Je pup is de hele dag druk in de weer met spelen en ontdekken. Om hun energie kwijt te kunnen denken veel baasjes hun pup blij te maken met een lange wandeltocht. Maar hoe lang mag een pup lopen? Hier zijn wel wat regels voor gezien pups niet teveel mogen lopen. Het beste kun je dit rustig opbouwen. Waarom dit is en hoe je dit doet? Lees snel verder!

Hoe lang mag een pup lopen?

Daar is hij dan! De nieuwe liefde in je leven, jouw eigen puppy. Waarschijnlijk sta je te popelen om met je nieuwe pup te gaan wandelen. Volkomen logisch natuurlijk met zo’n schattige aanwinst. Maar voordat je de deur uitgaat om met je pup te gaan lopen moet je kort stilstaan bij de vraag ‘Hoe lang mag een pup lopen?’.

Een nieuwe puppy mag namelijk nog niet al te lange wandelingen maken. Zeker niet als hij nog erg jong is. Hoe lang een pup dan wel mag lopen is afhankelijk van zijn leeftijd. Hoe ouder je pup is, hoe langer hij mag lopen. Geef hem voor de rest van de dag een lekkere hondenmand om in te liggen.

Op de vraag ‘Hoe lang mag een pup lopen?’ kunnen we kort zijn. Over het algemeen is het raadzaam om 1 minuut per aantal weken dat je pup oud is aan te houden. Dit houdt in dat wanneer je pup 9 weken is, hij 9 minuten mag lopen. Zie verder naar beneden een overzicht voor de juiste richtlijnen.

Hoe lang mag een pup lopen aan de riem

Waarom mag je niet te lang lopen met je pup?

Je pup is te vergelijken met een pasgeboren baby. Van een pasgeboren baby verwacht je ook niet direct dat hij uren kan lopen. Zo ook niet van je pup. Waarom je niet te lang met je pup mag lopen ligt aan 2 redenen. We leggen ze voor je uit.

Skelet

Het skelet van je pup bestaat op zo’n jonge leeftijd nog voornamelijk uit kraakbeen. Dit betekent dat al zijn botten nog volwaardig moeten groeien. Dit zal ongeveer 1,5 jaar duren. Daarna is het skelet van je pup volledig volwassen.

Wanneer je het skelet van je pup te zwaar belast door te lang te gaan lopen kan er botvergroeiing of gewrichtsafwijking ontstaan. Je hond kan hier zijn hele leven last van houden. Om dit leed en vele dierenartsbezoekjes te besparen kan je het beste rustig aan doen met een pasgeboren pup.

Overprikkelde pup

Naast het skelet is er nog een factor waardoor je niet te lang mag lopen met je pup. Namelijk het tegengaan van overprikkeling.

Voor je pup is alles nog nieuw en spannend. Zo ook de wereld en zijn buitenomgeving. Je pup krijgt de hele dag prikkels binnen van deze nieuwe wereld. Dit kost veel energie. Wanneer je een uitgebreide wandeling gepland hebt staan kan je hond overprikkeld raken. Dit kan vervolgens leiden tot stress en andere nare gevolgen. Een factor waarbij je kan zien dat je hond last heeft van stress is wanneer hij bijvoorbeeld in zijn riem bijt.

Kortom, wandelen is uitstekend voor je pup om zijn beweging te krijgen. Maar houdt het bij de richtlijnen.

Hoe lang mag een pup lopen per leeftijd?

Hoe lang je met een pup mag wandelen is dus afhankelijk van zijn leeftijd. Heb je even geen zin om precies uit te rekenen hoe lang jij met je pup mag wandelen? Geen paniek! We hebben dit overzichtelijk in een schema voor je gezet.

Leeftijd pupWandeltijd
8 tot 12 weken8 tot 12 minuten
4 maanden oudTot 20 minuten
5 maanden oudTot 25 minuten
6 maanden oudTot 30 minuten
7 maanden oudTot 35 minuten
8 maanden oudTot 40 minuten
9 maanden oudTot 45 minuten
Hoe lang mag een pup lopen

Hoe vaak mag een pup lopen?

We hebben inmiddels antwoord op de vraag ‘Hoe lang mag een pup lopen?’. Dan staat de volgende vraag alweer klaar, namelijk hoe vaak hij dan mag lopen.

Wanneer je pup jong is zal hij zijn behoefte nog niet lang kunnen ophouden. Om deze reden zal je vaak met je pup naar buiten moeten voor een plas. Houd er rekening mee dat naar buiten moeten voor een plas iets anders is dan daadwerkelijk gaan wandelen.

Wat betreft het wandelen kan je het beste niet vaker dan 3 keer per dag de bovenstaande minuten wandelen. Zo voorkom je dat je hond teveel beweging op jonge leeftijd krijgt.

Je hond naar buiten laten voor een plas is een ander verhaal. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je hond zindelijk wordt en alleen buiten zijn behoefte doet. Door vroeg te beginnen met het zindelijk maken van je hond voorkom je in de toekomst dat hij binnen gaat plassen. Houd het onderstaande schema aan om te kijken hoe vaak je hond een plas moet doen. Ga dan alleen even kort met hem naar buiten voor zijn plas.

LeeftijdOphouden behoefteUitlaten
8 weken2 uur12 keer per dag
12 weken3 – 4 uur6 – 8 keer per dag
16 weken4 – 5 uur5 – 6 keer per dag
20 weken5 – 6 uur4 – 5 keer per dag
6 maanden6 – 8 uur3 – 4 keer per dag
7 maanden12 uur3 keer per dag

7 tips voor het wandelen

Wandelen met je hond moet een leuke ervaring zijn. Niet alleen voor jou maar ook voor je hond. Om deze reden hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo houd je het leuk voor jou en je trouwe viervoeter!

1. Gebruik een hondentuigje in plaats van een halsband

Het gebruik van een hondentuigje in plaats van een halsband brengt vele voordelen met zich mee. Zo kan je jouw hond makkelijker corrigeren wanneer hij aan de lijn trekt, ziet het er beter uit en is het uitermate diervriendelijk.

Wanneer je hond aan zijn halsband trekt of je wil hem corrigeren kan er namelijk nekletsel ontstaan. Daarnaast kan hij last krijgen van hoofdpijn, verschuiving van nekwervels en beschadiging van zijn strottenhoofd of luchtpijp. Gebruik een hondentuigje om dit te voorkomen!

2. Kies de juiste wandelroute

Je pup zal in het begin veel willen ontdekken en ondervinden. Om deze constante nieuwe prikkels bij je hond te verminderen is het verstandig om dezelfde route bij het wandelen aan te houden.

Doordat je dezelfde route met je pup wandelt zal hij ook makkelijker zindelijk worden. Hij herkent de geuren en doet op zijn vaste plek een plas. Hij weet wat er van hem wordt verwacht op die route.

3. Kies de juiste grondsoort

Het type grond waar je trouwe viervoeter op loopt is van groot belang in zijn ontwikkeling. Zand in de duinen of op het strand is namelijk een ondergrond die nogal zwaar is. Het kost veel inspanning om erdoorheen te lopen. Deze inspanning kan overprikkeling veroorzaken.

Daarnaast is zand of bebossing vaak ongelijk. Ongelijkheid in het pad kan ervoor zorgen dat je pup scheef gaat lopen. Aangezien zijn gewrichten nog niet zijn volgroeid kan het leiden tot blessures.

Hoe lang mag een pup lopen met zijn baas

4. Beperk het spelen

Hoe leuk een pup ook is, probeer het spelen tijdens het lopen nog iets te beperken. Spelen kost ook enorm veel energie die je pup niet altijd heeft. Zodra hij wat ouder is kan je natuurlijk wel een bal meenemen of een frisbee.

5. Vergeet de poepzakjes niet

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar vergeet de poepzakjes niet. Het wordt nog erg vaak vergeten. Toch is het wel zo fris als je direct je pup zijn behoefte kan opruimen. Dit is ook prettig voor je omgeving.

6. Neem water mee

In het begin zal deze tip niet van toepassing zijn. Je gaat immers niet langer lopen dan 20 minuten. Maar naarmate dat je hond ouder wordt is het belangrijk om altijd water bij je te hebben.


Zeker in de warme zomermaanden is het sterk aan te raden om altijd voor jezelf en voor je rakker een beetje water mee te nemen. Zo raakt je hond niet uitgedroogd of oververhit.

7. Geef je pup de tijd

Je pup zal in het begin overal even bij willen stilstaan. Grote kans dat hij bij ieder blaadje en takje even uitgebreid wil snuffelen. Laat hem dit vooral lekker doen.

Je hond zijn rust geven tijdens het wandelen werkt ontspannend voor je hond. Daarnaast kan hij makkelijker aan zijn omgeving wennen.

Dus: hoe lang mag een pup lopen?

Inmiddels kunnen we antwoord geven op de vraag ‘Hoe lang mag een pup lopen?’. De precieze tijd hangt af van de leeftijd van je pup. Hoe ouder hij is, hoe langer hij mag lopen. Via het schema heb je een goede richtlijn zodat je niet te lang of juist te kort loopt. Heel veel wandelplezier!