Zodra de temperatuur buiten oploopt gaan we massaal op zoek naar manieren om af te koelen. Ook je trouwe viervoeter heeft behoefte aan verkoeling op deze warme dagen. Je hond afkoelen met natte handdoek is een veelgebruikte methode. Toch is dit sterk af te raden. In dit artikel lees je waarom je hond afkoelen met natte handdoek niet raadzaam is.

Is je hond oververhit?

Warm weer kan levensgevaarlijk zijn voor je hond. Gemiddeld heeft je hond een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden. Op het moment dat deze temperatuur boven de 41 komt is je hond oververhit. Oververhitting kan ernstige schade toebrengen aan het hart, de lever, de hersenen en de nieren. Begin daarom bij een temperatuur vanaf 40,5 met het koelen van je hond.

Herken je een van de volgende symptomen? Meet dan direct zijn temperatuur op. Komt deze boven de 40,5 graden? Begin dan direct met koelen!  

  • Sloomheid
  • Warm aanvoelen
  • Overmatig kwijlen/hijgen
  • Braken
  • Flauwvallen
Hond afkoelen met natte handdoek

Hond afkoelen met natte handdoek: niet doen!

Een hond afkoelen met natte handdoek is een veelvoorkomende methode om voor verkoeling te zorgen. Wat veel mensen niet weten is dat dit sterk af te raden is.

De vacht van een hond kan in de hitte aanvoelen als een bontjas. Op het moment dat je deze warme bontjas gaat inwikkelen met een natte handdoek zal de warmte niet afnemen. Sterker nog, je zal de warmte alleen maar opsluiten tussen de handdoek en de vacht van je hond. Op die manier kan de warmte geen kant op en zal je hond niet afkoelen. Daarnaast warmt een natte handdoek al snel op waardoor hij snel op dezelfde temperatuur als je hond komt. Hierdoor is het koelende effect van een natte handdoek zo weg.

Je hond afkoelen met een natte handdoek is alleen mogelijk als je de handdoek als ondergrond gebruikt. Op de buik van je hond zitten zenuwen die de temperatuur van het lichaam reguleren. Door de handdoek nat te maken en hem op de grond te leggen kan je hond er met zijn buik boven op liggen. Op die manier wikkel je hem niet om de hond heen waardoor de warmte geen kant meer op kan. Let wel op dat je de handdoek constant nat blijft maken zodat hij niet opwarmt naar de temperatuur van je hond.

Wat wel doen?

Je hond afkoelen met natte handdoek is dus geen goed idee. Maar wat moet je dan wel doen om je hond te koelen? Haal om te beginnen je hond uit de zon en leg hem in de schaduw. Geef hem vervolgens de mogelijkheid om te drinken.

Dient hij snel afgekoeld te worden? Maak zijn voetzolen, buik, hals en oren dan nat met water. Deze plekken reguleren de lichaamstemperatuur van je hond. Heb je toevallig een ventilator bij de hand? Richt deze dan direct op hem zodat de warme lucht direct wordt weggevoerd.

Hond afkoelen met natte handdoek

Verkoelende accessoires

Naast het afkoelen van je hond met een natte handdoek zijn er nog andere mogelijkheden om je hond verkoeling te geven. Enkele manieren hebben we op een rij voor je gezet.

Koelvest

Een koelvest is een vest die je hond draagt wanneer hij naar buiten gaat. Deze maak je nat en door de speciale werking van het vest blijft je hond uren lang lekker koel

Hondenfontein

Wil je het afkoelen van je hond leuk maken? Maak dan gebruik van een hondenfontein. Iedere keer als je hond met zijn poot op de grote knop drukt spuit er water uit. Zo blijft hij lekker koel en is het nog leuk ook.

Koelhalsband/bandana

In een koelhalsband zit een speciale gel die bij contact met water begint te verkoelen. De gel absorbeert de warmte van je trouwe viervoeter en stoot deze af door verdamping.

Koelmat

De koelmat werkt eigenlijk hetzelfde als de koelhalsband maar dan op een grotere schaal. Door de speciale gel in de mat absorbeert hij de warmte en stoot hij deze vervolgens af door verdamping.

Hondenbad

De ultieme verkoeling zit in een hondenbadje. Vul deze met voldoende water zodat je hond er lekker in kan zitten om af te koelen.

Hondenijsjes

Het ideale product om je hond te laten kauwen en koelen tegelijk zijn hondenijsjes. Er zijn verschillende gietvormen die je kan vullen met water en tot ijs kan laten bevriezen. Zelfs in de vorm van een hondenbot zodat hij er lekker op kan kauwen. Eventueel kan je ook een Kong vullen met zijn favoriete snack en deze bevriezen. Zo heeft je hond een langdurig ijsje.

Reisbak

Wanneer je gaat wandelen met je hond is het altijd raadzaam om een drinkfles mee te nemen. Er bestaan makkelijke reisbakken/drinkflessen die je aan je riem kan doen. Zo heb je altijd de mogelijkheid om je hond water te geven.