Hoe lang mag een pup lopen?

Hoe lang mag een pup lopen aan de riem

Je pup is de hele dag druk in de weer met spelen en ontdekken. Om hun energie kwijt te kunnen denken veel baasjes hun pup blij te maken met een lange wandeltocht. Maar wist je dat een pup helemaal niet zo lang mag lopen? Dan hoor ik je denken: hoe lang mag een pup lopen dan? De wandeltochten met je pup kan je het beste rustig opbouwen. Waarom dit is en hoe je dit doet? Lees snel verder!

Hoe lang mag een pup lopen?

Op de vraag ‘hoe lang mag een pup lopen?’ kunnen we kort zijn. Over het algemeen is het raadzaam om 1 minuut per aantal werken dat je pup oud is aan te houden. Dit houdt in dat wanneer je pup 9 weken oud is, hij 9 minuten mag lopen.

Nu is het niet de bedoeling dat jij op een dag maar 1 wandeling maakt van 9 minuten. Een pup die nog niet zindelijk is moet juist heel vaak naar buiten. Maar wanneer je wandelingen gaat maken die langer zijn dan hij aan kan zal dit je pup alleen maar ten nadele beïnvloeden. Hoe dat komt leggen we je hieronder uit!

Waarom mag je niet te lang lopen met je pup?

Je pup is te vergelijken met een pasgeboren baby. Van een pasgeboren baby verwacht je ook niet direct dat hij uren kan lopen. Zo ook niet van je pup. Waarom je niet te lang met je pup mag lopen ligt aan 2 redenen. We leggen ze voor je uit.

Skelet

Het skelet van je pup bestaat op jonge leeftijd voornamelijk alleen nog uit kraakbeen. Zijn botten zijn daarmee nog niet volwaardig gegroeid. Gemiddeld duurt het ongeveer 1,5 jaar voordat de botten van je pup ‘volwassen’ zijn.

Op het moment dat je het skelet van je pup nog niet volgroeid is en je gaat deze te zwaar belasten kan er botvergroeiing of gewrichtsafwijking ontstaan. Je belast het skelet te zwaar door bijvoorbeeld een te lange wandeling te maken. Zijn botten zijn nog niet sterk genoeg en kunnen dit nog niet aan.

Je hond kan zijn hele leven last houden van de gevolgen hiervan. Om dit leed en vele dierenartsbezoekjes te besparen kan je het beste rustig aan doen met je pup. Hieronder hebben wij een richtlijn voor je geplaatst.

Hoe lang mag een pup lopen aan de riem

Overprikkelde pup

Naast het skelet is er nog een factor waardoor je niet te lang mag lopen met je pup. Namelijk het tegengaan van overprikkeling.

Je pup is pas net een paar weken op deze aardbol. Alles is dus nog nieuw en spannend voor hem. Al zijn energie zit dan in het ontdekken van de wereld, waardoor hij de hele dag prikkels ontvangt.

Bij een uitgebreide wandeling kan je hond overprikkeld raken. Elk grasprietje moet namelijk grondig worden geïnspecteerd. Een overprikkelde pup kan vervolgens last krijgen van stress en andere nare gevolgen.

Is mijn pup overprikkeld?

Wanneer je pup overprikkeld is zal hij het volgende gedrag vertonen:

  • Je pup sloopt veel
  • Je pup heeft lichamelijke klachten
  • Je pup blijft bij je in de buurt
  • Je pup luistert niet
  • Je pup slaapt niet
  • Je pup bijt te graag
  • Je pup heeft last van diarree
  • Je pup kan niet alleen thuis zijn

Hoe lang mag een pup lopen per leeftijd?

Hoe lang je met een pup mag wandelen is dus afhankelijk van zijn leeftijd. Heb je even geen zin om precies uit te rekenen hoe lang jij met je pup mag wandelen? Geen paniek! We hebben dit overzichtelijk in een schema voor je gezet.

Leeftijd pupWandeltijd
8 tot 12 weken8 tot 12 minuten
4 maanden oudTot 20 minuten
5 maanden oudTot 25 minuten
6 maanden oudTot 30 minuten
7 maanden oudTot 35 minuten
8 maanden oudTot 40 minuten
9 maanden oudTot 45 minuten
Hoe lang mag een pup lopen

Hoe vaak mag een pup lopen?

We hebben inmiddels antwoord op de vraag ‘Hoe lang mag een pup lopen?’. Dan staat de volgende vraag alweer klaar, namelijk hoe vaak hij dan mag lopen.

Wanneer je pup jong is zal hij zijn behoefte nog niet lang kunnen ophouden. Om deze reden zal je vaak met je pup naar buiten moeten voor een plas. Houd er rekening mee dat naar buiten moeten voor een plas iets anders is dan daadwerkelijk gaan wandelen.

Wat betreft het wandelen kan je het beste niet vaker dan 3 keer per dag de bovenstaande minuten wandelen. Zo voorkom je dat je hond teveel beweging op jonge leeftijd krijgt.

Je hond naar buiten laten voor een plas is een ander verhaal. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je hond zindelijk wordt en alleen buiten zijn behoefte doet. Door vroeg te beginnen met het zindelijk maken van je hond voorkom je in de toekomst dat hij binnen gaat plassen. Houd het onderstaande schema aan om te kijken hoe vaak je hond een plas moet doen. Ga dan alleen even kort met hem naar buiten voor zijn plas.

LeeftijdOphouden behoefteUitlaten
8 weken2 uur12 keer per dag
12 weken3 – 4 uur6 – 8 keer per dag
16 weken4 – 5 uur5 – 6 keer per dag
20 weken5 – 6 uur4 – 5 keer per dag
6 maanden6 – 8 uur3 – 4 keer per dag
7 maanden12 uur3 keer per dag

7 tips voor het wandelen

Wandelen met je hond moet een leuke ervaring zijn. Niet alleen voor jou maar ook voor je hond. Om deze reden hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo houd je het leuk voor jou en je trouwe viervoeter!

1. Gebruik een hondentuigje in plaats van een halsband

Het gebruik van een hondentuigje in plaats van een halsband brengt vele voordelen met zich mee. Zo kan je jouw hond makkelijker corrigeren wanneer hij aan de lijn trekt, ziet het er beter uit en is het uitermate diervriendelijk.

Wanneer je hond aan zijn halsband trekt of je wil hem corrigeren kan er namelijk nekletsel ontstaan. Daarnaast kan hij last krijgen van hoofdpijn, verschuiving van nekwervels en beschadiging van zijn strottenhoofd of luchtpijp. Gebruik een hondentuigje om dit te voorkomen!

2. Kies de juiste wandelroute

Je pup zal in het begin veel willen ontdekken en ondervinden. Om deze constante nieuwe prikkels bij je hond te verminderen is het verstandig om dezelfde route bij het wandelen aan te houden.

Doordat je dezelfde route met je pup wandelt zal hij ook makkelijker zindelijk worden. Hij herkent de geuren en doet op zijn vaste plek een plas. Hij weet wat er van hem wordt verwacht op die route.

3. Kies de juiste grondsoort

Het type grond waar je trouwe viervoeter op loopt is van groot belang in zijn ontwikkeling. Zand in de duinen of op het strand is namelijk een ondergrond die nogal zwaar is. Het kost veel inspanning om erdoorheen te lopen. Deze inspanning kan overprikkeling veroorzaken.

Daarnaast is zand of bebossing vaak ongelijk. Ongelijkheid in het pad kan ervoor zorgen dat je pup scheef gaat lopen. Aangezien zijn gewrichten nog niet zijn volgroeid kan het leiden tot blessures.

Hoe lang mag een pup lopen met zijn baas

4. Beperk het spelen

Hoe leuk een pup ook is, probeer het spelen tijdens het lopen nog iets te beperken. Spelen kost ook enorm veel energie die je pup niet altijd heeft. Zodra hij wat ouder is kan je natuurlijk wel een bal meenemen of een frisbee.

5. Vergeet de poepzakjes niet

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar vergeet de poepzakjes niet. Het wordt nog erg vaak vergeten. Toch is het wel zo fris als je direct je pup zijn behoefte kan opruimen. Dit is ook prettig voor je omgeving.

6. Neem water mee

In het begin zal deze tip niet van toepassing zijn. Je gaat immers niet langer lopen dan 20 minuten. Maar naarmate dat je hond ouder wordt is het belangrijk om altijd water bij je te hebben.


Zeker in de warme zomermaanden is het sterk aan te raden om altijd voor jezelf en voor je rakker een beetje water mee te nemen. Zo raakt je hond niet uitgedroogd of oververhit.

7. Geef je pup de tijd

Je pup zal in het begin overal even bij willen stilstaan. Grote kans dat hij bij ieder blaadje en takje even uitgebreid wil snuffelen. Laat hem dit vooral lekker doen.

Je hond zijn rust geven tijdens het wandelen werkt ontspannend voor je hond. Daarnaast kan hij makkelijker aan zijn omgeving wennen.

Dus: hoe lang mag een pup lopen?

Inmiddels kunnen we antwoord geven op de vraag ‘Hoe lang mag een pup lopen?’. De precieze tijd hangt af van de leeftijd van je pup. Hoe ouder hij is, hoe langer hij mag lopen. Via het schema heb je een goede richtlijn zodat je niet te lang of juist te kort loopt. Heel veel wandelplezier!