fases en zullen zich daarom iedere keer herhalen. De cyclus van je hond ziet er als volgt uit:

  • Pro-oestrus: in deze fase maakt het lichaam van je hond zich klaar voor de vruchtbare periode die eraan komt. Dit kan je zien doordat de vagina licht begint op te zwellen. Door de lichte zwelling kunnen er bloedvaatjes knappen, waardoor de teef bloed kan verliezen. In het lichaam van je hond worden er eicellen gerijpt. De periode duurt ongeveer 9 tot 17 dagen. In deze periode is het mogelijk dat je hond zich wat onrustig kan gedragen.
  • Oestrus: dit is de fase waarin het teefje vruchtbaar is en bij het laten dekken eventueel puppy’s kan krijgen. De zwelling van de vagina neemt in deze fase tegelijk ook weer wat af. Ook de bloedingen van de vagina worden minder. Deze periode duurt ongeveer 4 tot 15 dagen. Let wel op, dat in deze fase jouw teefje een sterke geur verspreid die reutjes kan aantrekken. Wanneer het niet gewenst is op puppy’s te krijgen is het raadzaam om alert te blijven in deze fase. Zeker tijdens het wandelen.
  • Metoestrus: het lijfje van het teefje denkt nu dat het zwanger is ook al hoeft dit niet het geval te zijn. Dit wordt ook wel schijnzwanger genoemd, en komt vooral door hormonen. He kan zijn dat deze periode terug te zien is in het gedrag van je hond, maar dit is per hond verschillend. Deze fase duurt ongeveer 6 tot 10 weken.
  • Anoestrus: ook wel de rustfase van het teefje genoemd. Deze periode duurt ongeveer 3 tot 9 maanden waarna het teefje deze cyclus weer opnieuw zal doorlopen.

Het kan zijn dat de fases langer of korter duren dan hierboven is aangegeven. Dit is niet alleen per hond, maar ook per ras verschillend. Twijfel jij of jouw hond een gezonde cyclus heeft? Neem dan altijd even contact op met de dierenarts.

Wanneer wordt een hond loops

Afwijkende cyclus

In de vorige paragraaf hebben wanneer een hond loops wordt en wat vervolgens haar normale cyclus is. Helaas loopt de loopsheid niet altijd volgens het normale patroon. Dit kan in sommige gevallen afwijken. Om ongewenste zwangerschappen te voorkomen is het raadzaam om hier goed bij op te letten. We zetten 3 verschillende cyclusvormen op een rij.

Stille loopsheid

Er kan niet altijd aan de teef te zien zijn dat zij loops is. We noemen dat dan ook een stille loopsheid. Deze is lastig te herkennen en ook risicovol wanneer de teef met reutjes in contact is. Ze is dan namelijk wel loops, wat betekent dat ze ook gewoon zwanger kan worden.

Gespleten loopsheid

Bij een gespleten loopsheid is er een onderbreking in de periode van het loops zijn. De loopsheid wordt door enkele dagen onderbroken en gaat dan vervolgens dagen of soms zelfs weken later pas weer verder. Vaak vindt in de tweede fase van haar loopse periode pas de eisprong plaats en is de hond dus vruchtbaar.

Uitblijvende eisprong

Jonge honden kunnen last hebben van een uitblijvende eisprong. In dat geval blijft het teefje in de voorbereidende fase van de loopsheid en komt er geen eisprong. Deze voorbereidende fase kan zelfs 6 tot 8 weken duren. Dit kan komen door cystes in de eierstokken, tumoren of andere afwijkingen.

Hoe ziet schijnzwanger er dan uit?

Misschien heb je er wel eens van gehoord maar je hond kan schijnzwanger zijn. Je hond is schijnzwanger wanneer zij wel het gevoel heeft dat ze zwanger is, maar dit feitelijk niet is. Schijnzwanger is een natuurlijke fase waarin de ongedekte hond zou kunnen helpen met het opvoeden en het zogen van de puppy’s in de roedel.  

Elke teef is na de oestrus fase schijnzwanger. De hormoonspiegel gaat tijdens de metoestrus fase omhoog en wordt in deze zelfde fase weer langzaam afgebouwd. Hier merken wij baasjes vaak niks van. Toch kunnen de symptomen van het schijnzwangerschap bij sommige teefjes erg sterk zijn. Dit is dan terug te zien in onder andere het gedrag wat je niet gewend bent van je hond. Dit kan zich uiten in het bezitterig zijn over speeltjes, erg aanhankelijk of juist heel humeurig zijn.

Een teefje kan in deze periode zelfs een nest gaan maken, janken of depressief gedrag vertonen. De teef kan tevens melk gaan produceren bij een schijnzwangerschap. Doordat zij aan de tepels blijft likken, houdt zij deze productie in stand. De buik kan daarbij wat opzetten. Wil je liever geen puppy’s en voorkomen dat je hond schijnzwanger is? Dan is het mogelijk om je hond te laten steriliseren. Hierna wordt je hond niet meer loops.

Wanneer wordt een hond loops die al oud is

Waar kunnen wij baasjes op letten als jouw hond loops is?

Zoals we al eerder hebben aangegeven kan het zijn dat een teefje wat humeuriger is wanneer zij loop is. Respecteer je hond dan ook iets meer als ze rust wil en zich af en toe afzondert. Zorg ervoor dat ze een fijne en schone plek heeft om zich in terug te trekken. Een fijne mand of bench is al genoeg.

Het is raadzaam om een dekentje in de bench of mand te leggen die je na de periode van haar loopsheid kan wassen. Je hond kan namelijk wat bloed verliezen. Als je hond veel bloed verliest dan is het ook nog mogelijk om loopsheidbroekjes te gaan gebruiken. Wil je jouw hond wat afleiding bieden in deze periode? Denk er dan eens aan om een Kong te kopen.

Conclusie

Op de vraag ‘wanneer wordt een hond loops?’ hebben we inmiddels ruim antwoord gegeven. Een hond wordt loops wanneer zij tussen de 6 en 18 maanden oud is en in haar puberteit zit. Er zijn verschillende gedragingen waaraan je kan zien dat ze loops is en er zijn ook verschillende dingen die jij als baasje kan doen om het haar zo aangenaam mogelijk te maken.

Wil je liever geen puppy’s tijdens deze periode? Let dan goed op de fase waar je hond zich in bevindt of kijk naar eventuele middelen om zwangerschap te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.