Wanneer is een hond gelukkig?

Wanneer is een hond gelukkig met een scheve kop

Ken je dat? Je hond ligt lekker in het zonnetje op een mooie zomerdag, net een frisse duik genomen en met zijn favoriete speeltje gespeeld. Hij heeft net lekker gegeten en ligt nu als een koning te zonnebaden. Wat zal die hond gelukkig zijn denk je dan. Maar wanneer is een hond gelukkig? Betekent geluk hetzelfde voor ons als voor onze trouwe viervoeter? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Wanneer is een hond gelukkig?

We denken al snel dat een hond gelukkig is wanneer hij oogcontact maakt of met zijn staart kwispelt. Dit hoeft alleen niet altijd het geval te zijn, het is namelijk slechts een momentopname.

Geluk kunnen we zien aan de lichaamstaal van je hond. Een gelukkige hond is te herkennen aan gezond gedrag. Hiermee bedoelen we dat de emoties van je hond in balans zijn. Zo is er geen extreme agressie, onzekerheid of angst in het gedrag van je hond. Ook is de hond niet langdurig hyperactief.

Dit betekent natuurlijk niet dat je hond zich nooit mag misdragen. Zeg nou zelf, smelten we niet allemaal weg als je hond ervan door gaat met jouw vieze sok?

Wanneer is een hond gelukkig

Een fysiek gezonde hond, is een gelukkige hond

Naast dat je hond gezond gedrag vertoont, is hij ook gelukkiger als hij fysiek in een goede gezondheid is. De fysieke gezondheid van je hond staat in directe verhouding met zijn geluk.

Je kan dit zelf ook goed terugzien aan je hond. Wanneer je hond langdurig ongelukkig is om welke reden dan ook, zal dit terug te zien zijn in zijn vacht of andere lichamelijke aspecten. Zo kan de vacht dog worden en extreem gaan uitvallen.

Verwar dit overigens niet met een normale rui. Wanneer er sprake is van stress dan kunnen er echt kale plekken in de vacht komen. Dit is bij de rui een stuk minder.   

Hoe maak je jouw hond gelukkig?

Twijfel je of je hond gelukkig is? Geen zorgen! Er zijn genoeg voor de hand liggende manieren om je hond gelukkig te maken. Neem de volgende tips dan ook mee in het leven van je hond voor een gegarandeerd succes!

Beweging

Het komt vast niet als een verrassing maar de meeste honden houden ontzettend van bewegen. Of dit nu een wandeltocht is, of zwemmen in de zomer. Zoals we net vertelde is een fysiek gezonde hond al snel gelukkig.

Door veel te bewegen, houd je jouw hond goed in conditie. Hierdoor blijft hij langer fit en fysiek gezond. Trek er dus op uit met je hond. Het is per hond natuurlijk wel verschillend hoeveel beweging zij nodig hebben. Daarnaast is de leeftijd ook van belang. Een puppy kan bijvoorbeeld niet te lang lopen.

Lees je van tevoren goed in en wandelen maar!

Spelen

Naast bewegen is ook spelen erg belangrijk voor een gelukkige hond. Heeft jouw hond geen speelmaatje, dan moet jij deze vervangen door met hem te spelen.

Dit is wel echt iets anders dan het aspect bewegen. Spelen is bijvoorbeeld een spelletje touwtrekken, verstoppertje spelen of koekjes verstoppen. Toon zelf het initiatief bij je hond voor het beste resultaat. Hierdoor zal hij zich gewaardeerd voelen.

Wanneer is een hond gelukkig in het gras

Duidelijke regels in huis

Ook duidelijke regels helpen bij het gelukkig maken van je hond. Jij bent immers verantwoordelijk voor je hond. Naast de voorbeeldfunctie die je hebt, is jouw hond afhankelijk van jou. Jij bent de baas in huis en bepaald dan ook aan welke regels jouw hond zich moet houden.

Het is daarom ook belangrijk dat je duidelijk laat merken wat wel en wat niet mag in huis. In sommige situaties moetje daarom duidelijk zijn tegen je hond en hem niet negeren of opsluiten. Je kan op een speelse manier goed gedrag bij je hond aanleren.

Door het spelenderwijs duidelijk aan hem te maken zal hij gelukkiger zijn dan wanneer je hem constant straft.

Mentale uitdaging

Naast het potje touwtrekken, kan je jouw hond ook mentaal uitdagen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een Kong voor hem te maken. Stop hier een aantal snoepjes in en laat hem uitvogelen hoe hij het eruit moet krijgen.

Ook zijn er tegenwoordig veel puzzels voor je hond beschikbaar. In de puzzel moeten zij dan bijvoorbeeld vakjes verschuiven waardoor er een beloning tevoorschijn komt.

Geef je er liever geen geld aan uit? Speel dan balletje-balletje met je hond. Pak 3 bekers, leg onder 1 beker zijn favoriete snack en verschuif de bekers. Schuif deze heen en weer en laat je hond raden waar zijn snack onder ligt. Hoe slim is jouw hond?

Soortgenoten

Een hond kan prima alleen wonen bij een gezin. Wanneer we genoeg aandacht besteden en vaak met hem blijven spelen, is dit geen probleem. Maar je hond blijft natuurlijk wel een roedeldier.

Je hond vindt het dan ook fijn om af en toe te kunnen ravotten met andere honden. Neem je trouwe viervoeter dan eens mee naar een hondenpark.

Vind jouw hond dit spannend? Probeer het dan vooral rustig aan te doen. Wanneer je jouw hond dwingt terwijl hij dit echt niet wil, kunnen er angsten ontstaan.

Liefde

Net zoals wij mensen dol zijn op liefde, is je hond dat ook. Steker nog, het is een van de beste middelen om je hond gelukkig te maken. Hij moet zich namelijk veilig voelen bij jou en het gezin om zich gelukkig te voelen.

Door je hond te waarderen met liefde en aandacht, komt er een stofje vrij in de hersenen waardoor de mentale gezondheid verbeterd. Je verbetert de band met je hond door vooral veel dingen samen te doen. Denk aan samen wandelen, knuffelen en spelen.

Gezonde voeding

Helaas kan je hond niet goed uiten of hij wel of niet tevreden is met zijn brokken. Kijk daarom goed naar welke voeding geschikt is voor jouw hond.

Tot slot is gezonde voeding erg belangrijk voor je hond. Hierdoor zal hij beter in zijn vel zitten en zich fijner voelen.

Wanneer is een hond gelukkig en hoe zien we dat?

We hebben net uitgelegd dat gezond gedrag aantoont dat je hond gelukkig is. Je kan dit aan verschillende factoren zien aan je hond. We sommen de meest herkenbare gedragingen van een gelukkige hond voor je op:

Je wordt begroet door je hond

Je herkent het vast wel. Je komt thuis van een lange dag op werk en je hond is enthousiast uit zijn mand geklommen om je te begroeten. Al kwispelend komt hij op je aangehuppeld zodat jullie samen even kunnen knuffelen. Je hond waardeert dat je weer thuis bent en zal zich meteen veilig voelen.

Doet je hond dit niet? Kijkt je hond niet op of om als je thuiskomt en deed hij dit voorheen wel? Dan kan het zeker zijn dat je hond minder lekker in zijn vel zit. Volg de tips die hierboven staan om te kijken of dit helpt.

Blijft je hond sip na de tips, ga dan vooral even met hem naar de dierenarts. Het kan zijn dat je hond medisch ergens last van heeft.

Wanneer is een hond gelukkig bij het spelen

Je mag jouw hond op zijn buik kriebelen

Wanneer je hond op zijn rug gaat liggen met zijn buik omhoog, geeft hij hiermee een teken van vertrouwen. Als je hond op zijn rug ligt dan ligt hij op dat moment in een kwetsbare positie. Dit doet je hond niet wanneer hij zich bedreigt voelt.

Mag jij over zijn buikje aaien? Dan is er een kans dat je hond jou vertrouwd en daarom ook gelukkiger is.

Je hond valt bij je in slaap

Honden liggen in roedels vaak tegen elkaar aan om zich veilig te voelen. Zo zijn ze meer beschermd voor gevaren. Wanneer jouw hond bij jou in slaap valt, dan is dit een teken van vertrouwen.

Hij laat zien dat hij zich veilig voelt bij jou en dat het gevaar door jou kan worden opgevangen.

En je kent de regels, of hij nu op schoot of tegen je aan in slaap is gevallen, niet bewegen tot hij weer wakker wordt!

Je hond leunt op jou, letterlijk

Je zit rustig tv te kijken en je hond komt even gezellig naast je zitten. Langzaam voel je dat hij steeds meer tegen je aan begint te leunen. Zo lief! Ook dit is een teken dat je hond zich fijn voelt bij jou.

Door tegen je aan te leunen laat hij zien dat hij in jouw nabijheid wil zijn. Geef hem een aai en de liefde tussen jullie zal groeien.

Een scheve kop

Het is je vast al eens opgevallen, maar als je de favoriete woorden van je hond zegt dan spitst hij zijn oren en kijkt hij je met een scheve kop aan.

Hiermee probeert hij aan te geven dat hij naar je luistert en dat hij het ook belangrijk vindt om naar je te luisteren. Honden begrijpen alleen niet wat je zegt, maar door het geven van een scheve kop doet hij wel zijn best om je te begrijpen! Zei iemand koekje?

hond met een scheve kop

Je hond wordt blij van zijn riem

Sommige honden weten het al als je het woord ‘wandelen’ zegt. Andere springen pas op als je de riem pakt. Het maakt niet uit wanneer je hond het begrijpt, maar zodra hij ziet dat jullie gaan wandelen hoort hij vol enthousiasme te reageren.

Dit is zeker een teken van een gelukkige hond. Hij zit lekker in zijn vel en heeft zin om erop uit te gaan met zijn baas. Nieuwe bomen om te markeren en op zoek gaan naar nieuwe vriendjes om tegen aan te blaffen.

Je hond krijgt de ‘zoomies’

Wanneer je hond zo blij is dat hij even niet weet wat hij met zijn energie moet, komt dit er vaak uit door hysterisch rondjes te rennen. We noemen dit ook wel de ‘zoomies’ of ‘het gekke uurtje’. Hierbij kan je hond luid blaffen en enthousiast kwispelen.

Let er op dat dit echt een uitbarsting is. Toont je hond dit gedrag vaker en voor een langere tijd? Dan kan je hond last hebben van stressklachten.

En, is jouw hond gelukkig?

We hebben je nu helemaal bijgepraat over gelukkige honden. Jij kan nu antwoord geven op de vraag ‘wanneer is een hond gelukkig?’. We hebben gezien dat je hond gelukkig is wanneer hij goed in zijn vacht zit (letterlijk) en wanneer hij gezond gedrag vertoont.

Kan je meerdere punten van hierboven afvinken? Dan is de kans groot dat jij een gelukkige hondenvriend in huis hebt. Op dat jullie nog lang en gelukkig samen mogen zijn! De zoomies!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.