Waarom hijgt een hond?

Waarom hijgt een hond

Wanneer het warm begint te worden of je hond is actief, gaat een hond hijgen. Maar waarom hijgt een hond? Het is een gezonde reactie van een hond om te gaan hijgen wanneer hij het warm heeft. Dit is ook een van de redenen waarom een hond dit doet, afkoelen. Benieuwd naar andere redenen waarom een hond hijgt en of die gezond is, lees je in het volgende artikel!

Waarom hijgt een hond eigenlijk?

Honden beginnen niet zomaar met hijgen. Er kunnen verschillende oorzaken achter het hijgen liggen. Daarbij is niet iedere oorzaak even onschuldig. Zo kan je hond hijgen bij oververhitting en warmte en wil hij zich simpel slechts afkoelen. Maar je hond kan ook hijgen om een ingewikkeld medisch probleem waarbij er een dierenarts aan te pas moet komen. Om het overzichtelijk voor je te maken hebben we de verschillende redenen voor je op een rijtje gezet.

Waarom hijgt een hond

Afkoelen

Je zal je hond niet snel onder zijn oksels zien zweten zoals wij mensen doen. Dit komt doordat je hond hier geen zweetklieren heeft zitten. Maar hoe houden honden dan hun lichaamstemperatuur op orde? Dit doen zij onder andere door het hijgen.

Wanneer je hond het warm heeft wil hij afkoelen. Dit doet hij door te hijgen. Op deze manier raakt hij zoveel mogelijk warme lucht kwijt en ademt hij weer nieuwe koude lucht in. Hij zorg er op deze manier voor dat er zoveel mogelijk lucht door zijn lichaam circuleert. Zo reguleert hij zijn lichaamstemperatuur.

Oververhitting

Je hond even mee nemen tijdens het hardlopen of het fietsen, wie doet nou niet? Vaak kan dit geen kwaad maar wanneer het warm buiten is kan dit erg gevaarlijk worden voor je hond. Niet iedereen ziet even snel dat zijn of haar hond oververhit is. Let daarom goed op je hond bij warm weer.

Als je merkt dat je hond het warm heeft en begint met hijgen dan is het raadzaam om even de schaduw met hem op te zoeken. Belangrijk is om altijd wat water mee te nemen zodat hij niet kan uitdrogen. Hier heb je ook speciale draagbare bakjes voor.

Daarnaast raden wij je af om je hond een muilkorf of snuitje om te doen met hoge temperaturen. Hierdoor beperk je de mogelijkheid tot hijgen voor je hond waardoor hij het alleen maar warmer krijgt. Hierdoor kan hij oververhit raken met alle fatale gevolgen van dien. Let bij warm weer dan ook altijd op dat je hond geen lichaamstemperatuur van 40 graden of hoger krijgt. Heeft hij dit wel? Zorg dan direct voor verkoeling!

Wanneer je hond hijgt door de warmte zal je de volgende symptomen herkennen:

 • Tong hang volledig uit de mond van je hond
 • Kwijlen of braken
 • Lusteloosheid
 • Warm aanvoelen

Ansgt of stress

Niet alleen lichamelijke factoren kunnen ervoor zorgen dat je hond gaat hijgen, ook mentaal kan er van alles aan de hand zijn. Je zou het misschien niet snel denken maar net zoals wij kan je hond last hebben van stress of angst. Denk bijvoorbeeld aan een dierenartsbezoek waar hij altijd bang voor is. Of misschien raakt je hond wel angstig van veel lawaai bij bijvoorbeeld vuurwerk of onweer. Zo kunnen puppy’s bijvoorbeeld ook overprikkeld raken.

Bij stress of angst kan je hond ook gaan hijgen. Wanneer het buiten niet extreem warm is en je hond verder kerngezond is kan hij dus ook gaan hijgen door stress of angst. Vooral in een nieuwe of spannende omgeving zal dit snel voorkomen. Overigens is dit per hond verschillend en hoeft niet iedere hond te hijgen bij een spannende situatie.

Symptomen die je bij je hond kan herkennen wanneer hij hijgt door stress of angst zijn:

 • Oren plat naar achter
 • Staart tussen de benen
 • Wegkruipen
 • Agressie
 • Gespannen houding

Tip: een Kong kan helpen om het stresslevel van je hond thuis al wat omlaag te brengen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je hond zenuwachtig wordt bij bezoek. Lees hier meer over de voordelen van een Kong en hoe je deze moet gebruiken.

Waarom hijgt een hond op het gras

Ontspanning en vreugde

Is het je wel eens opgevallen dat je hond gaat hijgen wanneer je met hem speelt? Of wanneer hij rustig op het gazon of in zijn mand ligt te zonnen? Ook dan kan je hond gaan hijgen namelijk. Vaak staat zijn mond dan net op een kiertje waardoor zijn tong er niet volledig uithangt.

Honden die zich helemaal ontspannen en vrolijk voelen kunnen wel eens hun mond op een kiertje zetten. Dit wordt door veel mensen als een glimlach gezien. Wanneer hij dan een vreemd geluid hoort zie je dat hij direct zijn mond weer dicht doet en om zich heen begint te speuren. Op het moment dat het geluid weg is en je hond zich weer ontspannen voelt kan hij zijn mond weer op een kiertje zetten.

Hij voelt zich op dat moment veilig en fijn. Symptomen die je hierbij kan herkennen zijn:

 • Ontspannen lichaamshouding, ook oren en staart
 • Tong hangt niet volledig naar buiten
 • Tijdens het spelen maakt je hond puf geluidjes

Gezondheidsproblemen

Zieke honden kunnen wel eens beginnen met overmatig hijgen. Wat overmatig is hangt van je hond af. Afhankelijk van de grootte van je hond ademt een hond gemiddeld 10 tot 30 keer per minuut. Begint hij ineens veel meer te hijgen dan normaal? Dan kan dit komen doordat je hond ziek is.

Waar je hond op dat moment precies last van heeft is dan nog niet zeker. Hiervoor dient vaak eerst meer onderzoek te worden gedaan. Meest medisch voorkomende oorzaken achter het hijgen liggen bij:

 • Hartklachten
 • Longaandoening
 • Vergiftiging
 • De ziekte van Cushing
 • Allergie

Raadpleeg dan ook altijd de dierenarts wanneer jij het idee hebt dat je hond overmatig is gaan hijgen. Hij of zij kan direct controleren wat er aan de hand is en kijken naar een oplossing.

Vergiftiging

Begint je hond ineens extreem te hijgen nadat hij een vreemd besje heeft gegeten? Of heeft hij per ongeluk een stukje druif op? Dan kan het zijn dat je hond begint te hijgen door vergiftiging.

Bij vergiftiging probeert het lichaam van je hond alle schadelijke stoffen eruit te gooien. Dit doet het door te hijgen, over te geven en energie op te sparen. Je zal dan ook vaak zien dat je hond loom wordt.

Wanneer je trouwe viervoeter ineens loom overkomt en begint over te geven is het ondanks of hij wel of niet iets vreemds heeft gegeten altijd raadzaam om naar de dierenarts te gaan.

Allergie

Misschien heb je zelf ook ieder jaar last van hooikoorts of andere allergieën die erg vervelend kunnen zijn, maar vaak hebben mensen met een allergie moeite met ademhalen. Dit kan komen door een verstopte neus of een dichte keel. Ook je hond kan last hebben van een allergie.

Honden kunnen net zoals wij mensen voor sommige stoffen allergisch zijn. Hierdoor kunnen zijn luchtwegen ontstoken raken en kan hij moeite hebben met ademhalen. Op dat moment zal hij beginnen met hijgen. Ook kan je het herkennen aan een piepend geluid bij het ademen.

Waarom hijgt een hond tijdens zijn wandeling

Platte neuzen

Misschien niet iets waar je meteen aan denkt bij het hijgen van je hond maar niet alle hondenrassen hebben zo’n goede sterke puntneus. Sommige hondenrassen hebben een wat plattere neus. Hierdoor zijn de neusgaten ook iets kleiner waardoor het lastiger is om een goede doorstroom aan lucht in het lichaam te krijgen.

Om deze reden hangen bij dit soort rassen de tongen vaker naar buiten. Zij proberen dan via het hijgen meer lucht naar binnen te krijgen.

Conclusie

Op de vraag ‘waarom hijgt een hond?’ kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Zoals je kunt lezen zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Zo kan hij het warm hebben, angst ervaren om misschien wel ziek zijn. Welke reden er ook achter ligt, houd bij overmatig hijgen altijd je hond goed in de gaten. Zo voorkom je onnodig leed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.