Oververhitting hond symptomen

Oververhitting hond tijdens de zomer

Het warme weer is in aantocht en dat betekent hoge temperaturen. Dit kan lekker zijn voor ons maar onze trouwe viervoeters vinden dit minder leuk. Er kan bij warm weer namelijk oververhitting ontstaan. Oververhitting bij je hond is levensgevaarlijk. In onderstaand artikel hebben we aandacht besteedt aan het herkennen van oververhitting bij je hond en hoe je dit het beste kan voorkomen.

Hoe ontstaat oververhitting hond  

Wanneer wij mensen het warm krijgen beginnen we te zweten. Op die manier raken wij onze warmte kwijt. Deze mogelijkheid hebben honden niet. Zij kunnen hun warmte slechts kwijtraken door middel van hijgen en hun voetzolen. Dit betekent dat honden erg beperkt zijn in het regelen van hun lichaamstemperatuur.

Wanneer het buiten erg warm is kan je hond hier last van hebben. Bij een extreem hoge buitentemperatuur kan je hond er zelfs enorme schade van ondervinden. Zo kan zijn bloed stroperig worden waardoor het rondpompen moeizaam verloopt. Hier kan hij aan overlijden. Je hond op tijd afkoelen is daarmee van groot belang.

Oorzaken oververhitting hond

  • Temperatuur: zodra het warmer wordt buiten, krijgt je hond het ook warmer. Wanneer dit oploopt kan je hond oververhit raken. Dit gaat vooral erg snel in een auto. Hier kunnen de temperaturen in een half uur oplopen tot wel 50 graden.
  • Benauwdheid: als je hond het warm heeft begint hij te hijgen om deze warmte kwijt te raken. Honden met ademhalingsproblemen hebben moeite met hijgen en raken daardoor minder goed hun warmte kwijt.
  • Inspanning: door middel van veel inspanning dient het hart het bloed sneller rond te pompen. Hierdoor kan oververhitting ontstaan. Zeker als het buiten nog eens warm is.
  • Stress: een hond met ademhalingsproblemen kan paniek ervaren waardoor de situatie alleen maar verergert. Ook kan een hond overprikkeld raken.

Symptomen

  • Overmatig hijgen
  • Veel kwijlen
  • Sloomheid
  • Warm aanvoelen
  • Temperatuur boven de 40,5 graden
  • Braken

Let op! Herken je een van deze symptomen? Begin dan direct met het koelen van je hond. Ga bij oververhitting ook altijd direct naar de dierenarts.

Oververhitting hond

Voorkomen van oververhitting hond

Voorkomen is beter dan genezen! In het geval van oververhitting bij een hond is dat de hoofdregel. Om oververhitting bij je hond te voorkomen hebben we een aantal tips voor je in een rijtje gezet.

Zorg voor voldoende schaduw

Wil je naar buiten met je hond? Zorg dan dat er voldoende schaduw aanwezig is. Je hond houdt het een stuk langer uit als hij lekker in de schaduw kan liggen. Zo krijgt hij het niet al te warm en voorkom je oververhitting bij je hond.

Laat je hond niet achter in gesloten ruimtes

Gesloten ruimtes kunnen al snel een broeikaseffect hebben. De temperatuur in een auto kan in de zon oplopen tot wel 50 graden. Zelfs met een raampje open is het binnen net een oven. Dit geldt niet alleen voor een auto. Laat je hond ook niet achter in een tent, caravan, bench of een schuurtje met een plat dak.

Water

Om oververhitting bij je hond te voorkomen is het raadzaam om altijd water bij je te dragen. Hier heb je speciale reisbakken voor. Deze zijn makkelijk mee te nemen en zo heb je altijd de mogelijkheid om je hond te voorzien van water.

Geen inspanning

Is het warmer dan 20 graden? Houd de inspanningen dan tot een minimum. Ga niet uitgebreid wandelen of fietsen. Dit vergroot de kans op oververhitting bij je hond. Om je hond toch voldoende beweging te blijven geven kan je het beste in de ochtend en avond lang met hem wandelen zodat hij in de middag er maar kort tussenuit hoeft.

Wandel in het gras

Overdag kan de temperatuur van het asfalt flink oplopen. Wanneer het buiten 25 graden is kan asfalt al gauw opwarmen tot 51,6 graden! Om ervoor te zorgen dat de voetzolen van je honden niet verbranden is het daarom raadzaam om in het gras te blijven lopen.

Hondenrassen met hoger risico

Honden met korte neuzen hebben vaak meer aandacht nodig bij het warme weer. Deze honden maken vaak geluid bij het ademen en raken eerder oververhit. Hondenrassen zoals de Franse Bulldog, Engelse Bulldog, Mopshond, Griffon Bruxellois en Boxers zijn extra gevoelig voor oververhitting.

Ook oudere honden en puppy’s dienen goed in de gaten te worden gehouden bij warm weer. Deze groepen hebben een groter risico op oververhitting.