Heb ik een hondentandenborstel nodig?

Hondentandenborstel

Zelf doen we het altijd twee keer per dag, onze tandenpoetsen. ’s Ochtends als we wakker worden en ’s avonds voor we gaan slapen, halen we een frisse borstel met tandpasta door onze mond om voor ons gebit te zorgen. Maar wie doet dit eigenlijk dagelijks bij zijn of haar hond? Bijna niemand! En toch is de verzorging van je hond zijn gebit even belangrijk. Het regelmatig poetsen van het gebit van je hond met een hondentandenborstel voorkomt een stinkende adem, gebitsproblemen en daarbij komende dierenartskosten. Hoe je het gebit van je hond onderhoudt lees je hier!

Waarom heb je een hondentandenborstel nodig?

Je zou het misschien niet denken, maar 85% van alle honden heeft gebitsproblemen. Dit kan variëren van tandplak tot ernstige ontstekingen.

Vooral oude honden, honden met een verkorte snuit en kleine honden hebben meer kans op gebitsproblemen. In het ergste geval zal je met je hond naar de dierenarts moeten. De dierenarts kan de tandplak dan verwijderen onder narcose. Hier zit helaas vaak wel een dure rekening aan vast.

Om deze rekening te voorkomen is het raadzaam om regelmatig de tanden van je hond te poetsen.

Hondentandenborstel

Het gebit van je hond

Een hond heeft van nature een carnivorengebit. Dit betekent dat hij een gebit heeft om vlees mee te eten. Elke tand en kies heeft daarom zijn eigen functie.

Zo worden de snijtanden van een hond gebruikt om het vlees van de prooi van de botten te eten. De hoektanden worden juist gebruikt om de prooi te kunnen vangen. De kiezen hebben net als bij de mens de functie om het eten te vermalen. Een volwassen hondengebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 voorkiezen en 10 grote kiezen. Dat is best wat om schoon te houden!

Hoe krijgt mijn hond gebitsproblemen?

Ruik jij een nare geur uit de mond van jouw hond? Grote kans dat hij dan gebitsproblemen heeft. Gebitsproblemen ontstaan bij honden vooral als wij de hond ‘mensenvoer’ geven. Denk hierbij aan koekjes die voor ons zijn of bijvoorbeeld chips. De hoge suikergehaltes die vaak in deze producten zitten zijn niet bedoelt voor honden. Wil je jouw hond een gezonde snack geven, probeer dan vooral een komkommer!

Maar niet alleen het eten van mensen is slecht voor het gebit van je hond, ook sommige soorten natvoer en hondensnacks kunnen schade aanrichten. Dit zie je vooral als er restjes eten blijft plakken. De voedselresten die blijven plakken veroorzaken tandplak. Als de tanden dan vervolgens niet worden gepoetst dan verkalkt als het ware die plak en wordt het tandsteen.

Tandsteen kan net als bij mensen niet meer worden weggehaald met een hondentandenborstel. Om deze reden is voorkomen beter dan genezen.

Hoe onderhoud ik het gebit van mijn hond?

Wil jij een goed baasje voor je hond zijn? Poets dan regelmatig de tanden van je hond. Het is een kleine moeite en kan erg veel ellende schelen.

Let wel op! Gebruik absoluut geen tandpasta die bedoeld is voor mensen. Dit is namelijk giftig voor je viervoeter. Maak daarom altijd gebruik van gebitsverzorgende producten speciaal voor honden.

Er zijn genoeg verschillende soorten producten die je kan gebruiken voor het gebit van je hond. Denk bijvoorbeeld aan hondentandpasta, een hondentandenborstel, mondwater voor honden en een tandenspray. We leggen je hier meer over uit:

Wat is een hondentandenborstel dan precies?

Een hondentandenborstel is een tandenborstel speciaal gemaakt voor de tanden van je hond. Er zijn verschillende hondentandenborstels. Zo zijn er hondentandenborstels die lijken op de tandenborstels die wij als mens gebruiken, maar er zijn ook hondentandenborstels die je om je vinger kan doen.

Een hondentandenborstel die lijkt op die van de mens, heeft vaak een stevig rubberen handvat die goed in de hand ligt. Daarbij zijn de tandenborstelharen zacht en flexibel. Dit zorgt voor extra bescherming van het tandvlees van je hond. De tandenborstelharen zijn ook van verschillende lengte om alle plaatsen in de hondenbek goed te kunnen bereiken. Door regelmatig het gebit van jouw hond te poetsen, worden voedselresten en bacteriën snel verwijderd. Zo voorkom je die dure rekening bij de dierenarts!

Hondentandenborstel voor vrolijke hond

De vingertandenborstel

Naast een gewone hondentandenborstel heb je ook nog een vingertandenborstel. Een vingertandenborstel, de naam zegt het eigenlijk al, is een tandenborstel die je om je vinger kan doen. Vaak is het een hoedje van microvezel die je om je wijsvinger kan schuiven. Aan een kant zitten dan vaak kleine uitstulpseltjes die als haren dienen.

De vingertandenborstel is wat nauwkeuriger en vaak kan je hiermee wat gecontroleerder je hond zijn tandenpoetsen. De tandenborstel zit comfortabel om de vinger waardoor het tandenpoetsen vaak makkelijker gaat. Een vingertandenborstel is ideaal om je hond of puppy te laten wennen aan tandenborstel. Voor puppy’s zijn er speciale vingertandenborstels die kleiner zijn dan andere borstels.

Hondentandpasta

Er zijn verschillende soorten hondentandpasta’s met verschillende geuren en smaken. De meeste tandpasta’s zorgen voor een totale bescherming van het gebit. De tandpasta’s gaan tandplak tegen en helpen bij het voorkomen van tandsteen.

Daarnaast zorgt het vaak ook voor een frisse adem. De meeste tandpasta’s hebben een lekker smaakje waardoor jouw hond het vast niet erg vindt om zijn tanden te laten poetsen!

Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

De tanden van je hond poetsen lijkt een lastig klusje, maar dit is het niet. Volg de stappen hieronder en dan moet het helemaal goedkomen:

Stap 1: begin met het uit de verpakking te halen van de hondentandenborstel en de hondentandpasta.

Stap 2: Lees vervolgens op de gebruiksaanwijzing hoeveel tandpasta je nodig hebt van deze soort hondentandpasta. Doe de juiste hoeveelheid tandpasta op de hondentandenborstel.

Stap 3: Trek voorzichtig de lip van je hond op. Houd hierbij de hondentandenborstel klaar in je hand.

Stap 4: Breng de hondentandenborstel in de mond en ga zachtjes maar vooral rustig heen en weer. Alleen de buitenkant van de tanden hoeft gepoetst te worden. De binnenkant van de tanden wordt gepoetst door de tong. Je hond kan dit in het begin een beetje raar vinden.

Stap 5: Zorg dat je alle tanden goed schoonmaakt. Herhaal vervolgens deze beweging ook aan de andere kant en aan de voorkant van het gebit.

Houdt je hond niet van tandenpoetsen?

Krijg je met geen mogelijkheid je hond zover om zijn tanden te poetsen? Geen paniek! Er zijn ook andere manieren om het gebit van je hond te verzorgen of poetsen.

  • Voeding: Royal Canin heeft gebitsverzorgende voeding. Dit kan je ook gebruiken om de tanden van je hond gezond te houden. Bij sommige honden is dit al voldoende. Let wel op, puppy’s hebben meer baat bij natvoer.
  • Snack: daarnaast kan je ook kiezen voor een lekkere snack die het gebit van je hond kan verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan een Dentastix
  • Speelgoed: niet alleen voeding kan bijdragen aan een gezond gebit, ook voldoende speeltjes doen dit. Verschillende soorten kauwspeelgoed zoals een Kong of een stevig flostouw draagt bij aan het verwijderen van tandplak.
Hondentandenborstel puppy

Conclusie

Een slecht gebit kan je ruiken en zien bij een hond. Zorg ervoor dat je het gebit van jouw hond af en toe checkt en hierop handelt als je vermoed dat er iets mis is. Dit kan je doen door regelmatig je hond zijn tanden te poetsen, hem genoeg kauwsnacks of speeltjes te geven, of de juiste voeding te geven. Twijfel je of het gebit van jouw hond gezond is? Ga dan altijd naar een dierenarts. Voorkomen is vaak beter dan genezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.