Zwemmen met hond: waar mogen honden zwemmen?

zwemmen met hond

Als hondenliefhebber is het heerlijk om samen met je trouwe viervoeter te genieten van een verfrissende duik op warme zomerdagen. Maar waar kun je nou precies zwemmen met je hond in Nederland? In dit artikel zullen we een aantal populaire locaties bespreken waar het toegestaan is om te zwemmen met je hond en waar je op moet letten voordat je het water in gaat.

Wat heb je nodig om te zwemmen met je hond?

Je staat vast te popelen om met je hond naar het water te sprinten. Maar voordat je dat doet is het belangrijk om even kort te controleren of je alle dingen bij je draagt die je nodig hebt voor een dagje strand. Wat heb je dan nodig om te zwemmen met je hond?

  • Een geschikte locatie: zoek een locatie waar je hond veilig en legaal kan zwemmen. Dit kan bijvoorbeeld een hondvriendelijk strand, een meer, een rivier of een zwemband zijn.
  • Een hondenriem: een hondenriem is handig om je hond onder controle te houden als je naar de zwemplek loopt. Als je hond goed getraind is en goed kan luisteren, kun je er ook voor kiezen om zonder riem te lopen. Let wel op, dit is niet overal toegestaan.
  • Een zwemvest: niet alle honden zijn goede zwemmers, en sommige rassen hebben meer moeite met zwemmen dan andere. Een zwemvest kan helpen om je hond drijvend te houden en zo ongelukken te voorkomen.
  • Handdoek: zorg ervoor dat je een handdoek bij de hand hebt om je hond af te drogen nadat hij heeft gezwommen. Dit voorkomt dat je auto of huis nat wordt. Wil je er zeker van zijn dat je een droge auto hebt? Gebruik dan een autobench. Zo wordt alleen de bench nat.
  • Speelgoed: veel honden vinden het heerlijk om te zwemmen en spelen in het water. Neem daarom speelgoed mee, zoals een frisbee of bal, om het plezier van je hond te vergroten.
  • Drinkwater: na het zwemmen heeft je hond dorst, dus zorg ervoor dat je voldoende drinkwater meeneemt voor je hond. Hier heb je speciale bakjes voor.
  • Hondenpoepzakjes: ook op het strand geldt een opruimplicht voor je hond. Neem daarom altijd hondenpoepzakjes mee zodat je de poep van je hond direct kan opruimen.

Door het meenemen van bovenstaande dingen, kun je er zeker van zijn dat je een veilige en leuke zwemervaring hebt met je hond.

Waar kan je zwemmen met je hond?

Er zijn verschillende plekken in Nederland waar het toegestaan is om te gaan zwemmen met je hond. Een aantal van deze plekken zijn:

Meren: er zijn veel meren in Nederland waar honden welkom zijn. Hieronder zullen we er een paar voor je opnoemen.

Rivieren: ook zijn er verschillende rivieren waar je met je hond mag zwemmen, zoals de Lek bij Culemborg en de Maas bij het dorpje Well. Let wel op, je mag niet zomaar in alle rivieren zwemmen. Vaak worden rivieren druk bevaren, waardoor het gevaarlijk kan zijn voor honden om erin te zwemmen.

Bos- en duinmeren: in de duinen en bossen zijn ook verschillende meertjes te vinden waar honden mogen zwemmen, zoals het Wed in de Kennemerduinen en het Gasselterveld in Drenthe.

Hondenstranden: op verschillende plekken langs de kust zijn er hondenstranden te vinden. Hier mag je hond het hele jaar door zwemmen en vaak ook loslopen.

zwemmen met hond in een zwemvest

Zwemmen met hond: populaire stranden

Heb je geen zin om in je eigen gemeente op te zoeken op welke locaties het is toegestaan om te zwemmen met je hond? Dan zetten wij voor het gemak de populairste locaties van Nederland voor je op een rij. Hier zijn honden het hele jaar welkom om los te lopen.

  1. Het strand van Renesse in Zeeland: hier zijn honden het hele jaar door welkom en mogen ze loslopen tussen het Watergat en strandpaviljoen Zuid Zuid West.
  2. Het strand van Petten in Noord-Holland: hier mogen honden het hele jaar door loslopen op het strandgedeelte ten zuiden van het nieuwe strandpaviljoen.
  3. Het strand van Julianadorp in Noord-Holland: hier zijn honden het hele jaar door welkom en mogen ze loslopen tussen de strandopgangen Julianadorp en Den Helder.
  4. Het strand van Westenschouwen in Zeeland: hier mogen honden het hele jaar door loslopen op het strandgedeelte tussen strandpaviljoen Duinzicht en strandpaviljoen de Strandloper.
  5. Het strand van Terschelling in Friesland: op dit Waddeneiland mogen honden op veel stranden het hele jaar door loslopen. Zo is bijvoorbeeld het strand bij Midsland aan Zee een populaire plek voor honden en hun baasjes.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat deze regels per strand en per gemeente kunnen verschillen. Het is dus altijd goed om de borden op het strand te raadplegen en de lokale regels te checken voordat je met je hond gaat zwemmen. Zo weet je zeker dat je geen boetes riskeert en dat je hond veilig kan genieten van het strand.

Zwemmen met hond: populaire meren

Het is niet mogelijk om alle meren in Nederland op te noemen waar honden mogen zwemmen. Dit komt doordat deze regels per gemeente, provincie en recreatiegebied verschillen. Bovendien zijn niet alle meren geschikt voor honden vanwege beperkingen, veiligheid of hygiene. Hieronder geven we enkele meren en recreatiegebieden waar honden welkom zijn:

  • Het Henschotermeer in Woudenberg, Utrecht
  • Het E3-strand in Eersel, Noord-Brabant
  • Het Recreatiegebied Bussloo, Gelderland
  • Het Strand Horst in Ermelo, Gelderland
  • Het Lauwersmeer, Groningen/Friesland
  • Het Zilvermeer in Mol, Belgie (niet in Nederland, maar populair bij Nederlandse hondeneigenaren)

Houd er rekening mee dat er bij sommige meren honden alleen in bepaalde delen mogen zwemmen en/of aangelijnd moeten zijn. Het is daarom altijd verstandig om vooraf de lokale regels te controleren voordat je met je hond gaat zwemmen.  

Waar moet je op letten als je gaat zwemmen met je hond?

Wanneer je gaat zwemmen met je hond, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat jij en je hond veilig blijven:

De zwemlocatie

Kies een zwemlocatie die veilig is voor jou en je hond en waar hij legaal mag zwemmen. Vermijd locaties waar veel boten varen, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor je hond. Controleer ook of de locatie schoon en vrij is van schadelijke stoffen.

Vooral in stilstaand water hebben water bacteriën een ideale omgeving. Hierdoor kunnen er bacteriën zoals blauwalgen, botulisme en leptospirose zitten. Wanneer je gaat zwemmen met je hond en je hond deze bacteriën binnenkrijgt door het water te drinken kan hij in het ergste geval overlijden. Je herkent blauwalg door de dikke blauwgroene of roodbruine laag op het water.

Het zwemniveau van je hond

Niet alle honden zijn even goede zwemmers. Sommige rassen, zoals bulldogs en mopshonden, hebben het moeilijker in het water dan andere rassen. Voordat je gaat zwemmen met honden is het belangrijk om te weten of je hond kan zwemmen.

Weet je niet zeker of je hond kan zwemmen? Of wil je een beetje zekerheid? Gebruik dan een zwemvest voor je hond. Dit helpt hem drijven en zo kunnen ongelukken worden voorkomen.

zwemmen met hond

Toezicht houden

Blijf altijd bij je hond als hij aan het zwemmen is en houd hem goed in de gaten. Als je hond in de problemen raakt of vermoeid wordt, kan je snel ingrijpen.

Gebruik speelgoed

Neem speelgoed mee dat geschikt is om mee te nemen in het water. Denk hierbij aan een bal of een frisbee. Let erop dat het speelgoed niet te klein is en niet makkelijk kan worden ingeslikt. Zorg ervoor dat je hond het speelgoed niet uit het water probeert te halen als er boten of andere gevaren in de buurt zijn.

Afkoelen en hydrateren

Na het zwemmen met je hond moet hij altijd de mogelijkheid hebben om af te koelen en genoeg te kunnen drinken. Laat je hond niet te lang in de zon en pas op dat hij niet oververhit raakt. Wanneer je hond oververhit raakt kan dit tot ernstige gevolgen leiden.

Om je hond goed afgekoeld te houden in de warme zomermaanden is het slim om altijd een speciaal drinkbakje voor je hond mee te nemen. Mocht je het idee hebben dat je hond oververhit raakt, koel hem dan nooit met een handdoek af!

Door op deze zaken te letten, heb je gegarandeerd een leuke verfrissende dag.

Conclusie

Kortom, zwemmen met je hond kan een leuke en gezonde activiteit zijn. Zorg er echter wel voor dat je hond voorbereid bent en dat je rekening houdt met de veiligheid van je hond. Kies een geschikte zwemplek, zorg voor de juiste uitrusting en houd altijd de omstandigheden in de gaten. Geniet ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.