Mag een hond kaas?

Mag een hond kaas eten

Nog even snel een randje van je kaas afhalen voor je hond. Vindt ‘ie vast lekker, toch? Zijn er eigenlijk gevolgen voor je hond als je hem/haar wat kaas geeft? Is het snel geven van een stukje wel zo onschuldig als we denken. In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de vraag; mag een hond kaas?

Mag een hond kaas eten?

Op de vraag ‘Mag een hond kaas eten?’ kunnen we kort zijn: nee, liever niet. Kaas is niet direct een schadelijk product voor je hond maar erg gezond is het ook niet.

Waarom mag een hond geen kaas?

De meeste mensen houden van kaas. Vooral op een kaasplankje met wat vrienden is het een populair hapje. Voor onze honden ligt dat anders. Ze vinden het vast lekker maar kunnen een stuk minder goed tegen kaas dan wij dit kunnen. Dit komt door de lactose en het zout wat in kaas zit.

Lactose is moeilijk verteerbaar

Zoals veel mensen weten bevat kaas lactose. Lactose is een stof die moeilijk te verteren is voor een hond. Vooral puppy’s en oudere honden hebben moeite met het afbreken van lactose.

Brie en andere smeerkazen zijn voornamelijk erg slecht voor je hond. Deze smeerkazen hebben het hoogste lactosegehalte waardoor je hond veel moeite zal hebben met het afbreken hiervan. Ook schimmelkazen dien je weg te houden van je trouwe viervoeter. De schimmel in de kaas is misschien lekker voor ons, maar voor je hond kan het zijn hele darmflora verstoren.

Teveel zout

Naast het moeilijk verteren van lactose door je hond is er nog een probleem met het geven van kaas. Kaas bevat namelijk erg veel zout. Zeker bij een oude kaas neemt het zoutgehalte toe. Hoe ouder de kaas, hoe meer zout.

Mag een hond kaas

Teveel zout is voor niemand goed, maar vooral niet voor je hond. Wanneer je hond teveel zout binnen krijgt door bijvoorbeeld het eten van kaas, kan er nierschade ontstaan. Wil je toch je hond verwennen met kaas? Neem dan de jonge variant. Hier is het zoutgehalte minder hoog.

Heeft je hond moeite met eten en wil je hem daarom stukjes kaas geven? Kijk dan eerst naar andere mogelijke oorzaken waarom je hond niet eet. Er kunnen verschillende redenen zijn.

Gevolgen en symptomen

Honden die teveel kaas hebben gegeten kunnen last krijgen van verschillende symptomen. Deze symptomen hebben veel weg van een gemiddelde voedselallergie of intolerantie. Let er wel op dat niet elke hond hetzelfde hoeft te reageren op kaas. Waar de ene hond slechts wat winderig wordt van kaas, kan de andere hond direct last krijgen van diarree of braken.  

Heeft je hond kaas gegeten? Let dan op de volgende symptomen:

  • Braken
  • Diarree
  • Flauwvallen
  • Verhoogde hartslag

Wanneer je hond last krijgt van bovenstaande symptomen is het raadzaam om een dierenarts in te schakelen. Mocht je hond teveel kaas op hebben dan kan een dierenarts hierbij helpen.

Wat te doen als je hond teveel kaas op heeft?

Vaak merk je het niet direct wanneer je hond teveel kaas heeft gegeten. De eventuele schade aan zijn nieren is moeilijk zichtbaar van buitenaf. Als je hond last krijgt van bovenstaande symptomen is er sprake van een ander verhaal. In dat geval dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts.

Wanneer de dierenarts het nodig acht kan hij je hond laten braken. Ook kan hij zijn orgaanfuncties controleren. Ga daarom altijd even langs de dierenarts als je het vermoeden hebt dat je hond teveel kaas op heeft.

Dus: mag een hond kaas eten?

Inmiddels kunnen we de vraag ‘Mag een hond kaas eten?’ beantwoorden. Je hond mag kaas, maar wees er wel voorzichtig mee. Af en toe een blokje jonge kaas moet kunnen, maar pas op met oude of zachte kazen. Geef je hond bovendien nooit teveel kaas of andere lactose producten.

Wil je een gezondere optie? Kies dan voor een stukje komkommer. Dit is een gezonde en vooral veilige snack voor je honden. Zeker voor honden met overgewicht is komkommer uitstekend.

Een andere optie is om het te houden bij snacks die speciaal voor je hond gemaakt zijn. Deze zijn rijk aan de juiste voedingsstoffen voor je hond zonder enig gevaar.

Andere producten met kaas

Af en toe een jong blokje kaas moet dus kunnen voor je hond, maar het verhaal ligt anders wanneer we het hebben over producten die gemaakt zijn van kaas of een kaassmaak hebben. Je kan bijvoorbeeld denken aan: kaasbroodjes, kaasstengels, kaassnacks en kaaschips.

Het geven van deze producten aan je hond raden wij af.  Deze etenswaren komen regelrecht uit de fabriek waar allerlei vetten, zout en suikers toegevoegd worden. Kortom, ongezonde snacks voor je hond.

Veelgestelde vragen

Mag een hond appel?

Kaas is misschien niet de beste snack om te geven, maar een appel zeker wel! Appels zitten vol met gezonde mineralen en vitaminen die niet alleen goed zijn voor ons maar ook voor je trouwe viervoeter. Geef je hond dan ook rustig een stukje appel.

Let wel op: het klokhuis van een appel kan gevaarlijk zijn voor je hond. Lees hier meer over de gevaren van het klokhuis.

Mag een hond banaan?

Niet iedereen loopt direct naar de fruitafdeling in de supermarkt wanneer je op zoek bent naar een snack voor je hond. Toch zijn er fruitsoorten die wel degelijk goed zijn voor je hond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een banaan.
Bananen nemen vele voordelen met zich mee. Lees hier verder welke dat zijn en waarom een banaan zo gezond is.

Mag een hond mandarijn?

De vraag of een hond mandarijn mag kunnen we bevestigend beantwoorden. Je hond mag absoluut mandarijn. Let er wel op dat je de schil niet meevoert. Deze is namelijk lastig verteerbaar voor je rakker.
Meer weten over mandarijnen voor je hond? Lees dan hier verder.

Mag een hond druiven?

Absoluut niet! Geef je hond vooral geen druiven. Druiven kunnen namelijk erg gevaarlijk zijn voor je trouwe viervoeter. We weten nog niet goed hoe dit komt maar het eten van een druif kan zo gevaarlijk zijn dat hij er zelfs van kan overlijden. Dit willen we voorkomen natuurlijk!
Lees hier meer over de gevaren van druiven bij een hond.