Hond afkoelen met natte handdoek

Hond afkoelen met een natte handdoek helpt niet

Zodra de temperatuur buiten oploopt gaan we massaal op zoek naar manieren om af te koelen. Ook je trouwe viervoeter heeft behoefte aan verkoeling op deze warme dagen. Je hond afkoelen met natte handdoek is een veelgebruikte methode. Toch is dit sterk af te raden. In dit artikel lees je waarom je hond afkoelen met natte handdoek niet raadzaam is.

Is je hond oververhit?

Warm weer kan levensgevaarlijk zijn voor je hond. Gemiddeld heeft je hond een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden. Op het moment dat deze temperatuur boven de 41 komt is je hond oververhit. Oververhitting kan ernstige schade toebrengen aan het hart, de lever, de hersenen en de nieren. Begin daarom bij een temperatuur vanaf 40,5 met het koelen van je hond.

Herken je een van de volgende symptomen? Meet dan direct zijn temperatuur op. Komt deze boven de 40,5 graden? Begin dan direct met koelen!  

  • Sloomheid
  • Warm aanvoelen
  • Overmatig kwijlen/hijgen
  • Braken
  • Flauwvallen
Hond afkoelen met natte handdoek

Hond afkoelen met natte handdoek: niet doen!

Een hond afkoelen met natte handdoek is een veelvoorkomende methode om voor verkoeling te zorgen. Wat veel mensen niet weten is dat dit sterk af te raden is.

De vacht van een hond kan in de hitte aanvoelen als een bontjas. Op het moment dat je deze warme bontjas gaat inwikkelen met een natte handdoek zal de warmte niet afnemen. Sterker nog, je zal de warmte alleen maar opsluiten tussen de handdoek en de vacht van je hond. Op die manier kan de warmte geen kant op en zal je hond niet afkoelen. Daarnaast warmt een natte handdoek al snel op waardoor hij snel op dezelfde temperatuur als je hond komt. Hierdoor is het koelende effect van een natte handdoek zo weg.

Je hond afkoelen met een natte handdoek is alleen mogelijk als je de handdoek als ondergrond gebruikt. Op de buik van je hond zitten zenuwen die de temperatuur van het lichaam reguleren. Door de handdoek nat te maken met koud water en hem op de grond te leggen kan je hond er met zijn buik boven op liggen. Op die manier wikkel je hem niet om de hond heen waardoor de warmte geen kant meer op kan. Let wel op dat je de handdoek constant nat blijft maken zodat hij niet opwarmt naar de temperatuur van je hond.

Wat wel doen bij afkoelen hond?

Je hond afkoelen met natte handdoek is dus geen goed idee. Maar wat moet je dan wel doen om je hond te koelen? Wij hebben de volgende tips voor je!

Schaduw: heb je het idee dat je hond het warm heeft in de felle zon? Leg hem dan direct in de schaduw. Als je met je hond op pad gaat op een warme dag, raden we altijd aan om eerst te kijken of er schaduwrijke plekken beschikbaar zijn. Zo houdt je je hond een stuk koeler.

Nat maken: is er water in de buurt? Maak je hond dan zo snel mogelijk nat met koel water. Richt je vooral op de buik, liezen en poten. Deze gebieden zijn het meest gevoelig voor de warmte. Zet de kraan er rustig een paar minuten op om je hond goed af te koelen.

Ventilator: mocht je een ventilator bij je hebben of in de buurt zien, richt deze dan direct op je hond. De warme lucht die van je hond afkomt wordt dan direct weggeblazen, waardoor de warmte niet zo lang tussen zijn haren blijft zitten.

IJs of koel elementen: mocht je een koelbox met ijs bij je hebben, gebruik het ijs dan. Wikkel wat ijs in een handdoek of theedoek en leg dit tegen de buik van je hond. Dit zorg direct voor verkoeling bij je hond. Let wel op, leg geen directe ijsblokken tegen de huid van je hond om pijn te voorkomen.

Binnenruimte: kijk tot slot of er een mogelijkheid is om je hond naar een koelere binnenruimte te brengen. Ergens waar airco, schaduw en water is.

Let op: het is enorm belangrijk om je hond niet te snel af te koelen. Dit kan weer leiden tot onderkoeling en andere gezondheidsproblemen. Koel je hond geleidelijk en houdt altijd de reactie van je hond in de gaten!

Afkoelen hond: voorkomen

Ben je bij het stadium aangekomen dat je hond oververhit is en zo snel mogelijk afgekoeld moet worden? Dan ben je eigenlijk al een stadium te ver. Wanneer je hond oververhit is kan er namelijk al sprake zijn van schade aan zijn hart, lever, hersenen en nieren. Namens je hond willen we je de volgende tips mee geven om oververhitting te voorkomen:

Water: wellicht een open deur, maar net zoals wij, heeft je hond veel water nodig op warme dagen. Zorg ervoor dat hij altijd de mogelijkheid heeft om te drinken. Gebruik bijvoorbeeld een honden waterfles.

Zwembad of watersproeier: gebruik een ondiep zwembadje of watersproeier voor je hond. Vul het badje met een laagje koud water en zie hem genieten van deze verkoeling. Dit is de meest effectieve manier om je hond af te koelen en gekoeld te houden.

Ventilatie: zorg voor goede luchtcirculatie in de ruimte waar je hond zich bevindt. Zet een raam open, gebruik een airco of neem een ventilator. Dit zal de luchtstroming doen verbeteren, waardoor het net iets aangenamer voor jou en je hond is.

Wandelen: we snappen dat je hond gek is op zijn dagelijkse wandeling, maar dit is niet heel verstandig als het zo warm is. Probeer de warmste uren te vermijden en kies voor een koele ochtend- of avond wandeling. De temperatuur

Vermijd asfalt: wist je dat de temperatuur van asfalt op een zonnige dag kan oplopen tot 40-60 graden? Dit is gevaarlijk heet voor de voetjes van je hond. Probeer de wandeling daarom op asfalt te vermijden en pak zoveel mogelijk plekken met gras en schaduw.

Hondenijsje: maak af en toe een ijsje voor je hond. Pak een bekertje, leg zijn favoriete snacks hierin en giet er wat water bij. Na een paar uur in de diepvries is hij klaar voor gebruik en kan je trouwe hondenvriend heerlijk genieten van zijn eigen ijsje.

Met deze tips voorkom je dat je je hond moet afkoelen wegens oververhitting. En voorkomen is altijd beter dan genezen. Ga daarom nooit onvoorbereid op pad als het warm is en neem altijd iets van water mee.

Verkoelende accessoires

Inmiddels weet je dat je hond afkoelen met natte handdoek niet werkt en dat je beter kan zoeken naar een alternatief om je hond af te koelen. Hierbij kan je het beste gebruik maken van producten die speciaal gemaakt zijn om je hond af te koelen. We zetten onze favorieten voor je op een rij.

Hond afkoelen met een koelvest

Een koelvest is een vest die je hond draagt wanneer hij naar buiten gaat. Deze maak je eerst volledig nat door hem onder te dompelen in water. Wring hem vervolgens uit en doe hem om bij je hond. Door de speciale werking van het vest blijft je hond wat langer koel. Let wel op, het is geen wondermiddel om je hond uren koel te houden.

Hondenfontein

Wil je het afkoelen van je hond leuk maken? Gebruik dan een hondenfontein. Er zijn verschillende soorten op de markt te koop, maar ze hebben allemaal hetzelfde idee. Je hebt ze met een grote poot waarbij je hond zelf het water omhoog kan laten komen, of je neemt een versie waarbij het water constant aanwezig is. Verkoeling door middel van water waar hij mee kan spelen is ideaal bij warme dagen!

Koelhalsband/bandana

In een koelhalsband zit een speciale gel die bij contact met water begint te verkoelen. De gel absorbeert de warmte van je trouwe viervoeter en stoot deze af door verdamping. Let wel op, het is geen wondermiddel waarmee je hond uren lang in de zon kan blijven.

Koelmat

De koelmat werkt eigenlijk hetzelfde als de koelhalsband maar dan op een grotere schaal. Door de speciale gel in de mat absorbeert hij de warmte en stoot hij deze vervolgens af door verdamping.

Hondenbad

De ultieme manier om je hond af te koelen is door een hondenbadje te gebruiken. Zet het badje op en vul deze met een laagje koud water. Je hond heeft nu de ideale plek om zowel af te koelen als te spelen.

Hondenijsjes

Het ideale product om je hond te laten kauwen en koelen tegelijk zijn hondenijsjes. Er zijn verschillende gietvormen die je kan vullen met water en tot ijs kan laten bevriezen. Zelfs in de vorm van een hondenbot zodat hij er lekker op kan kauwen. Eventueel kan je ook een Kong vullen met zijn favoriete snack en deze bevriezen. Zo heeft je hond een langdurig ijsje.

Opvouwbare drinkbak

Wanneer je gaat wandelen met je hond is het altijd raadzaam om een drinkfles of drinkbak mee te nemen. Er bestaan makkelijke reisbakken/drinkflessen die je aan je riem kan doen. Zo heb je altijd de mogelijkheid om je hond water te geven.

Hond afkoelen met natte handdoek

Conclusie

Concluderend is je hond afkoelen met natte handdoek geen goed plan. Je kan beter gebruik maken van alternatieven zoals het nat maken van je hond, schaduw opzoeken en water laten drinken. Maar wanneer je je hond afkoelt met een natte handdoek ben je eigenlijk al te laat. Nog beter zou zijn om dit stadium te voorkomen.

Maak hiervoor gebruik van producten die hier speciaal voor bedoeld zijn. En denk nou niet dat jouw hond dit niet nodig heeft, want oververhitting bij honden kan ernstige schade veroorzaken. Maak gebruik van een hondenbadje of een hondenfontein en geef je hond wat verkoeling.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn hond afkoelen?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd raden wij het ten zeerste af om je hond af te koelen met een natte handdoek. Dit houdt de warmte juist alleen maar vast bij je hond. Koel je hond in plaats daarvan zo snel mogelijk met water. Richt je dan vooral op zijn voetzolen, liezen en oksels. Hier wordt de meeste warmte in zijn lijf gereguleerd.

Hoe merk je dat een hond het warm heeft?

Wanneer je hond het warm heeft zal hij dit laten merken door verschillende symptomen. Denk hierbij aan hijgen, sloomheid, kwijlen en soms zelfs braken. Heb je het idee dat je hond oververhit begint te raken? Koel je hond dan zo snel mogelijk af met bovenstaande tips!

Waarom geen natte handdoek hond?

Veel mensen willen hun hond afkoelen door gebruik te maken van een natte handdoek. Maar doe dit vooral niet.

De vacht van je hond is als een soort bontjas. Je hond probeert door deze bontjas heen de warmte lucht kwijt te raken, net zoals wij dit door onze huid doen. Als je je hond wil afkoelen met een natte handdoek dan leg je eigenlijk een handdoek over zijn bontjas. De handdoek kan dan wel nat zijn, maar de warmte onder de bontjas kan geen kant meer op, waardoor je hond het alleen maar warmer zal krijgen.

Probeer daarom een van de alternatieven die we je hierboven aanbieden. Je hond zal je dankbaar zijn.