Mag een hond mandarijn?

Hond mandarijn voeren

Wanneer je een snack voor je hond uitkiest, zal je niet snel naar de fruitafdeling in de supermarkt lopen. Toch is dit niet zo’n gek idee gezien veel fruit niet alleen voor jou gezond is maar ook voor je hond. Er zijn een hoop soorten fruit die je hond mag zoals appel en banaan. Maar mag een hond mandarijn? Er zitten wat voorwaardes aan, maar een hond mag zeker een mandarijn eten. In dit artikel leggen we er meer over uit!

Mag een hond mandarijn?

Op de vraag ‘Mag een hond mandarijn eten?’ kunnen we kort zijn: absoluut, je hond mag mandarijn! Er is wel iets waar je op moet letten, namelijk de schil en het suikergehalte van een mandarijn. Lees verder bij ‘waar moet je op letten’.

Waarom mag een hond mandarijn?

Je hond is van nature een vleeseter. Dit betekent dat groente en fruit niet standaard in zijn dieet voorkomen. Toch is het geven van fruit niet alleen gezond voor ons, maar ook voor je hond. Let wel op, niet ieder fruit is gezond voor je hond. Druiven kunnen bijvoorbeeld levensgevaarlijk zijn voor je hond.

Mandarijn is rijk aan goede vitaminen en mineralen. Zo zit het vol met vitamine A, vitamine C en vitamine D. Dit helpt bij het opnemen van ijzer, een goede groei en stevige botten en tanden. Daarnaast bevat mandarijn ook vitamine B6 en vitamine B12. Deze vitaminen hebben een positieve invloed op het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Verder zit mandarijn vol met goede mineralen zoals IJzer, Natrium en Magnesium. Deze mineralen dragen bij aan zowel goed functioneren van de skeletspieren als aan een goede bloeddruk en gezonde zuurstofvervoer.  

Kortom, een gezond stuk fruit!

mag een hond mandarijn

Waar moet je op letten?

Nu we antwoord hebben op de vraag ‘Mag een hond mandarijn?’ willen we je wijzen op een paar kleine puntjes. We hebben het dan over de schil en het suikergehalte.

De schil

Mandarijnen zijn enorm gezond, maar de schil iets minder. Bij het kweken van mandarijnen worden schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze worden direct op de schil gespoten om ongedierte weg te houden. Het eten van de schil en dus de bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor je hond.

Wil jij je hond een stukje mandarijn geven? Doe dit dan altijd zonder schil. Zo voorkom je dat je hond schadelijke middelen binnenkrijgt.

Daarnaast kan de schil van een mandarijn slecht door het darmkanaal van je hond. Hij zal moeite hebben met het verteren waardoor je hond last kan krijgen van verstoppingen. Dit kan leiden tot darm – en buikklachten.

Hond heeft toch schil gegeten

Het kan voorkomen dat je hond zonder dat je het doorhebt toch een stuk schil op heeft gegeten. In dat geval kan je hem het beste goed in de gaten houden. Niet iedere hond reageert er even heftig op, maar let wel goed op.

Begint je hond last te krijgen van diarree? Of wil/kan hij niet meer ontlasten? Raadpleeg dan altijd je dierenarts. Hij of zij kan je hierbij verder helpen.

Suiker

Niet alleen de schil is een punt van aandacht. Ook het suikergehalte in mandarijn is iets waar je op moet letten. Vele fruitsoorten bevatten suiker. Het binnen krijgen van suiker is geen probleem totdat dit teveel wordt. Teveel suiker is voor niemand goed en dus ook niet voor je hond.

Bij een grote hoeveelheid suiker kan je hond last krijgen van diarree en ander soorten klachten. Geef je hond daarom niet teveel mandarijnen. Het is verstandig om het te houden bij 10 tot 15% van het dagelijkse menu. Je kan dit het beste doen door je hond slechts een partje te geven.

Blijf een stukje mandarijn zien als een kleine traktatie of prijs. Maar zorg ervoor dat het geen vaste snack wordt.

mag een hond mandarijn eten

Dus: mag een hond mandarijn eten?

Inmiddels hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘mag een hond mandarijn eten?’. Je hond mag absoluut op zijn tijd een partje van een mandarijn. Houd wel rekening met de schil. Deze is moeilijk verteerbaar voor honden.

Ben je benieuwd naar ander groente en fruit die geschikt zijn voor je hond? Kijk dan ook eens naar een komkommer. Komkommer is een veilige en gezonde snack voor iedere hond. Met name honden met overgewicht hebben baat bij komkommer als snack.

Verder kan je je hond ook snacks geven die speciaal voor hem zijn bedoeld. Hier zitten de juiste voedingsstoffen voor je hond in.

Andere producten met mandarijn

Af en toe een partje mandarijn voor je hond moet dus best kunnen, maar dit ligt anders bij producten die gemaakt zijn met mandarijn of een mandarijnsmaak hebben. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan: mandarijnsnoepjes, mandarijnjam of drankjes met mandarijnsmaak.

Het aan je hond geven van deze producten raden wij af. Bovenstaande etenswaren worden gemaakt in een fabriek. In de fabriek worden allerlei vetten, suikers en E nummers toegevoegd. Houd het daarom altijd bij een verse mandarijn.

Je kan je hond ook snacks geven die speciaal voor hem zijn gemaakt. Deze zijn 100% veilig en gezond en dragen bij aan de juiste lichaamsfuncties.

Veelgestelde vragen

Mag een hond banaan?

Op de vraag of een hond banaan mag kunnen we kort zijn: ja, zeker! Je hond mag banaan. Banaan staat over het algemeen bekend als een gezonde snack voor zowel mens als dier. Dit komt doordat bananen rijk zijn aan gezonde vitaminen en mineralen.
Maar voordat jij je trouwe viervoeter vol gaat stoppen met bananen is het handig om hier even verder te lezen waar je op moet letten.

Mag een hond mandarijn?

Je hond is van nature een echte vleeseter, veel mensen lopen daarom niet direct naar de fruitafdeling als men op zoek zijn naar een snack voor hun hond. Toch zijn er wel degelijk fruitsoorten die gezond kunnen zijn voor je trouwe viervoeter. Zo ook appels. Er is wel een klein puntje waar je op moet letten, namelijk het klokhuis van een appel. Lees hier meer over appels voor je hond.

Mag een hond kaas?

Veel mensen halen nog even het harde randje van de kaas af en voeren het aan de hond. Dit is alleen niet altijd even verstandig. We zeggen niet dat kaas direct gevaarlijk is voor je hond, maar vanwege het hoge zout en lactose gehalte is het ook niet erg gezond. Wil je meer weten over de gevolgen van kaas voor je hond? Lees dan hier verder.