Wat heb je nodig voor een hond?

Wat heb je nodig voor een hond voor een warm welkom

Gefeliciteerd! Je gaat een hond in huis nemen. Een leuke maar ook spannende tijd voor jou en je hond! Als honden nog pup zijn, zijn zij afhankelijk van de moeder voor eten en warmte. Wanneer jij een hond in huis neemt, zul jij deze verantwoordelijkheid moeten dragen. Maar dan vraag jij je misschien af: wat heb je nodig voor een hond? In dit artikel lees je alles over de benodigdheden voor je trouwe viervoeter.

Een veilige haven

Net als wij mensen, wilt jouw hond ook graag een eigen veilige plek. Denk bijvoorbeeld aan een mand, kussen of bench. Hier kan je hond zich terugtrekken, slapen of uitrusten. Zorg ervoor dat de plek van je hond al aanwezig is in huis, zo kan je hond snel wennen aan zijn nieuwe plek.

Kies voor een wat rustigere plek in huis. Zo kan het ideaal zijn om een hondenmand in een bijkeuken te plaatsen zodat de hond zich echt terug kan trekken. Er kan altijd gekozen worden om een kussen of kleed in de woonkamer te leggen zodat de hond kan kiezen waar hij tot rust wil komen.

Wat heb je nodig voor een hond

Wat heb je nodig voor een hond? Een mand, kussen, kleed of bench?

De mand van je hond is misschien wel het belangrijkste onderdeel wanneer je net een hond hebt gekocht. De keuze voor de juiste mand ligt niet alleen bij het baasje, maar ook bij je nieuwe aanwinst. Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we kort wat tips voor je op een rijtje gezet:

Tip 1: kies het juiste formaat

Een te kleine hondenmand kan zorgen voor spierpijn van de ledenmaten of gewrichten van je hond. Dit komt doordat je hond niet op de juiste plekken ondersteuning krijgt. Een te grote hondenmand is ook niet prettig voor je hond. Op die manier kan hij zich namelijk niet goed warm houden. Kies daarom een formaat dat past bij jouw hond.

Tip 2: welke functie heeft de hondenmand?

Je hebt ongelofelijk veel verschillende soorten manden, maar hoe weet je dan welke je moet hebben. Het is in deze overvolle markt goed om te kijken naar de functie van de mand. Heb je een hond die het snel koud heeft? Dan heeft hij een warmere mand nodig dan een hond die het juist snel warm heeft.

Ook kan de functie verschillen in het gebruik. Ga jij bijvoorbeeld veel met je hond weg? Dan is een kussen misschien handiger dan een plastic hondenmand. Deze is kan je dan makkelijk meenemen.

Tip 3: heb je een puppy of een oudere hond?

Ook de leeftijd van je nieuwe aanwinst is belangrijk bij het kiezen van de juiste mand. Wanneer je hond al wat ouder is, wil je hem een goede oude dag geven. Dit doe je door je hond een iets grotere mand te geven zodat zijn misschien al versleten gewrichten  voldoende rust en ondersteuning krijgen.

Heb je juist net een puppy aangeschaft? Dan kan je beter voor een kleinere mand gaan. Een puppy heeft namelijk meer moeite om zijn warmte vast te houden. Een knussere hondenmand kan hierbij helpen.

Eet en drinkbak

Nu je een lekker veilig plekje voor je hond hebt kunnen maken is het tijd voor een andere levensbehoefte voor een hond, namelijk eten en drinken. Er zijn verschillende vormen, maten en hoogtes van voer – en drinkbakken voor honden. Waar moet je nou vooral op letten:

Het formaat

Liever te groot dan te klein. Wanneer de bakken te klein zijn, kan je hond er met zijn tong niet goed in waardoor hij minder water binnen krijgt. Voor eten heeft hij ook ruimte nodig, zodat zijn brokjes niet steeds naast zijn bak vallen wanneer hij deze probeert op te pakken.

Het materiaal

De meest gebruikte materialen zijn RVS, Keramiek (aardewerk) en kunststof (plastic). Welk materiaal jij wil gebruiken hangt af van je smaak en wens. Aardewerk voerbakken zijn zwaarder en zullen minder snel verplaatsen. Kunststof daarentegen kan weer makkelijker in de vaatwasser.

Anti-schrok voerbakken

Anti-schrok voerbakken zijn speciaal ontwikkeld voor honden die overhaast en gulzig eten. Doordat je hond super snel zijn voer binnenkrijgt kan hij later gaan overgeven. Een anti-schrokbak kan dan ook ideaal zijn voor jouw hond.

Tip! Daarnaast raden wij aan om een hondenplacemat te gebruiken onder de voerbakken. Mocht je hond knoeien of zijn eten omgooien, dan is dit makkelijker schoon te maken.

Wat heb je nodig voor een hond aan voeding

Riem en halsband of tuigje voor het wandelen

Voor jij je hond gaat ophalen is het belangrijk dat je een halsband of tuigje meeneemt om je hond in mee te kunnen nemen. Net zoals bij de voorgaande onderwerpen zijn er veel verschillende soorten hondenriemen. Zo heb je de keuze tussen een tuigje en een halsband en kan je daarnaast nog kiezen voor een riem en een rollijn.

Sommige hondeneigenaren kiezen ervoor om de hond 24/7 mét halsband om te laten lopen. Hier zitten voor- en nadelen aan. Een nadeel hiervan is dat de vacht van je hond wat kan wegschuren door de halsband. Dit kan je hond gaan irriteren. Het voordeel is dat als de hond ontsnapt, deze makkelijker te vangen of herkennen is aan de halsband.

Denk bijvoorbeeld ook na over het maken van een naamplaatje! Hier kan de naam van de hond in gegraveerd worden. Aan de achterzijde zou het adres of een telefoonnummer van het baasje gezet kunnen worden. Controleer jaarlijks of deze gegevens nog kloppend zijn!

Ennuh, als je dan toch een mooie riem hebt, vergeet je dan niet om er hondenpoepzakjes aan te hangen? Deze zijn in sommige gemeentes verplicht!

Speeltjes

Honden zijn al duizenden jaren getriand om ons te helpen bij verschillende taken. Van schapen drijven tot het land beschermen. In de huidige tijd is dit vaak niet meer nodig en is een hond vaak meer een gezelschapsdier.

Toch hebben ze de energie van vroeger nog vollop in hun lijf zitten. Je hond zal daarom veel dagelijkse bewewging nodig hebben om deze energie kwijt te raken. Maar dit zit niet alleen in de fysieke beweging van je hond. Ook mentaal is het goed voor je hond om uitgedaagd te worden. Maar wat heb je nodig voor een hond om hem deze uitdaging te geven?   

Een hond kan veel rust en veiligheid krijgen vanuit een vaste knuffel of kleed die hij van jongs af aan al heeft. Daarnaast geeft een goed speeltje de juiste mentale stimulatie en zal hij zich minder snel vervelen. Een goed speeltje dat hierbij helpt is bijvoorbeeld een Kong of een trektouw.  

Alleen je trouwe viervoeter kan bepalen wat een goed speeltje is. Haal daarom veel verschillende soorten in huis zodat hij genoeg keuze heeft.

Wat heb je nodig voor een hond voor een warm welkom

Wat heb je nodig voor een hond om hem goed te verzorgen?

Naast materialistische dingen, is het ook van belang dat je hond goed verzorgd wordt. Denk hierbij aan het borstelen of wassen van je hond. Ook de tanden van je hond zijn een punt van aandacht. Maar wat heb je nodig voor een hond om hem goed te verzorgen?

Er zijn verschillende soorten borstels en shampoos die speciaal voor jouw hond gemaakt zijn. Zo zijn er borstels voor langharige of kortharige honden en zijn er ook borstels die de ondervacht in de winter eruit kunnen borstelen.

Daarnaast zijn er ook nog tal van soorten shampoos. Voorbeelden hiervan zijn shampoos speciaal voor witte of donkere honden. Maar ook shampoos speciaal voor een gevoelige huid of met een lekkere geur.

Tip! Heb je een langharige hond? Dan raden wij aan om eens naar een hondentrimmer te gaan. Zij kunnen je meenemen in het verzorgen van de vacht van jouw hond.

Het gebit

Naast de verschillende borstels en shampoos dien je niet het gebit te vergeten. Er bestaan tandenborstels en verschillende tandpasta’s speciaal voor honden. Door het gebit van je hond schoon en gezond te houden voorkom je onnodige dierenartskosten.

Chippen van je hond

Wellicht zal het niet meteen in je opkomen om bij de aanschaf van je hond deze te laten chippen. Toch zitten er een hoop voordelen aan het chippen.

Een chip is een heel klein buisje van bioglas of kunststof van ongeveer 12-14 millimeter. In dit buisje zit een kleine microchip. De microchip kan uitgelezen worden met een afleesapparaat. Er verschijnt dan een registratienummer waarbij jouw gegevens naar boven komen.

Mocht jouw hond dan weggelopen zijn, kan de eigenaar makkelijk gevonden worden. De chip heeft geen batterij of andere energiebron nodig en kan alleen afgelezen worden met speciale apparatuur. Het aanbrengen van een chip gebeurt met een kleine naald en zal te vergelijken zijn met een andere injectie bij een hond.

Vergeet niet om de hond ook daadwerkelijk te registreren! Dit kan via verschillende websites.

Conclusie: wat heb je nodig voor een hond?

Inmiddels hebben we antwoord gegeven op de vraag: wat heb je nodig voor een hond? Zo raden wij je aan om hem een veilige haven te geven in de vorm van een goede hondenmand, heb je een goede riem nodig en moet je opletten op de juiste verzorging.

Een hond nemen is een grote verantwoordelijkheid. Je bent immers zijn nieuwe steun en toeverlaat. Geef hem daarom alle liefde en aandacht die hij nodig heeft. Met bovenstaande tips moet je al een heel eind komen om hem een warm welkom te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.