Hoe maak je een puppy zindelijk?

Puppy zindelijk maken

Super leuk zo’n nieuwe pup! Maar het wordt iets minder leuk wanneer hij zijn behoefte in huis doet. Om dit te voorkomen dien je de pup zo snel mogelijk zindelijk te maken. Zindelijkheidstraining voor je pup is niet moeilijk maar vergt wel veel tijd. Hoe je een puppy zindelijk maakt en hoe lang dit duurt lees je hieronder.  

Waarom plast mijn puppy binnen?

Wanneer je hond nog een puppy is, kan je hem zien als een baby. De wereld is compleet nieuw en alles moet nog worden geleerd. Net zoals een baby moet leren om op het potje te gaan, moet je puppy leren om buiten te plassen. Deze taak rust bij het baasje.

Van nature is een hond niet geneigd om zijn eigen slaapplek te bevuilen. Het is daarom belangrijk om vanaf het nest al voldoende ruimte te geven aan een puppy zodat hij kan aanleren om verderop zijn behoefte te doen. Bevuilt hij wel zijn eigen slaapplek? Dan kan dit komen doordat de fokker hem niet die voldoende beweegruimte heeft gegeven. Je puppy leert dan aan dat het ‘normaal’ is om zijn behoefte te doen waar hij slaapt.

Let op: wanneer je de puppy gaat ophalen dient de fokker voldoende beweegruimte te geven aan de puppy’s en het nest schoon te houden. Dit kan de fokker doen door bijvoorbeeld kranten of speciale puppypads te gebruiken. Is het niet schoon of is er maar weinig beweegruimte dan zal de puppy thuis meer moeite hebben om zindelijk te worden.

Tips hoe je een puppy zindelijk maakt

Een puppy zindelijk maken is op zichzelf geen moeilijke opgave, maar het vergt wel veel aandacht. Wanneer je jouw pup een goede zindelijkheidstraining geeft dan zal hij bij 12-13 weken oud buiten gaan plassen. Tot die tijd kan je thuis ook gebruik maken van een plasmat voor je hond.  

Enkele tips om een puppy zindelijk te maken zijn:

  • Vaste plekken: probeer vaste toiletplekjes te maken buiten. Ga dus niet iedere wandeling ergens anders heen maar probeer hetzelfde rondje aan te houden. Wanneer je pup hieraan gewend is kan je uitbreiden naar andere plekken.
Puppy zindelijk maken met kauwspeelgoed
  • Belonen: wanneer je pup buiten zijn behoefte heeft gedaan is het goed om hem te belonen. Zo leert hij dat buiten plassen de juiste optie is.
  • Niet straffen: het kan voorkomen dat je puppy nog eens binnen plast. Straf hem dan niet! Een puppy ziet het verband niet tussen zijn plas en jouw straf. Hij zal vervolgens denken dat hij niet in jouw buurt mag plassen en gaat het op stiekeme plekjes proberen. Alleen als je hem op heterdaad betrapt kan je ‘foei’ zeggen. Duw dus nooit zijn neus door de plas!
  • Gebruik een bench: een bench kan een ideaal middel zijn om je puppy zindelijk te maken. Hij zal dit zien als zijn nest die hij niet wil bevuilen. Eenmaal buiten de bench kan je hem direct mee naar buiten nemen om te plassen. Let wel goed op dat je de juiste hondenbench aanschaft.

Puppy zindelijk maken schema

Puppy’s kunnen hun behoefte niet lang ophouden. Je zal in het begin dan ook vaak met je pup naar buiten moeten. We hebben een schema voor je op een rij gezet die je als richtlijn kan gebruiken. Zoals je ook in het schema kan zien zal je steeds minder vaak naar buiten moeten met je pup naarmate dat hij ouder wordt.

LeeftijdOphouden behoefteUitlaten
8 weken2 uur12 keer per dag
12 weken3 – 4 uur6 – 8 keer per dag
16 weken4 – 5 uur5 – 6 keer per dag
20 weken5 – 6 uur4 – 5 keer per dag
6 maanden6 – 8 uur3 – 4 keer per dag
7 maanden12 uur3 keer per dag

Commando plassen

Het is mogelijk om je hond op commando te leren plassen. Dit kan handig zijn wanneer je tijdens het uitlaten wil dat je pup ook daadwerkelijk plast. Het is verstandig dit aan te leren wanneer je bezig bent om je puppy zindelijk te maken.

Stap 1

Kies een commando voor je hond. Denk eraan dat je dit commando hardop in het openbaar gaat gebruiken. Kies daarom iets waar jij je comfortabel bij voelt om te zeggen.

Stap 2

Ga naar je pup’s vaste uitlaatplek. Daar weet hij al ongeveer wat er van hem verwacht wordt.

Stap 3

Let goed op wanneer je pup begint met plassen. Zodra hij begint zeg je het gekozen commando hardop. Beloon je pup vervolgens direct als hij klaar is. Herhaal dit een aantal keer.

Stap 4

Heb je stap 3 vaak herhaald? Geef het commando dan steeds iets eerder. Wanneer dit werkt kan je het commando steeds eerder geven totdat hij volledig luistert naar het commando. Lukt dit niet? Herhaal stap 1 weer een aantal keer.

Let op: een hond op commando laten plassen vergt veel geduld en oefening.

Puppy zindelijk maken

Hond wordt maar niet zindelijk

Het kan gebeuren dat je dag en nacht buiten in de regen staat maar het niet lukt om je puppy zindelijk te krijgen. Dit is natuurlijk erg vervelend. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een zindelijkheidsprobleem. We hebben oorzaken op een rij voor je gezet:

Gesteriliseerd?

Is je hond toevallig gesteriliseerd? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van het zindelijkheidsprobleem. Gesteriliseerde teven hebben een verhoogd risico op incontinentie. Geen zorgen! Vaak kunnen medicijnen dit probleem al verhelpen.

Blaasontsteking

Laat je hond kleine plasjes overal in huis achter? Dan kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Wanneer je dit vermoed is het raadzaam om de plas van je hond even goed in de gaten te houden. Komt er bloed mee, drinkt hij veel of zie je moeite bij plassen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken bij een dierenarts. Gelukkig is dit relatief goed te behandelen.

Gedragsproblemen

Ook gedragsproblemen kunnen zindelijkheidsproblemen teweeg brengen. Een hond kan bijvoorbeeld meer gaan plassen bij stress, opwinding of markeringen. Het is afhankelijk van het type gedrag dat de hond vertoont, welke oplossing het beste bij jou past.