Pup bijt en gromt

pup bijt en gromt

Urenlang zeurde je er zelf om en nu misschien wel je kinderen, een pup in huis. We moeten natuurlijk ook eerlijk bekennen, zo’n klein en schattig bolletje wol wil toch iedereen hebben. Onderling zal er afgestemd moeten worden wie de vervelende klusjes doet zoals uitlaten en voeren. Alles lijkt voortreffelijk te gaan, maar dan begin je te merken dat je pup bijt en gromt! Moet je nu in paniek raken? Geen stress, lees dit artikel rustig door en je zal je pup al snel beter begrijpen.

Help, mijn pup bijt en gromt!

Wanneer je pup bijt en gromt hoeft er nog niets aan de hand te zijn. Wij mensen denken vaak te snel dat grommen slecht is. Dit komt doordat de meeste mensen het associëren met bijten. Gelukkig hoeft het niets negatiefs te betekenen wanneer je pup bijt en gromt. Het ligt namelijk aan het moment.

Om het overzichtelijk te houden zullen we eerst ingaan op het grommen van je pup. Daarna zal het bijten volgen.

Mijn pup gromt

Vaak is grommen een waarschuwing. Een pup kan namelijk niet praten en dit is zijn of haar enige manier van communiceren. Grommen hoeft dan ook niet altijd eng te zijn. Het ligt eraan wanneer je pup gromt. Is dit tijdens het spelen? Of wanneer je bij zijn eten in de buurt komt? We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij!

pup bijt en gromt altijd

Grommen tijdens het spelen

Wanneer je pup gromt tijdens het spelen kan dit gezien worden als het zogenoemde ‘spelagressie’. Dit gebeurt vaak als je bijvoorbeeld met een trektouw aan het spelen bent. Het grommen hierbij is onderdeel van het spelen, net zoals het jagen en bijten dat ook kan zijn.

Tijdens het spelen kan dit dus geen kwaad en bedoelt je pup dit dus niet agressief. Let er wel op dat het spel leuk en beheerst blijft. Leer je hond daarom het commando ‘los’ aan. Zo kan je zelf het spel én het grommen stoppen door dit commando te geven.

Grommen door bezitsgedrag

Wil jouw pup tijdens het spelen niet loslaten en blijft hij je strak aankijken óf tilt hij zijn lip op? Kan je het speeltje niet afpakken zonder dat je pup bijt en gromt? Dit noemen we prooinijd of ook wel bezitsgedrag. Dit gedrag komt niet alleen voor bij het spelen maar kan ook voorkomen bij het willen afpakken van kluifjes of de voerbak.

Probeer vooral niet ‘door te drammen’ bij je pup! Dit kan tot agressie en beten tot gevolg hebben. De pup zal juist moeten leren dat het goed is wanneer zijn baas spullen of pakt of in de buurt komt van voer.

Grommen naar kinderen

Hoe schattig het soms ook lijkt om kinderen en pups samen te zien, kan dit toch voor een pup best veel stress geven. Kinderen kunnen namelijk bedreigend overkomen voor pups. Door het lawaai wat de kinderen maken en de snelle bewegingen zijn kinderen moeilijk te voorspellen voor pups en komen ze er vaak niet graag bij in de buurt.

Ook het ongecontroleerde willen knuffelen en om de pup heen hangen kan erg vervelend zijn voor de pup. Leer je pup daarom op jonge leeftijd al met kinderen om te gaan door ze steeds kleine tijdsbestekken bij elkaar te zetten. Door dit te oefenen voorkom je dat je pup bijt en gromt naar kinderen.

pup bijt en gromt soms

Wat te doen als je pup bijt en gromt

Wanneer je over de grens heen gaat van je pup door bijvoorbeeld toch die voerbak te pakken of het speeltje, zal de pup merken dat grommen geen nut meer heeft en overgaan op bijten. Het grommen werkt niet meer als een waarschuwing dus ziet de pup geen andere weg dan bijten.

Roep daarom ook nooit ‘foei’ naar je pup wanneer deze gromt. Eigenlijk zeg je dan dat de pup jou niet mag waarschuwen. Het gevolg hiervan is dat hij sneller zal gaan bijten. Dit zal nog geen hele grote schade aanrichten, maar wat nu als jouw lieve pup straks een volwassen hond is?

Pup bijt en gromt, maar waarom bijten?

Wanneer je pup bijt en gromt heeft dit vaak maar 3 oorzaken. De eerste oorzaak ligt in, zoals hierboven al eerder genoemd, het feit dat je pup geen uitweg meer ziet. Hij heeft al een keer gegromd, je luistert niet naar zijn waarschuwing dus als noodkreet begint je pup te bijten.

De tweede oorzaak ligt in het natuurlijke hondengedrag. Je pup bijt en gromt omdat, bijten natuurlijk hondengedrag is. Een pup kan namelijk niks vastpakken met zijn poten en moet dus alles met zijn bekje vastpakken. Ook tijdens het spelen bijt een pup vaak. Zo kan hij zich in andere vastbijten en zich, als de andere pup het toestaan, een stuk meegesleept worden. Niet alleen andere honden zijn leuke speelkameraatjes, ook wij mensen zijn dat! Voor je het weet hangt je pup weer in je broekspijp of in je mouw. Sputter je ook nog tegen? Helemaal leuk! Misschien helpt grommen wel extra!

Tot slot kan de laatste oorzaak liggen in de energie die je hond heeft. Bijt hij vooral in zijn riem? Dan kan het zijn dat je pup teveel prikkels binnenkrijgt. Doordat hij dit niet goed kan uiten zal hij in zijn riem gaan bijten.

Hoe om te gaan met bijten?

Als je pup bijt en gromt is het in het begin nog wel te verdragen, maar na verloop van tijd wordt dat bijten wel irritant. Vooral als de pups van tanden gaan wisselen. Om het bijtgedrag wat beter te leren begrijpen en hier veiliger mee om te kunnen gaan, hebben we wat tips op een rijtje gezet.

Tip 1: blijf rustig

Ga tijdens het spelen zelf niet gillen, slaan, schoppen of rennen! Blijft rustig en evenwichtig voor je pup, maar sta vooral boven het gedrag wat je pup op dat moment vertoont. Probeer dus rust en kalmte uit te stralen in je lichaamshouding wanneer je met je pup speelt. Een pup kan ons niet verstaan, maar kan wel jouw uitstraling begrijpen tijdens het spelen.

Tip 2: jij bent de baas

Het klinkt misschien hard, maar sla in het begin al het speelinitiatief van je pup af. Als je vanaf begin af aan dat aan je pup aanleert dan zal er pas gespeeld worden als jij dat wil. Dit is dan ook heel waardevol voor je pup! Doe dit in alles, wanneer je ’s ochtends beneden komt of wanneer je thuiskomt. Alles moet op jouw initiatief zijn, dan hou je ook het initiatief wanneer er gestopt kan worden met spelen.

pup bijt en gromt

Tip 3: uitgerust

Zorg ervoor dat je pup voldoende uitgerust is. Een pup heeft veel slaap nodig en kan bij een gebrek hieraan oververmoeid raken en hierdoor vervelend bijtgedrag gaan vertonen. Hou in de gaten wat het dagritme van je pup is en probeer hier rekenen mee te houden wanneer je wil gaan spelen met de pup. Een overprikkelde pup kan namelijk nare gevolgen met zich meebrengen.

Tip 4: negeren

Met negeren van je pup tijdens het bijten zal je al een eind moeten komen. Lukt dit niet, dan kan je een volwassen hond nabootsen. Volwassen honden zullen, wanneer zij klaar zijn met het bijten van een pup, een korte snauw uitdelen. Dit kunnen wij mensen nabootsen door bijvoorbeeld kort en afkeurend ‘uh uh’ te roepen. Let erop dat je daarna de pup weer negeert en doorgaat met je bezigheden.

Tip 5: speeltjes

Tot slot kan je jouw pup speeltjes geven. Bijten is een manier voor een hond om zich te uiten. Hiermee raakt hij bijvoorbeeld ook een deel van zijn energie kwijt. Een speeltje kan hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan een Kong. Dit is een bijenkorfvormig speeltje waar je wat lekkers in kan doen, hier heb je allerlei recepten voor. Je pup zal zowel mentaal als fysiek gestimuleerd worden om het lekkers eruit te krijgen.

Conclusie

Je weet nu waarom je pup bijt en gromt. Gelukkig is er nog geen man overboord en is je pup nog niet een agressieve hond. Door erachter te komen waarom je hond gromt, kun je rekening houden met de grens die je hond aan je geeft. Ook het bijten kan afgeleerd worden met de tips die hierboven zijn gegeven. Wij wensen je heel veel grom- en bijtvrije speelmomenten met je pup!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.