Tips voor het kiezen van de juiste hondenmand

Tips voor de juiste hondenmand van je hond

Heb je een hond en ben je nu op zoek naar de juiste hondenmand? Kijk dan hier naar de tips voor het kiezen van de juiste hondenmand!

Tip 1: Juiste formaat voor de juiste hondenmand

Op zichzelf lijkt dit natuurlijk een open deur maar het formaat van de hondenmand is erg belangrijk. Een te kleine hondenmand kan namelijk zorgen voor spierpijn van de ledematen omdat deze geen ondersteuning van de mand krijgen. En bij een te grote hondenmand kan de hond juist weer niet goed opwarmen. 

Er is een enorme markt als het gaat om hondenmanden, daarom ook deze tips voor het kiezen van de juiste hondenmand. In deze markt worden altijd gemiddelde en standaardmaten gebruikt. Ga niet af op deze maten! Een maat M kan bij de ene mand anders zijn dan bij de andere mand. 

Hoe kies je dan het juiste formaat?

Door heel simpel een meetlint te gebruiken. Wanneer jouw hond slaapt in zijn meest gebruikte positie pak je het meetlint erbij en meet je de hond op vanaf het topje van zijn neus tot aan minstens het begin van de staart. Tel hier dan nog eens 10 cm bij op voor goede beweegruimte. Lijkt dit te groot? Denk dan altijd liever te groot dan te klein.

Fluffy hondenmand

Tip 2: Welke functie heeft de juiste hondenmand

Hondenmanden heb je in verschillende soorten. Elke mand heeft zijn eigen functie en dus moet er worden gekeken naar het gebruik van de mand. Heb je een hond die het snel koud heeft? Of juist snel te warm? Misschien wil je liever iets waardoor de bank haarvrij blijft? Al deze factoren moeten worden meegenomen in de keuze van de juiste hondenmand.

Er zijn de volgende soorten manden:

  • Hondenmand 
  • Hondenkussen 
  • Hondensofa 
  • Hondendeken 
  • Benchmat 
  • Slaapzak

Hondenmand

Een hondenmand heeft vaak omhoog staande wanden. Deze wanden geeft de hond een beschermend gevoel. Daarnaast houdt een hondenmand de warmte van een hond beter vast dan bijvoorbeeld een hondenkussen. Ook geeft het een hond de mogelijkheid om zijn kop op de wand te leggen. Kijk wel uit dat de wanden niet te hoog zijn. Als de hond dan graag zijn kop op de rand neerlegt en de rand is hier eigenlijk te hoog voor is dit slecht voor zijn nek, zeker bij kleinere honden.

Juiste hondenmand

Hondenkussen

Een hondenkussen is fijn voor de hond wanneer je merkt dat hij het snel warm heeft. Een kussen geeft de mogelijkheid om zijn warmte snel kwijt te raken. Hondenkussens hebben vaak een erg dikke vulling voor comfort. Daarnaast zitten er geen omhoog staande randen aan het kussen waardoor de hond alle ruimte in beslag kan nemen en niet beperkt wordt. 

Hondensofa

Een hondensofa is een verlengstuk van de kamer. Net als bij een hondenmand heeft het opstaande randen waar de hond zijn kop op kan leggen. Daarnaast geeft een hondensofa het idee dat de hond meer bij het gezin wordt betrokken. Zo’n sofa staat vaak op wat hogere pootjes wat ook makkelijker is met schoonmaken. 

Hondendeken

Een hondendeken wordt vaak gebruikt in de auto of op de bank. Er zijn hier verschillende soorten in. Je hebt hele grote hondendekens welke gemaakt zijn om in de auto te plaatsen en hele simpele om bijvoorbeeld ook op de bank te kunnen leggen. Voor in de auto heb je natuurlijk ook de mogelijkheid tot een bench. Het ideale van een hondendeken is dat het voorkomt dat honden haren en dergelijke achterlaten in de auto. Ook blijven de meubels krasvrij. Daarnaast zou je de deken ook kunnen gebruiken voor in een hondenmand. Deze kan je dan makkelijk verwijderen en in de wasmachine stoppen.

Benchmat

Wanneer je hond in de bench slaapt geeft het wel zo’n fijn gevoel als hij lekker ligt. Een benchmat is ideaal om neer te leggen in de bench. Het geeft comfort aan je hond en is tegelijk makkelijk wasbaar. Als de hond graag op de grond ligt kan je de benchmat ook nog verplaatsen en ergens anders in huis op de grond leggen. Zo geef je een hond naast de bench zijn eigen plekje.

Hondenslaapzak

Genoeg rassen vinden het vaak prettig om ingestopt te worden. Vooral voor kleinere honden is zo’n hondenslaapzak een goede keus. Een slaapzak houdt de warmte van de hond namelijk erg goed vast en dit kan bij kleinere honden goed van pas komen. 

Hondenbed

Tip 3: Puppy of oudere hond

We willen allemaal niet graag toegeven dat de hond ouder wordt maar toch moet de leeftijd van de hond worden meegenomen in het kiezen van de juiste hondenmand. Een wat oudere hond heeft namelijk meer baat bij een mand die wat groter is. 

Indien de hond al wat ouder is krijgen zij sneller last van versleten gewrichten. Deze moeten dan voldoende rust krijgen. Een grotere hondenmand kan hier bij helpen. Kijk wel uit dat de mand niet te groot wordt, dan verliest het zijn functie. Houd bij het opmeten van een oudere hond rekening met 15 tot 30 cm extra ruimte. 

Bij een puppy is het juist een goede keuze om te kijken naar een wat kleinere mand. Een puppy heeft namelijk nog wat moeite met het vasthouden van zijn warmte en zoekt ook graag de bescherming op zoals hij bij zijn moeder deed. Kijk daarom naar een knussere hondenmand. Tevens is het handig om een goede wasbare mand te nemen. Puppy’s zijn vaak nog niet zindelijk en dit is dan makkelijk schoon te maken. 

Met deze tips voor het kiezen van de juiste hondenmand moet het nu lukken om de juiste hondenmand te vinden.